Ryzen4000

AMD Ryzen 4000 – nová konkurence pro Intel?

21. 3. 2020 | 0

AMD se pochlubilo výkonem svých nových notebookových procesorů Ryzen 4000. Pouští se do souboje přímo s Intelem a výsledky jsou překvapující!

Ačkoliv doposud nemáme zatím možnost nahlédnout do nezávislých testů nově připravovaných CPU Ryzen 4000, máme zde spoustu nových materiálů od AMD a ty naznačují, že by se mohl pomyslný jazýček vah naklonit na stranu AMD a to po dlouhé době. Dodnes se AMD spíše dotahovalo, než aby nad Intel vyčnívalo.

AMD Ryzen™ 4000 Series Mobile Processors – The World’s Most Advanced Laptop Processors

Subscribe: http://bit.ly/Subscribe_to_AMD Like us on Facebook: http://bit.ly/AMD_on_Facebook Follow us on Twitter: http://bit.ly/AMD_On_Twitter Follow us on …

Pojďme si něco říct o této řadě jako celku. AMD totiž muselo kvůli zahájení předprodejů herních mašin s novými procesory poskytnout konkrétní data. AMD bude, stejně jako Intel, označovat úsporné procesory s TDP 15 W koncovkou U a procesory s TDP 45 W pro mobilní pracovní stanice a herní laptopy koncovkou H. Kousek pod nimi pak přibude řada HS s TDP 35 W (na tu jsem osobně nejvíce zvědavý, protože snížené TDP by mohlo být dobrou věcí pro „uchladitelnost“ celého systému a mohlo by být více odolné vůči throttlingu, který je nyní docela zásadní u výkonných mobilních CPU od Intelu). Aby to celé nebylo úplně tak jednoduché, máme zde stále klasické odstupňování Ryzen 3, Ryzen 5 a Ryzen 7 u řady U a odstupňování Ryzen 5, Ryzen 7 a Ryzen 9 u H/HS. Liší se pak ještě v rámci počtů vláken a jader a dle počtu grafických jader. Vše si můžete přehledně projít v obrázcích.

AMD také v prezentaci v porovnání řady U uvedlo svoje bodové srovnání s Intelem, kde v single threadu (jedno vlákno) má de facto srovnatelný výkon, ale v mutli threadu (více vláken) již je nad srovnatelnými řadami od Intelu již o 10-90 %, a to je už pořádný rozdíl! Nemluvě o výkonu integrovaného grafického jádra, kdy to je o víc než 100 % více! Stále to není na hraní AAA titulů na plné detaily, ale opět jsme se posunuli výš oproti minulé generaci a oproti integrovaným Intel Iris je AMD lepší rozdílem třídy. Opět upozorňuji, že se jedná o prezentační dokumenty samotného AMD, takže zcela jistě vychází z ideálních podmínek, čili skutečnost může být maličko jinde. Předpokládám ale, že s tím, že AMD zvládlo zkrotit 7nm výrobní technologii, se kterou Intel zatím nedorazil, nebude AMD s informacemi daleko od pravdy.

U řady H/HS jsou informace podobné jako u řady U, viz obrázky níže. Zajímavá je i prezentace navýšení herního výkonu Ryzen 7 4800H vs. Intel i7-9750H, oba v konfiguracích s nVIDIA GeForce RTX 2060. V ukázaných titulech je výkon díky CPU vyšší v průměru o 19,4 %. To je už pěkná porce navíc! Uvidíme, jak daleko bude realita. U typu HS je zajímavostí také to, že jej nedostane jen tak nějaký výrobce k dispozici a AMD si bude vybírat, komu tyto speciální kousky prodá. Podmíněno to bude spoluprací s AMD – má existovat určitý druh certifikačního programu, který spočívá v tom, že AMD otestuje daný model notebooku nejprve před jeho uvedením, ale bude během jeho životnosti sledovat také softwarové aktualizace jak z Windows Update, tak aktualizace od samotného výrobce (ať už BIOSu, tak ovladačů), aby nedošlo k degradaci výkonu nebo výdrže baterie.

Jako poslední také uvádím, že má 7nm výrobní proces a optimalizace AMD pozitivní efekt na výdrž baterie, kde jsme na vyšší výdrži zhruba od 10 % v porovnání Ryzenu 7 4800U s Intel Core i7-1065G7. Vše ale záleží na typu použití, ale podle všeho i zde by mělo mít AMD konečně navrch. Jsem velice zvědavý na reálné testy. A co vy?

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky