20200318 141235362 iOS

IdeaPad Slim 1-11AST: první pohled na levného mrňouse s AMD

19. 3. 2020 | 0

Řidič s rouškou přivezl malou krabičku (a utekl). V té krabičce byl ještě menší, 11″ modrý notebook – IdeaPad Slim 1-11AST. Dnes se na tohoto drobečka s AMD podíváme v prvním pohledu.

Pokud jste se již seznámili s novou logikou pojmenování produktů Lenovo, z názvu notebooku, na který se dnes díváme, jste si už asi ledacos odvodili. No a pokud jste si ještě k tomu prošli náš „klíč“ ke značení procesorů, musíte mít skoro úplně jasno. Nebojte, dvěma odkazy vás ale neodbudu. Čili jak se to tedy má? IdeaPad Slim 1-11AST je lehko přenosný („Slim“), zcela základní (to je ta jednička), 11″ (ano, hádáte správně – to je ta jedenáctka) notebook s rovněž základním procesorem od AMD. IdeaPad Slim 1-11AST tak můžete chápat jako takový minibook (či netbook, ale toto slovo se stalo tak nepopulárním, že jsem jej snad radši ani neměl psát) pro nenáročného uživatele (čti: nevadí mu si počkat) či na nenáročné úkoly.

Testovaný kousek je předprodukční kus především s nefinálním software. Zkušenosti s finálním kusem tak mohou být především v ohledech ovladačů, firmware a zpracování odlišné.

Vybalení z krabice

Protože mi rukama prošlo už pár notebooků, nestává se mi často, že by mě překvapilo jen samotné otevření krabice. A přesto se to v tomto případě stalo. Tedy, abych to uvedl na pravou míru, krabice jako taková mě nepřekvapila, ale už při prvním pohledu dovnitř mě zaujala barva malého zařízení, které se v ní nacházelo – sytě blankytně modrá. Měl jsem totiž to štěstí, že jsem jako první přes igelitový obal uviděl spodní stranu IdeaPadu Slim 1-11AST. Rub notebooku z hrubšího plastu (mimochodem shodné konstrukce jako ostatní současné nižší IdeaPady) má totiž sytější barvu než líc z lesklého plastu imitující broušený kov. Oficiálně této barvě ale Lenovo říká „ledově modrá“. No dobře… Každopádně je to milé zpestření a barva mě nijak „neuráží“. K dispozici je ale notebook i v tradičnější šedé.

Vedle barvy mě po uchopení do ruky ale zaujala konstrukce a zpracování – díky tomu, že se jedná o 11″ drobka, shodná konstrukce s většími modely znamená, že notebook působí pevněji. A opravdu to tak je – při uchopení do ruky cítíte kompaktní a pevné (modré) zařízení, žádné vrzání ani zbytečné prohýbání či kroucení.

Displej a klávesnice

Ihned po otevření víka jsem si všiml matného displeje nemoderně obklopeného celkem tlustými rámečky. Připomnělo mi to můj služební ThinkPad X280… Displej je matný, má úhlopříčku 11,6″, HD rozlišení. Pokud byste od notebooku za šest tisíc korun (i s daní) čekali něco jiného než TN panel, budete (neprávem) zklamaní. Ale na poměry levných notebookových TN panelů je zobrazení adekvátní.

Klávesnice je stará známá IdeaPadovská, s nižším zdvihem, ale poměrně pohodlná. Jen jí samozřejmě chybí podsvícení a vypínač se nastěhoval přímo do ní i s indikací. Pod ní najdeme i rozumně velký touchpad, který na mě tedy – na rozdíl od klávesnice – příliš dobrý dojem neudělal, zvláště jeho pravé tlačítko. Ale pořád ještě mohu doufat, že je to jen vada firmware či software touchpadu.

Po pár hodinách používání

Co o IdeaPadu Slim 1-11AST napsat po pár hodinách používání, které se sestávalo hlavně z nastavování a instalace (což je mimochodem pro notebook docela dobrý zatěžkávací test)? Miniaturní notebook nabízí základní APU od AMD, které se sestává z dvoujádrového procesoru řady A (má pouze dvě vlákna) a vestavěného grafického jádra Radeon. Pro mě je to takový AMD ekvivalent Atomů od Intelu. K tomu 4 GB RAM a – v našem případě – díky Bohu 128GB SSD (s eMMC bych si asi tak nepískal).

Výsledkem je časté čekání při multitaskingu, které mě ale nepřekvapilo ani neurazilo – opět, mluvíme tu o notebooku za pár korun. Na pováženou ale je, že se při větší zátěži zasekává kurzor. No a podobně jako u Atomů je třeba zvyknout si na to, že nastavovat na baterii úsporu energie, tedy snížení výkonu, není vůbec dobrý nápad. Jen dodám, že jsem notebook na chvíli připojil na Full HD monitor skrze HDMI (maximum, co zvládne), na jednom monitoru pustil YouTube video a na druhém něco psal (tuším, že mail). Podotýkám, že notebook fungoval na baterii. Tady už jsem pociťoval i zpomalování videa.

Co mě ale vedle klávesnice a konstrukce mile překvapilo, byl zvuk – tohle maličké zařízení hraje lépe než Carbon 6. generace. Ano, až takové umění to není, uznávám, ale stojí z to tento fakt zde zmínit.

To je z prvního pohledu vše. Více se dozvíte v plnohodnotné recenzi, která, jak doufám, přijde brzy!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky