vybirame-notebook-napajeni

Vybíráme notebook 10 – Baterie a napájení

18. 8. 2018 | 0

Baterie zajišťují, aby mohl notebook fungovat, aniž by byl připojen k elektrické síti. Notebooky jsou vybaveny různými typy baterií, které se liší svou váhou, velikostí či výdrží, tzn. dobou, po kterou notebook vydrží pracovat.

Důležité parametry

Kapacita baterie

Ukazatelem kapacity baterie je množství Watthodin (Wh) – teoreticky čím vyšší číslo, tím déle notebook vydrží bez přídavného napájení. U malých, úsporných notebooků je standardem kapacita pohybující se kolem 30-40 Wh. Běžné notebooky obvykle nabízí 45-60 Wh, výkonné i 70 Wh a více.

Počet článků

Baterie se skládá z článků, které se podobají tužkovým bateriím – čím více článků, tím lépe se rozloží opotřebovávání baterie. Baterie mohou mít od 3 do 12 článků, nejčastěji jich mají 6 u velkých notebooků a 3 u snadno přenosných notebooků.

Dvojice baterií

Vybrané pracovní notebooky ThinkPad nabízí dokonce dvojici baterií. Díky technologii ThinkPad Power Bridge vydrží takovéto zařízení hravě přes půl dne na jedno nabití. Inteligentní funkce navíc zajistí možnost vždy vyměnit další baterii bez nutnosti vypnout zařízení, a tak můžete nerušeně pracovat i po uplynutí této doby.

Odhad výdrže

V popisu notebooku obvykle najdete odhad výdrže na baterii. Toto číslo je podobné papírové spotřebě auta – je to výdrž v ideálních podmínkách. Skutečná výdrž baterie je obvykle o jednu pětinu až třetinu nižší, než je uvedený odhad výdrže. Záleží totiž na způsobu využití a na nastaveních.

Užitečné informace

Baterie se časem opotřebují

Baterie pracuje na chemickém principu a dochází k postupnému opotřebování. Po čase tak budete pozorovat, že notebook na baterii vydrží výrazně kratší dobu než dříve. Proto je vhodné baterii jednou za dva až tři roky vyměnit v závislosti na úrovni snížení její výdrže.

Vyšší výkon znamená vyšší spotřebu

Nejvíce energie spotřebují procesor, grafická karta a displej. Čím výkonnější procesor nebo grafická karta, tím vyšší spotřeba. U displeje je rozhodující především velikost: čím větší displej, tím vyšší energetické nároky kvůli podsvícení. U něj je možné snížit jas a tím prodloužit délku provozu notebooku na baterii.

Vestavěné baterie

Baterii je možné obvykle vyjmout a vyměnit. V tenkých a lehkých noteboocích ovšem bývají baterie často vestavěné kvůli snaze o co nejmenší rozměry, takže je může vyměnit pouze servisní technik, protože je nutné notebook rozebrat.

Výkon napájecího adaptéru

Napájecí adaptéry mají rozdílný výkon udávaný ve Wattech (W). Výkonnější adaptér nabije baterii notebooku rychleji, ale je větší a těžší. Existují dokonce notebooky s technologií rychlého nabíjení (Rapid Charge), kdy můžete 80 % baterie nabít během 30 minut.

Doporučení

Promyslete si, zda je pro vás důležitější doba provozu na baterii, nebo výkon. Obecně platí, že čím vyšší výkon, tím kratší doba provozu na baterii. Pokud plánujete používat notebook převážně v dosahu elektrické sítě, nemusíte se výběrem vhodných parametrů baterie příliš zabývat. V opačném případě vždy dbejte na to, aby kapacita baterie byla co nejvyšší.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky