ThinkPad L13 Yoga -11

ThinkPad L13 Yoga: dostupný ohebný pracant (recenze)

2. 3. 2020 | 1

Dokovatelný ThinkPad s atraktivní 13″ úhlopříčkou v konvertibilním provedení s perem za ještě snesitelnou cenu. To je v kostce L13 Yoga. Má ale co nabídnout? A nedělá kompromisů příliš mnoho?

Za poslední dekádu provedlo Lenovo v rodině ThinkPad mnoho změn. Zjednodušeně řečeno se výrobce dlouhodobě snaží tuto značku rozdmýchat tak, aby šla na odbyt – korporátní pracovní notebooky totiž nejsou velkoobjemové zboží. Tak přišly pokusy s barevnými ThinkPady Edge, různým rozvrstvováním nabídky, až se v posledních pár letech nabídka celkem ustálila, a tak za základ považujeme řadu E, která však necílí vyloženě na korporát, ale na náročné domácí uživatele, studenty a podnikatele – prostě ty všechny, kteří chtějí kvalitní a dostatečně odolný notebook, ale dokování, centrální správa nebo certifikované zabezpečení nevyžadují.

Jako vstupní řada do sféry klasických, tedy už vážně korporátních ThinkPadů, vznikla řada L, která nechává stranou speciální (a drahé) materiály svých vyšších kolegů, ale jinak nabízí v podstatě kompletní paletu ryze podnikových funkcí, mezi kterými nechybí právě standardní dokování, centrální správa, zabezpečení ověnčené certifikacemi nebo profesionální síťové adaptéry. Řada L byla roky dostupná v klasické dvojici provedení – 14″ a 15″, tedy na cesty, nebo na stůl. Lenovo se rozhodlo opět trochu zamíchat kartami, a tak tu nově máme velmi atraktivní 13″ provedení, a to nejenom v klasickém notebookovém, ale také konvertibilním provedení Yoga. Právě o druhém jmenovaném modelu si dnes budeme povídat!

Testovaná konfigurace:

  • Displej: 13,3″ Full HD IPS dotykový s podporou pera
  • CPU: Intel Core i5-10210U, 4 jádra / 8 vláken, 2,1-4,1 GHz
  • GPU: Intel UHD Graphics
  • RAM: 8 GB DDR4 RAM na desce, žádné sloty
  • Úložiště: 256GB NVMe WD SSD
  • Baterie: 46Wh

Vzhled a provedení

V případě ThinkPadů je velmi těžké psát sekci o vzhledu, protože ta byla zajímavá naposledy v roce 2013, kdy rodina prodělala velký redesign, který černé notebooky vlastně používají jen v mírně pozměněné podobě dodnes. ThinkPad L13 Yoga proto po vybalení nepřekvapí vzhledem – stále se jedná o velmi pravidelnou, černou a poměrně útlou krabičku, která se směrem dopředu opticky zužuje (opravdu jen opticky, klenutí je minimální – L13 Yoga nemá ambice trhat rekordy v tenkosti). Překvapí ale hmotností – zřejmě kvůli masivním Yoga pantům působí totiž v ruce (i přes pouhých 1,43 kg) poměrně těžce, tento pocit se umocňuje také tím, že právě v oblasti pantů, tedy na vzdálenější hraně těla, je notebook výrazně těžší.

Konstrukčně mám ale z ThinkPadu L13 Yoga poměrně radost – ne, vyloženě drahé materiály nehledejte, stále jsme v řadě L, ale oproti běžnějším 14″ a 15″ modelům jsme si přesto polepšili. Víko je vyrobené kompletně z kovu, konkrétně z hliníku, displej překrytý tvrzeným sklem, přičemž tělo je plastové s příměsí skelných vláken. Přestože z důvodu snadné servisovatelnosti dokáže základna ve zkrutu pracovat (velký spodní kryt tělo nijak zásadně nevyztužuje, a tak konstrukce musí sázet na vrchní díl, který je tuhý v zadní části s panty), je konstrukce celkově více než dostatečně bytelná. Líbí se mi logo ThinkPad na víku, které je broušené přímo do hliníku. Všiml jsem si drobného povrzávání víka displeje, což mě ihned zaujalo – sice to není kýžený jev, ale nostalgicky mi připomněl ThinkPady s RollCage tak 10 let zpět a popravdě jsem se pousmál.

Dodám jen, že oba zástupci řady L13, tedy klasický notebook L13 a konvertibilní L13 Yoga – používají drtivou většinu shodných dílů. Konstrukčně jsou tak oba notebooky identické, liší se jen provedením (nikolik však velikostí) pantů a víka displeje.

Obraz a zvuk

Notebook nabídne 13,3″ IPS panel s Full HD rozlišením (1 920 × 1 080 bodů), nadstandardním jasem 300 nit (z pohledu dotykového konvertiblu je to spíše průměrná hodnota – slunce určitě nepřesvítí), papírovým kontrastním poměrem 800:1 a 72% barevným pokrytím. Displej je překrytý tvrzeným sklem, v našem případě lesklým. Pozorovací úhly jsou samozřejmě široké a obraz mi přišel přirozený, barvy poměrně syté (zvláště v červeném spektru) a kontrast také v pořádku. Coby pracovní displej je bez problému. Díky Yoga pantům, které jsou otočné o 360°, si můžete užít všech čtyřech režimů – vedle notebooku je to také stan a stojánek pro různé multimediální či komunikační využití, při kompletním přetočení se pak zařízení promění v 13″ dotykový tablet s perem. Je samozřejmě na pováženou, zda budete chtít často tak velký a těžký tablet používat, ale v mnoha situacích je to vyloženě záchrana, zvlášť když místo k sezení ani prostor není. Dodám jen, že i přes nutnost větších rámečků (kvůli držení v ruce) se je Lenovu povedlo poměrně příjemně zúžit.

Po zvukové stránce jsem byl poměrně spokojen. Dva 2W reproduktory se nachází na rubu zařízení, blíže k prostředku (to mě trochu překvapilo, protože typicky bývají situované v rozích), uměle jim pomáhá rozšíření Dolby a ve finále notebook splňuje, co očekávám – hlavně musí být zvuk srozumitelný a dostatečně hlasitý, což L13 Yoga splňuje. Čajkovského bych si ale raději poslechl na sluchátkách.

Docela příjemně mě překvapila webová kamera s mikrofony. Kromě toho, že nabídne krytku ThinkShutter, takže si můžete být vždy jisti, že se nikdo nedívá (a nebudete potřebovat izolepu), nahrává velmi použitelný obraz i za velmi špatného osvětlení, přičemž mikrofony zaznamenávají hlas rovněž solidně – na konference v nejhorším případě (když nemáte headset) použitelné!

Klávesnice a polohovadla, pero

U ThinkPadů Yoga jsme vídali speciální „Lift’n’Lock“ klávesnici, která díky složité soustavě pružin, ozubených kol, kladek a závaží (která vedla k větším nočním můrám servisních techniků než plastové pacičky vany základny na generaci 40-70), za níž by se nemusel popravdě stydět ani mistr Hanuš, zarovnala klávesnici do roviny a ochránila klávesy při přetočení displeje. ThinkPady Yoga v řadě X tímto důmyslným mechanizmem stále disponují, v řadě L ji ale hledat nemůžeme. A proto L13 Yoga nabízí standardní klávesnici známou z 12″ ThinkPadů, která se vyznačuje mírně zúženým rozložením, typickým díky Insertu na klávese End a užšími klávesami v pravé části. Jinak se ale jedná o klasickou, ve dvou krocích bíle podsvícenou klávesnici ThinkPad, která má samozřejmě špičkový chod včetně jasného stisku, ergonomického tvaru kláves, a ještě rozumné hloubky chodu. Líbí se mi, že v L13 Yoga má velmi kultivovaný a tichý chod, což může být do velké míry plastovou konstrukcí základny. Sice je vedle klávesnice místa ještě dost, že by se sem určitě vešla i klasická verze z 14″ strojů, ale nebudu hnidopich.

Ke klávesnici u ThinkPadu neodmyslitelně patří polohovadla. Mezi klávesami G, B, H najdeme legendární červené tlakové polohovadlo TrackPoint, pod mezerníkem pak jeho tři hardwarová tlačítka, přičemž to levé a pravé zdobí červený proužek, to prostřední zase typické vroubky, no a pod nimi si našel místo dostatečně velký clickpad stisknutelný ve spodní polovině. Polohovadla v řadě L už celkem tradičně dodává Elan a tentokrát jim popravdě nemám vůbec co vytknout – kdybych si tento fakt nepřečetl ve správci zařízení, u TrackPointu bych to nepoznal. Touchpad má samozřejmě oproti dražším modelům plastové provedení, ale s oběma polohovadly se mi pracovalo dobře.

Příjemně překvapený jsem byl z toho, že testovaný ThinkPad L13 Yoga nabídl dotykové pero ThinkPad Pen Pro se dvěma tlačítky a nabíjecím lůžkem vestavěným v těle přístroje (pravá přední část). Dle specifikace mám dojem, že je standardní součástí výbavy, což by byla skvělá zpráva! Pero má rozumnou velikost i tloušťku, celkem pohodlně se proto používá, se snímáním jsem neměl problém a podporuje (jak už je celkem standardem) také sílu přítlaku. V kombinaci s aplikací OneNote a převodem rukopisu na text je to velmi šikovný pomocník! Nemusíte se ani bát, že pero ztratíte – nabízí prostor pro poutko a lze jej tak „ukotvit“ k oběma zadním hranám notebooku, kde jsou otvory taky.

Konektivita, zabezpečení

Testovaná konfigurace ThinkPadu L13 Yoga nabídla z bezdrátových připojení kombinaci dvoupásmové Wi-Fi AC od Intelu (kartu 9650 v konfiguraci 2×2), která v sobě integruje také Bluetooth 5.0 (a těší mě, že už se konečně právě tato verze Bluetooth v noteboocích běžněji vyskytuje, protože ve světě mobilů a tabletů existuje již pár let). Volitelně lze L13 Yogu ale nakonfigurovat s Wi-Fi AX (WiFi 6) rovněž od Intelu. Za normálních okolností bych zde skončil, ale musím bohužel poznamenat, že si síťový adaptér nerozuměl s routerem od UPC v 5GHz pásmu (ačkoliv jiná zařízení neměla problém), suverénně tak notebook „shazoval“ Wi-Fi v domě. Jediným řešením bylo vypnout 5GHz pásmo na síťové kartě a pak vše fungovalo bez problému.

Z fyzických portů máme na levoboku k dispozici USB-C (3.1) pro nabíjení s indikací, další USB-C kombinované s vývodem nativní drátové sítě (kteroužto kombinaci Lenovo nazývá dokovacím konektorem a podporuje obrazový výstup 4K/60), dále jedno stále napájené USB 3.1 a 3,5mm sdružený audio jack. Pravá strana pak vedle zdířky pro zámek Kensington nabídne HDMI 1.4b (4K/30), další USB 3.1, čtečku microSD karet a vypínač (kvůli konvertibilní konstrukci). Překvapením ale je, že na čelní hraně se nachází (volitelný) slot pro čipové karty, kterým byla testovaná konfigurace vybavena. Notebook podporuje tři aktivní obrazové výstupy zároveň.

O bezpečnost vašich dat se stará vedle fyzického TPM čipu na základní desce a hesel v BIOSu (po startu, heslo pevného disku, kterým disk lze i šifrovat, administrátorské a uživatelské heslo) také čtečka otisků prstů vedle touchpadu. Ta je sice u řady L bez diodové indikace, ale je citlivá a dostatečně rychlá. Volitelně lze notebook nakonfigurovat i s IR kamerou pro rozpoznávání obličeje, vše samozřejmě nativně skrze Windows Hello.

Výkon, chlazení, baterie

Testovaná konfigurace by rozhodně snesla více operační paměti, zvlášť když ji nelze u modelů L13 rozšířit (v takovém případě bych zásadně doporučoval 16 GB – přestože bude většině stačit i 8 GB, vyšší hodnota je zvláště u notebooku a ještě se systémem, který umí operační paměť využít, rozhodně vhodnější), jinak byla ale vyvážená a celkově svižná. Čtyřjádrové Intel Core i5 desáté generace je více než dostatečně výkonný procesor pro plynulou práci, integrované grafické jádro Intel UHD Graphics s přehledem zvládá vše (kromě her) včetně výstupu tří nezávislých obrazovek a 256GB NVMe SSD disk redukuje čekání na minimum. Více už napoví syntetické testy.

Systém chlazení je umístěn v zadní části a také vyfukuje směrem dozadu mezi panty. Při chodu na baterii (ale i při běžné práci na adaptéru) je notebook buď zcela pasivní, nebo prakticky neslyšný, protože si ventilátor jen tiše ševelí. Až ve chvíli, když budete notebook zahřívat nabíjením či mírně náročnější prací, začne maličko slyšitelněji foukat.

Avšak ani během testu vysoké zátěže jsem nepozoroval žádný hluk – notebook je stále až překvapivě tichý. To je jistě dáno výkonnostním profilem, který – jako u jiných kompaktních ThinkPadů z poslední doby – zajišťuje, aby se notebook nepřehřál, za cenu neustálého balancování výkonu. V praxi to znamená, že notebook neustále laboruje s takty a teploty procesoru se udržují kolem 80°C (maximálně vyskočí na 90°C). Tělo notebooku se dokáže zahřát v zadní části, kde je chlazení; opěrky, touchpad i větší část klávesnice zůstávají chladné. Maximální výkon při delší zátěži od ThinkPadu L13 Yoga ale nečekejte, není to maratonec, ale sprinter na velmi krátké tratě.

V notebooku najdeme vestavěnou 46Wh Li-Ion baterii, která s 65W napájecím adaptérem podporuje rychlé nabíjení (80 % baterie během jedné hodiny). Baterie dokáže notebook udržet mimo dosah elektrické sítě – v závislosti na vytížení – mezi 3 až 8 hodinami, při kancelářské práci to bude blíže horní hranici.

Rozšiřitelnost, servisovatelnost a jiné

ThinkPad L13 Yoga poměrně výrazně vybízí k tomu, abyste se podívali “pod kapotu” – celá spodní strana základny je překrytá jediným velkým krytem. Oproti vyšším modelům sice drží na plastových zámcích, ty však lze snadno uvolnit bez poškození. Jenže po otevření notebooku mnoho možností nedostaneme – nepředpokládám, že byste potřebovali běžně měnit chlazení nebo síťové karty, pak vám zbývá jen baterie a M.2 SSD disk. Pokud byste chtěli rozšířit operační paměť RAM, takříkajíc spláčete nad výdělkem, neboť notebook nenabízí žádný paměťový slot, RAM je součástí základní desky. Takže opakuji, že pokud po L13 pokukujete, dobře zvolte (podobně jako u X1 Carbon, ačkoliv tuto podobnost bych nečekal) kapacitu operační paměti – víc už jí mít nebudete.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky