IdeaPad S205 – 11″ s AMD Fusion (živé představení, video)

25. 7. 2011 | 0

Jedinou významnou výtkou vůči IdeaPadu U165 byla výdrž na baterii, která rozhodně nevynikala. Lenovo to proto zkusilo ještě jednou a lépe, a tak vznikl nový model S205, který namísto původní architektury AMD s procesory Athlon Neo používá architekturu novou s APU Zacate. Ta slibuje přinejmenším vyšší výdrž na baterii. Jaký je IdeaPad S205? V ruce jsme měli předprodukční vzorek i s 3G modemem.

Znovu předesílám, že i v tomto případě testujeme předprodukční vzorek notebooku. Některé vlastnosti tak nemusí přesně odpovídat finálnímu kusu, především co se konstrukce, výbavy a klávesnice týče.

Je zajímavé, že nový model byl zařazený namísto řady U do řady S, která tradičně hostila netbooky. Že by se Lenovo začalo zbavovat řady U? Zároveň trochu překvapí označení s dvojkou na začátku, když se jedná o 11,6″ minibook. Na druhou stranu by se tím ale v rámci řady S řadil mezi netbooky, což by nebylo vhodné. Nic to však nemění na faktu, že už na první pohled představuje S205 pokračovatele modelu U165, tedy klasického minibooku, který má být výkonnostně někde mezi současnými Atomy a CULV architekturou Intelu. S205 má představovat skladné, mobilní zařízení, schopné splnit všechny běžné úkony od kancelářské práce, přes prohlížení webu, až po přehrávání HD videa.

Vzhled, kvalita zpracování

Od svého předchůdce se S205 vzhledově v podstatě nijak neliší. Stále se jedná o minibook s klasickým rozvržením. Líbí se mi matné provedení základny, která má matný nově i celý rub – subjektivně tak notebook působí lépe, praktičtěji, i příjemněji v ruce. Víko je však samozřejmě celé lesklé, se skrytým, do fialova laděným barevným vzorem. Pro další popis vás proto odkážu na náš předchozí článek o U165.

clip_image002 clip_image003 clip_image004 clip_image005

Kvalita zpracování je naprosto stejná jako u předchůdce – jedná se o slušně zpracovaný stroj, který je samozřejmě z plastu. Díky malým rozměrům však nedochází k žádnému přílišnému prohýbání ani základny, ani displeje, určitě bych se nebál přenášení, pro které je notebook určený. Víc ale napoví video, kde jsme samozřejmě notebook v těchto směrech také otestovali.

Klávesnice, touchpad, konektivita

Potěší, že stejně jako v U165 a netboocích Lenovo, i v S205 najdeme 6řadou chiclet klávesnici s plnou velikostí kláves. Redukce se dočkaly pouze krajní sloupce, přitom kurzorové šipky mají skutečně výrazně nadstandardní velikost. Oproti velkým klávesnicím v IdeaPadech má tato nižší čepičky kláves a mělčí chod. I přesto se na klávesnici píše pohodlně; pokud bychom ji srovnali s klávesnicemi v jiných mini- a netboocích, ta od Lenova by vyhrála. Dodám jen, že klávesy pro pohyb v textu jsou v bloku kurzorových šipek, Home a End jen jako vedlejší funkce. Oproti novým IdeaPadům neprošla klávesnice v S205 proměnou umístění klávesy Fn, a tak ji najdeme v levém spodním rohu.

clip_image006 clip_image007

Také touchpad byl zachovaný. Je logicky poměrně malý, dodal jej Synaptics a vyniká proto výbornou citlivostí a vážně dobře se používá. Povrch je tradičně mírně vroubkovaný. Vyhrazená tlačítka se rovněž nezměnila, jejich chod je tichý, hlubší a stisk jistý. Dotykovou plošku je možné deaktivovat klávesovou zkratkou Fn+F6, což indikuje dioda u touchpadu.

clip_image008 clip_image009

Konektorová výbava je pro malý notebook velmi slušná – zahrnuje trojici USB 2.0 portů, VGA výstup, digitální HDMI, standardní LAN, dvojici audio konektorů a čtečku paměťových karet.

Videopředstavení

Displej, zvuk

Notebook je samozřejmě osazený běžným lesklým 11,6″ TN panelem s rozlišením 1 366 x 768 bodů. Kvalita zobrazení nevybočuje ze standardu. Víko je možné otevřít kvůli umístění pantů za základnou do úhlu zhruba 140°, což ovšem kvůli zvednuté základně vystouplou baterií nemusí úplně vždy stačit. Víko drží magnet na levé straně, chod pantů je velmi jemný a plynulý, díky čemuž není problém otevřít displej jednou rukou.

clip_image010 clip_image011

Dvojice miniaturních reproduktorů je umístěna na rubu základny, směřují tak dolů a lehce je ucpeme měkkou podložkou. Kvůli jejich velikosti a umístění rozhodně nepřekypují hlasitostí, ale to se ani od takového notebooku nežádá.

Výkon, chlazení

IdeaPad S205 je postavený na posledním počinu společnosti AMD na poli ultramobilních notebooků, resp. minibooků. Procesory Zacate, obecně označované jako AMD Fusion, kombinují CPU a GPU v jednom čipu. Tím dosahují zajímavého výpočetního i grafického výkonu, ovšem s velmi příjemnou spotřebou. V testované S205 si našel místo dvoujádrový procesor E-350 (1,6 GHz) s grafickým čipem AMD Radeon HD 6310M. Tato kombinace poskytuje dostatek výkonu pro veškeré činnosti typické pro minibook, takže nejenže nás notebook nebude příliš brzdit při kancelářské práci nebo prohlížení webu ve více záložkách, grafický akcelerátor v sobě najde dostatek výkonu pro přehrávání Full HD videa třeba prostřednictvím HDMI konektoru na domácí televizi. Víc si snad člověk od tak malého zařízení, řekl bych, nemůže žádat.

clip_image012 clip_image013 clip_image014

Reálné používání S205 je poměrně pohodlné. Čekat samozřejmě budeme, stále se nejedná o plnokrevnou architekturu “velkých” notebooků, ale vyložené zdržování se taky nekoná, svižnost je určitě výrazně vyšší než u běžného netbooku. Jen pro zajímavost jsem zkoušel zahrát si na tomto stroji také nějakou počítačovou hru. Sáhl jsem po DiRT3 a hratelný byl tento titul na nejnižší detaily.

clip_image015 clip_image016

U165 S205
Konfigurace AMD K325, HD4200 AMD E-350, HD6310M
Cinebench 11.5 CPU: 0,71 pts.
(jedno jádro netestováno)GPU: 2,48 FPS
CPU: 0,60 pts.
(0,32 pts. jedno jádro)
GPU: 7,64 FPS
3DMark 2001 SE 6 334 8 315
3DMark06 (720p) 1 184 2 201

clip_image017

Od zahřátí na provozní teplotu se ventilátor točí na nízkých otáčkách neustále, rozhodně není hlučný, naopak slyšíme pouze šumění na úrovni (nebo mírně nad úrovní) pevného disku. Teploty šasi jsou v pořádku i pro používání na klíně, a to i přes letní horka, během kterých jsem S205 mohl používat. APU má při běžném zatížení teplotu mezi 50-60°C, ukazuje se tedy, že architektura je mírně teplejší, ale to je u notebooků této velikosti běžné.

Napájení, výdrž

O napájení notebooku se stará jako minule 6článková baterie s kapacitou 49 Wh, která z těla notebooku mírně vystupuje směrem dolů, na druhou stranu jej podkládá pro stále ještě přirozené používání. Spotřeba je při běžné činnosti mezi 8-11 W, a tak baterie vydrží při standardní zátěži (Wi-Fi, plný jas) k 5 hodinám, není nereálné dosáhnout více než 5 hodin, ale to už budeme muset skutečně energii šetřit, což s režimem “Rovnováha” nejde – notebook je živější, úspornější napájecí režimy škrtí výkon příliš a notebook je pak celkem líný. Zde pozorujeme oproti předchůdci zlepšení minimálně o 1 hodinu!

clip_image018

Šestá verze správce napájení Lenovo Energy Management dokáže kromě inteligentní redukce hlučnosti a spotřeby také měnit způsob nabíjení ve dvou režimech – nabíjení do 100 % pro co nejdelší běh na baterii, nebo nově pouze do 50 %, aby se baterie méně opotřebovávala. V případě minibooku je druhý režim naprosto nevhodný a nedomyšlený, na což znovu poukazuji (jednotné nastavení u všech nových IdeaPadů), ještě by se dal pochopit původní (z páté verze správce napájení), kdy byla baterie nabíjena do 80 %.

clip_image019

3G modem

Byl jsem rád, že v testovacím předprodukčním kousku Lenovo osadilo i modem pro připojení do sítí mobilních operátorů, a tak jsem jej samozřejmě vyzkoušel. Jednalo se o adaptér Huawei a s připojením nebyl problém (od GPRS, přes EDGE, až po 3G), ačkoliv fakt, že se jednalo o levnější model (odhadem na úrovni klíčenek od operátorů), dokazovala slabší svižnost při přepínání mezi přenosovými technologiemi a vysílači, a tak cestování s notebookem v místech s horším pokrytím není úplně nejšťastnější. Ale to je problém naprosto všech 3G modemů, u nižšího modelu se to samozřejmě projeví intenzivněji.

Další postřehy

  • Oproti U165 byly odstraněny diodové ukazatele Num a Caps Locku, nahradila je pouze signalizace na displeji.
  • Samozřejmostí je předinstalovaný zálohovací software OneKey Recovery se záchranným rozhraním, které není závislé na operačním systému. I zde je klávesa pro nastartování notebooku v záchranném rozhraní skrytá pod otvorem, je tak možné ji stisknout např. párátkem (připomíná tlačítko reset v chytrých telefonech).
  • Také v S205 najdeme gravitační senzor a aplikaci Active Protection System, která chrání pevný disk před poškozením nárazy či vibracemi.
  • Kvůli stejné konstrukci je výměna RAM či pevného disku poměrně složitou záležitostí, neboť je nutné odmontovat klávesnici i celý rub přístroje. Ačkoliv tento proces podává uživatelský manuál jednoduše, až taková legrace to není. Nehledě na fakt, že jeden ze šroubků byl přelepený plombou – nevím, zda to tak je i u finálního kusu, leč pokud ano, je to nešťastné a nevím, jak by se k tomu potom stavěl servis.

Závěr

S IdeaPadem S205 uživatel získá slušný minibook, který se příjemně používá, nabídne dostatek výkonu pro jakoukoliv “kompaktní” práci a zábavu na cestách, který oproti svému předchůdci řeší především palčivý nedostatek s nižší výdrží na baterii, notebook se méně zahřívá, je poměrně tichý, navíc přidává hlavně grafický výkon, přitom přichází se stejně příjemnou cenou.

Dostupnost, konfigurace

IdeaPad S205 se už samozřejmě delší dobu prodává. K dispozici jsou tři konfigurace (v ČR bez 3G modemu, ten by neúměrně zvyšoval cenu), které se liší pouze operačním systémem, pamětí RAM a pevným diskem. Cena začíná už na necelých 7 000 Kč s DPH.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky