12,7mm ultrabay adaptér pro pevný disk (živé představeni)

23. 8. 2012 | 12

Lenovo pro ThinkPady s UltraBay šachtou konečně po letech vydalo vedle tenkého (slim) adaptéru na pevný disk také jeho “silnou” verzi s 12,7 mm na výšku pro běžné modely řad T a W. Mimo větší tloušťky se adaptér dočkal také celkového vylepšení, ať už v oblasti uchycení samotného disku, tak celkového odhlučnění. Dnes se na adaptér podíváme a srovnáme ho se (starší) slim verzí.

ThinkPady jsou – vedle jiných věcí – známé svou univerzální šachtou UltraBay. Ačkoliv se i její možnosti a využití postupem času zredukovaly (ovšem nelze tak úplně říct, že z nesprávných důvodů), stále má šachta svůj nesporný smysl a význam a zůstává stále několik funkcí, které využívá velká spousta uživatelů černých notebooků.

UltraBay je v základu klasická šachta pro optickou mechaniku, kterou najdeme ve všech noteboocích. Nicméně díky speciálnímu mechanizmu a vyvedeným konektorům ji můžeme využít i pro osazení dalšího příslušenství a doplňků, nejenom DVD mechaniky. V běžných ThinkPadech (řady T, X či W) do jejích útrob vložíme optickou mechaniku (CD, DVD, Blu-ray), adaptér na další pevný disk (do adaptéru vložíme běžný 2,5″ notebookový pevný disk či SSD, můžeme tak dosáhnout až třídiskové konfigurace i ve 14″ notebooku: hlavní vnitřní disk + mSATA + UltraBay), nebo prostě plastovou záslepku pro snížení hmotnosti notebooku. “Slim” modely řady T (tedy T400s a nástupci) podobně jako X300/X301 pojmou do šachty přídavnou baterii pro téměř dvojnásobnou výdrž.

Tip: Porovnání ThinkPadů T420 a T420s. & Přechod z T410 na T420s.

Od generace ThinkPadů z roku 2010 si konektor pro přídavnou baterii v šachtě UltraBay zachovaly pouze “eskové” modely řady T proto, že nově dostaly možnost použít připínatelnou Slice baterii, která je větší, a tak má neporovnatelně větší kapacitu, přídavnou výdrž, ale také poměr ceny ku přidané výdrži. Slice baterie není pro tenké modely dostupná, a tak se zde konektory pro UltraBay tříčlánek ponechaly.

UltraBay příslušenství: záslepka, baterie, adaptér na pevný disk, optická mechanika

Šachta UltraBay je k dispozici ve dvou velikostech dle tloušťky notebooku: běžné ThinkPady, tedy řady T a W, již všechny přešly na silnější (a klasický) 12,7mm rozměr (nazývaný “UltraBay Enhanced”), zatímco ultramobilní “slim” T a X si ponechaly tenčí 9,5mm šachtu (“UltraBay Slim”). Obecně platí, že tenké příslušenství vložíme do silnější šachty (s několikamilimetrovou škvírou), ale naopak samozřejmě kvůli rozměrům ne.

Geneze UltraBay adaptérů

Přestože tenký adaptér pro pevný disk do UltraBay je jako oficiální příslušenství dostupný už roky, silnější verze z nepochopitelných důvodů ne na ne přijít na svět. Uživatelé tak buď používali oficiální adaptér i v silných šachtách, za což byli odměněni nevzhlednou štěrbinou v boku notebooku, ačkoliv na funkčnost samozřejmě neměla vliv, nebo zakoupili neoficiální (a mnohem levnější) adaptér plné velikosti.

Celkem asi i dokážu pochopit důvody, které k tomu Lenovo vedly: slim adaptér je možné vložit do jakéhokoliv ThinkPadu s UltraBay, navíc až do roku 2011 spíše větší množství ThinkPadů používalo slim šachtu. Nicméně teď už se tenká UltraBay nachází skutečně jen na slim verzích řady T a v šachtě UltraBase u modelů řady X. Na druhou stranu jsem nikdy nechápal, proč Lenovo nevyrobilo univerzální adaptér s nacvakávacím horním 3mm rámečkem, který by vyřešil veškeré problémy.

12,7mm UltraBay adaptér pro pevný disk

Začátkem tohoto roku se ale Lenovo konečně “pochlapilo” a světlo světa spatřila už i 12,7mm verze adaptéru na pevný disk do UltraBay. K dobru budiž Lenovu, že vedle větších rozměrů si na adaptéru dalo mnohem více záležet, a tak už na první pohled prostě působí lépe.

Za prvé byl změněn mechanizmus, který drží pevný disk v adaptéru. Namísto původní trochu křehce a neohrabaně působící západky tu je nově jakási “závora”, která i shora mírně překrývá vložený disk a drží jej tak na místě ve všech osách (nicméně je uzpůsobená pro disk běžné výšky – 9,5 mm, proto tenké disky s výškou 7 mm se budou stejně mírně viklat). Disk navíc můžeme do adaptéru vložit jak samotný, tak jako dříve s kovovoým košem z ThinkPadu, nicméně nově i s gumovými bočnicemi, pro které je v adaptéru místo také. Čili disk do adaptéru můžeme vložit přesně tak, jak jsme ho vysunuly z ThinkPadu, se stejnou úrovní ochrany. Kromě toho je disk ještě překrytý jakýmsi černým igelitem, který zároveň slouží pro snazší vyjímání disku, ovšem upřímně uměl bych si adaptér představit i bez něj.

Druhou velmi pozitivní změnou je kompletní odhlučnění adaptéru i vloženého pevného disku pomocí pěnových pásků a dvojice pružin – nerezonuje ani necvaká disk v adaptéru ani adaptér v šachtě. Ten navíc v šachtě drží ještě pevněji než ostatní UltraBay příslušenství, které vždy trpělo na drobné vůle. Dodám ještě, že adaptér je stále vybavený zobáčkem se spínačem, který zajišťuje, že jakmile začneme uvolňovat adaptér z šachty, operační systém dostane automaticky povel k bezpečnému odebrání zařízení.

Videopředstavení

Další fotografie

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky