LCD Legion Y27gq-20 Spodni2

Monitor Lenovo Legion Y27gq-20 (recenze)

12. 3. 2020 | 0

V dnešní recenzi se podíváme na to, jaký je 27″ herní monitor z rodiny Lenovo Legion, který dostal do vínku 165Hz obnovovací frekvenci a rozlišení 1440p.

Na recenzi se mi dostal herní monitor, který by měl plnit všechna přání každého „pařmena“. Lenovo tento monitor řadí skoro na úplný vrchol herních LCD řady Legion. Tento model s označením Y27gq-20 se vyrábí ve dvou variantách. Klasické, kterou jsem dostal já, a pak ve variantě s integrovanými reproduktory od Harman Kardon, které má umístěny ve na stojanu. Nad těmito modely je už jenom model Y27gq-25, který má obnovovací frekvenci 240 Hz (oproti 165 Hz u tohoto modelu) a sníženou dobu odezvy na 0,5 ms.

Technické specifikace

V tabulce níže najdete základní technické informace a rozměry.  Jsou typické pro herní monitor. Dle mého názoru má při této uhlopříčce ideální parametry co se týče rozlišení v porovnání s odezvou. Ve spojení s funkcí NVIDIA G-SYNC to vše dává ucelený prvek herního monitoru.

Technické údaje
Úhlopříčka 27″
Doba odezvy 1 ms
Rozlišení 2 560 x 1 440
Obnovovací frekvence 165 Hz
Jas 350 nit
Kontrastní poměr 1 000:1
Typ panelu TN
Pokrytí barev 72% NTSC

Rozměrově je monitor díky menším rámečkům subtilní, ale problém je lehce ve stojanu, který je hodně široký. Sice je díky tomu stabilní, ale pokud máte na stole dva panely a docking station pro laptop, tak již budete Legiona posouvat co nejvíce ke kraji.

Rozměry
Výška x šířka x hloubka 368,7 x 614 x 63,4 mm
Váha jen panelové části 4,35 kg
Celková váha 6,54 kg
Váha celého balení 9,56 kg

Obsah balení

Balení obsahuje vše potřebné k okamžitému používání. Po otevření krabice máte na dosah kromě masivního kovového stojanu a samotného panelu taky zdroj, který je jak vzhledem, tak koncovkou stejný jak pro nějaký ThinkPad, tak i kabel HDMI a Display Port, oba v délce 1,8 m. Dále pak ještě USB Type A-B kabel (1,8 m) na propojení vestavěného rozbočovače. Co se týče dokumentace, tak je přibalen rychlý průvodce zprovozněním a informace o záruce. Nesmím pro úplnost zapomenout na energetický štítek, který ukazuje skoro nejhorší energetickou třídu C, ale nebojte, se spotřebou to tak hrozné není, jak ještě uvedu.

Ergonomie

Co se týče ergonomie, má tento model vše, co snad může monitor mít. Možnosti polohování obsahují od vysunutí o 13 cm nahoru, přes vytočení 15° do stran, tak i vyklonění o 22° směrem dozadu a o 5° směrem dopředu. Doplněn je i o funkci Pivot, která umožní použití monitoru na výšku. Možnosti jsou tedy široké a správnou polohu si nastaví každý. Nechybí ani možnost uchycení VESA, takže můžete s dokoupeným držákem pověsit LCD na zeď.

Možnosti polohování
Úhel náklonu -5° / 22°
Úhel otočení v základně +15° / -15°
Velikost maximálního zvednutí 130 mm
Pivot -90° / 90°

V rámci ergonomie neopomenu USB hub, který vám umožní připojení příslušenství, případně vám dobije i mobilní telefon, pokud v OSD nastavíte volbu USB Charge.USB hub je umístěn za panelem v levé části. Pod ním je i kombinovaný konektor pro headset. Zde bych uvítal alespoň dva jacky jak pro sluchátka, tak i pro mikrofon, ale v dnešní době je to standard. Bonusem je výklopný držák sluchátka, díky kterému vám nebudou muset ležet na stole.

Ovládání a funkce OSD

Ovládání monitoru se provádí přes tlačítka v pravé dolní části, kde je umístěno šest tlačítek. Kromě zapínacího tlačítka a tlačítka na vstup do OSD menu jsou tu další čtyři, která mají rychlou volbu. Když budu pokračovat dál zprava doleva, tak uvidíme jedno pro nastavení jasu, pak pro nastavení obnovovací frekvence, další pro nastavení výstupu a konečně poslední pro nastavení herního módu.

Zbylé funkce a nastavení již musíme hledat hlouběji v OSD menu. To je rozčleněno na šest částí. První z nich obsahuje pouze informativní souhrn o daném LCD.

Druhá část už je obsáhlejší a můžete zde nastavit jas, kontrast, gammu, saturaci a jiné. Ze zajímavých funkcí vyzdvihnu Dark Boost, který vám prosvětlí v obraze tmavé místa a vy pak při tmavých scénách máte větší přehled. Pak další zajímavá funkce Adaptive Contrast, která funguje jako HDR. Mně tato funkce bohužel nevyhovovala, protože při překrývání obrazu šlo vidět, jak ostatní, statický obraz, mění vykreslování.

Třetí, opět menší, obsahuje nastavení barev. V jedné sekci se jedná o teplotu barev, kdy mně nejvíce vyhovovalo mít normální nastavení, ale je zde i kompletně, manuálně nastavitelná volba barev. Dále pak zde ve večerních hodinách můžete zapnout funkci Low Blue Light, která eliminuje modrou barvu, jež unavuje a navíc tělu zabraňuje produkci hormonu Melatonin, který je zodpovědný za hloubku a kvalitu spánku.

Další, čtvrtá část se zabírá herním přizpůsobením. Jsou zde přednastavené profily pro různé typy her, zapíná a nastavuje se zde i FPS ukazatel. Také se zde nastavuje funkce Over Clock, která vám umožní nastavit v systému frekvenci 165 Hz. Můžete si nastavit, jakou chcete maximální obnovovací frekvenci a také využít funkci ULMB, která by měla pomoci s plynulostí animací ve hrách.

Předposlední část jen umožňuje změny výstupu obrazu a nastavení hlubokého spánku.

A nakonec tu máme nastavení samotného nastavení OSD a aktivaci nepřetržitého nabíjení přes USB port.

Prvotní inicializace

Dlouhý popis máme za sebou a vrhneme se více do praxe. Po prvním připojení je nejdříve vhodné stáhnout si driver, který vám dovolí monitor rozeznat v systému. Driver naleznete zde. Aby monitor běžel na maximum, musíme pak povolit v OSD menu volbu OC, poté lze nastavit v nastavení obrazu Windows plných 165 Hz.

LCD Legion Y27gq-20 System

Obraz

Co se týče obrazu, je kvalitní tak, jak jen TN panel může být, a to jak s klady, tak se zápory. Rozlišení je určitě dostačující a jemné. Navíc má na potřebný výkon menší nároky než 4K. Předpokládám, že monitor si nebude kupovat grafické studio, nebo někdo, komu jde o dokonalou věrnost barev, takže plní služby hlavně hráčům. U barev jsem viděl jen problém v černých/šedých scénách, které mi někdy nepřišly přesné. Prvotně se v této třídě jedná o odezvu a rychlost bez jakýchkoli zaseknutí. To monitor splňuje dokonale. Odezva činí 1 ms a díky technologii Nvidia G-SYNC jsem ani jednou nezahlédl nějaký lag, nebo ztrátu kvality obrazu při hraní. Vše bylo perfektně plynulé. Jas byl dostačující i při prosvětlené místnosti sluncem, takže se nemusíte obávat špatné viditelnosti ani v slunném dni. Bohužel nevlastním měřící ani kalibrační sondy, takže tyto údaje ode mne nečekejte, jde o moje subjektivní pocity, které u vás mohou být odlišné.

Zkoušel jsem široké portfolio her, jako poslední Metro, Diablo 3, CS:GO, WoW a třeba i poslední Call of Duty. Nikde jsem nezaznamenal problém ani s nastavením obrazu, ani s obrazem jako takovým. V rámci práce mimo herní pole je problém hlavně s pozorovacími úhly, kdy po odchýlení o víc jak 15 stupňů lze již pozorovat deformaci obrazu. To je ale problém TN technologie. Hold kdo chce dobré úhly, musí jít do nějakého IPS, nebo jiného panelu. Nastavení pro mne bylo nejlepší nechat v normálu jak barevně, tak módy, které monitor má. Změny k lepšímu mé oko bohužel nevidělo, takže vše na normál. Dodávám ještě, že i po delším hraní mě oči nebolely, jako to někdy zažívám, takže toho se obávat také nemusíte.

Spotřeba

Výrobcem udáváná spotřeba je na úrovni 48 W v rámci běžného provozu, nebo 96 W jako maximální. Mně se podařilo naměřit tyto hodnoty: při 10% jasu spotřebu 27,5 W, při 50% 39,8 W a při maximálním pak 52,3 W. Spotřeba v standby pak 0,6 W. Dle mého názoru jsou tyto hodnoty na takový monitor moc pěkné a bát se vysokých účtů určitě nemusíte. Vše bylo měřeno při nastavení OC na 165Hz obnovovací frekvenci. Vše ještě v tabulce:

Spotřeba
standby 0,6 W
Jas 10% 27,5 W
Jas 50% 39,8 W
Udáváná průměrná 48 W
Udáváná maximální 96 W
Jas 100% 52,3 W

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky