Herní mechanická klávesnice Lenovo Legion K500 (recenze)

30. 3. 2020 | 3

Mechanická herní klávesnice s RGB podsvícením, funkcí anti-ghosting a spínači RED v podání Lenovo. Jak se nám líbila? Více již v dnešní recenzi!

Poprvé se ke mně dostala na recenzi pořádná mechanická klávesnice a to Lenovo Legion K500. Jelikož jsem s mechanickou ještě neměl tu příležitost pracovat, byl jsem zvědavý, jak moc jiný bude zážitek z hraní. Lenovo ji uvádí bez zbytečných kudrlinek, obnovuje tak minimalismus s funkcemi v duchu všech Legion produktů značky. Tak uvidíme, jak to bude doopravdy.

Specifikace

Z parametrů, které se hodí vypíchnout, bych zmínil, že klávesnice používá mechanické spínače RED s životností až 50 milionů stisknutí a barevným podsvícením s 1,8 miliony barev (RGB). Obsahuje 7 multimediálních kláves, funkci „anti-ghosting“ (pozn: běžné klávesnice podporují stisk pouze několika málo kláves najednou, typicky tří – tomu se říká „ghosting“; další klávesy již nebudou zaregistrovány, což je při hraní her překážkou; řešením jsou herní klávesnice s „anti-ghostingem“, které podporují stisk mnoha kláves najednou), praktickou odnímatelnou podložku pod zápěstí, odolný opletený kabel o délce 1,8 m s koncovkou USB 2.0 a hlavně má rozložení kláves CZ/SK, což u této třídy není bohužel obvyklé. Většina konkurence u nás prodává jen anglické mutace layoutu. Rozměry pak jsou 443,3 x 217,8 x 33,2 mm a váha je 1 110 g.

Balení a vzhled

Balení je jednoduché, přeci jen se nejedná o nějaký mixér o 30 dílech, ale o herní klávesnici. V balení najdete kromě samotné klávesnice s opleteným kabelem už jenom připojitelnou podložku pod zápěstí a malou brožuru. Vzhledově je klávesnice moc pěkná – má antracitovou barvu kovového vzhledu. Co mne překvapilo, je její velikost. Je dokonce užší než obyčejné klávesnice na trhu. Obsahuje navíc jen v horní části 7 multimediálních kláves pro hlasitost a pro obsluhu médií. Samozřejmostí je také nastavení sklonu klávesnice, které se provádí standardně jako u jakékoliv jiné klávesnice na packách zespodu. Varianty pak jsou sklon 2,58, nebo 6,92 stupňů.

Instalace

Abyste dostali klávesnici do funkčního stavu, musíte ji připojit k počítači do portu USB. Ihned poté již bude funkční, i když k plné funkčnosti budete potřebovat ještě nainstalovat software, který ale v balení není. Software najdete na tomto odkazu. Po jeho instalaci budete moci přizpůsobovat vše, co si jen u klávesnice můžete představit. Myšleno hlavně v rámci nastavení podsvícení.

Nastavení

V rámci nainstalovaného software máme široké možnosti nastavení podsvícení kláves. Klávesy můžete v aplikaci vybírat jednotlivě, nebo selektivně a poté jim přidávat jednotlivou barvu. Bohužel tak můžete ale udělat jen u daného výběru. Pokud chcete nastavit A, W, S, D jinou barvu, než je barva zbytku, tak tato volba tady není. Je to škoda, protože u vyšších řad notebooku řady Legion tuto funkci znám. Není to ale zas tak velký handicap. Pěkné jsou i grafické animace na klávesnici které můžete vybrat dle svého uvážení a případně jim přiřadit barvu, či více barevných variant dle daného režimu.

Kromě barev můžete také nastavit jakékoliv klávese funkci makra a tu pak využít v nějaké z her. Může to být velká pomoc, ale na druhou stranu je asi lepší varianta, pokud je pár vyhrazených kláves mimo celé pole, kterým lze nastavit speciální funkce a marka, a nejsou smíchané s ostatními. Nakonec můžete ještě v daném profilu zakázat některé z funkcí Windows, které by vás mohly dostat ze hry zpět na plochu, například klávesu Windows, nebo kombinaci Alt+F4 (i když osobně nevím, kdo by omylem ve hře tuhle kombinaci stiskl). Tato kompletní nastavení můžete ukládat do profilů a pak mezi nimi jednoduše přepínat. Ještě dodám, že co se týče podsvícení, tak lze modifikovat úrovně intenzity pomoci poslední klávesy v řadě těch vrchních multimediálních.

Psaní

Pár dnů jsem používal klávesnici na běžné psaní a musím říct, že se na něj hodí perfektně. Zdvih jednotlivých kláves a změna tlaku při domáčknutí je perfektní. Stejně tak vzdálenost mezi klávesami je standardní, takže se píše pohodlně. Jediný problém mám jen se zvukem kláves. Ten je totiž o dost hlasitější, než je zvuk membránové klávesnice. Tento mechanický zvuk ale více vadí lidem v okolí než vám. U hraní zas většinou máte na hlavě sluchátka, takže vám to nevadí už vůbec. Největší nezbeda je pak klávesa mezerníku, která má zvuk hlasitější snad dvojnásobně. Může to být potom problém při nočním hraní vedle ložnice, kdy za mnou již párkrát partnerka přišla, jestli toho kraválu už ve dvě ráno nenechám a raději už nejdu spát.

Hraní

Hraní je oproti psaní ještě lepší, a to ne jen díky sluchátkům na hlavě. Díky solidní váze zůstává v zápalu boje klávesnice pořád na místě a komfort z použití je díky klávesám a jejich odporu opravdu na vysoké úrovni. Jak jsem zmínil, klávesnice disponuje funkcí „anti-ghosting“ na všech hlavních 104 klávesách. Tato funkce vám umožňuje využít libovolnou kombinaci a množství současně stisknutých kláves ve stejný čas, bez obavy, že některé klávesy nebudou registrovány. Navíc nad klávesou Escape najdete i klávesu Legion, která ihned zablokuje funkci klávesy Windows. Otestoval jsem na ní spoustu hodin nového DOOMa a musím říct, že jsem se i díky této klávesnici opravdu bavil.

Lenovo Legion K500 RGB Mechanical Gaming Keyboard Product Tour

Introducing the new Legion K500 Mechanical Gaming Keyboard, a refreshing blend of minimalism and function. High-performance mechanical switches; dedicated me…

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky