Yoga S940 hlavni

Yoga S940: Tah na bránu? (Recenze)

24. 2. 2020 | 0

Prémiový a stylový notebook Yoga S940 v opravdu důkladné recenzi – více než měsíc a půl dennodenního používání. Stojí za ty peníze?

Na poměrně dlouhou dobu jsem dostal na testování prémiový notebook Lenovo Yoga S940. Po asi měsíci a půl se tedy pokusím předat své dojmy a zkušenosti s tímto zařízením. Notebook dokonce na chvíli nahradil i můj osobní počítač, takže jsem načerpal spoustu poznatků, zkušeností a nasbíral hromadou fotek. Závěrem se také pokusím odpovědět na pár klíčových otázek, jako je například: stojí toto zařízení za ty peníze? nebo má konkurence ještě navrch?

Všichni jsme si už tak nějak museli zvyknout na to, že označení Yoga už chvíli prostě není označení jen pro konvertibilní a dotyková zařízení od Lenova. Osobně mi přijde, že to nepřineslo zrovna moc světla do už tak zmatené nabídky (čest výjimkám ve stylu Legionů a ThinkPadů), ale tohoto názoru jste si u mě už prostě museli všimnout. Podle mě poněkud nelogické označení však není určitě relevantní důvod pro odsouzení konkrétního zařízení. Pojďme se tedy podívat na Yogu S940.

Rád bych hned pro úvod připomenul, s kým zde máme tu čest. Konkrétní parametry jsou v tabulce níž a nebo kdekoliv na internetu. Nicméně tu v rychlosti okomentuji konkrétně testovanou sestavu a případné alternativy. Začněme tedy procesorem. Testovaný kousek měl osazený procesor Intel Core i7-8565U. V zařízení o tloušťce pár milimetrů není řada procesorů U od Intelu žádné překvapení. Výkonově si stejně procesor nevede úplně špatně a kdo by si chtěl ještě trochu přilepšit, tak může sáhnout po novější 10. generaci Intelu (konkrétně po i7-1065G7). Součástí obou dvou zmíněných procesorů je grafický čip Intel UHD 620, který zde konkrétně slibuje, že zvládne najednou dva 4K monitory (jeden vestavěný, jeden připojený pomocí konektrou USB-C) při 60 Hz. Pro plynulý běh je k dispozici 16 GB RAM, to považuji za příjemné a rozumné řešení, které nebude mít ani do budoucna problémy. Za zmínku určitě stojí displej. Konkrétně testovaný kousek má nádherný 4K panel se skvělou hodnotou jasu 500 nitů, krásné barvy a dobré pozorovací úhly. Co může někoho zamrzet, je lesklá úprava displeje.

 Konfigurace

  • CPU: Intel Core i7-8565U, 4 jádra / 8 vláken 1,8-4,6 GHz (nabízí se také s: i5-8265U, i7-1065G7)
  • GPU: Intel UHD Graphics 620 (zvládá výstup 3 840 x 2 160 při 60 Hz přes USB-C)
  • RAM: 16 GB, připájeno k základní desce (v nabídce také s 8 GB)
  • Úložiště: 1 TB M.2 2280 SSD / PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 4
  • Displej: 14″ s rozlišením 4K, lesklý, IPS, 500 nitů HDR 400 a Dolby Vision (v nabídce také ve standardním Full HD)

Zpracování a design

Přesuňme s nyní k designu a zpracování.

Začnu designem a konceptem zařízení. Na první pohled zaujme tloušťka (nebo by víc sedělo slovo tenkost?) jak víka, tak základny notebooku. V kombinaci s hliníkovým provedením a zaobleným krycím sklem displeje se jedná o velmi líbivý design, aspoň tedy pro mě. Displej s tmavým pozadím dosáhl díky použití zaobleného skla zakrývající celou přední plochu dojmu, že se jedná o naprosto bezrámečkový design. Rámečky zde přirozeně jsou, nicméně jsou decentní a velmi šikovně maskované. Toto elegantní a stylové řešení má však také stinnou stránku – jak si můžete všimnout na fotkách, tak se displej v podstatě přímo dotýká klávesnice a základny. Nemám zde obavy o nějaké poškození displeje (klávesy jsou plastové), čemu se ale nedá vyhnout při přenášení, jsou otisky kláves na displeji.

Tímto se dostávám ke klávesnici a polohovadlům. Klávesnice je již mnoho let pro všechny notebooky od Lenova (kromě řad ThinkPad a Legion) rozložením téměř totožná. Toto rozložení nijak zásadně neurazí, ale také nenadchne (ano, dlouho jsem měl ThinkPad). Čeho si ale všimne asi každý, včetně lidí, co datlují, je zdvih. Bohužel se trend minimálního zdvihu nevyhnul ani Lenovu a Yoga S940 je poměrně radikální zástupce tohoto trendu. Na obrázku si můžete všimnou porovnání špičky pentilky a výšky kláves. Stále se na tom dá všemi deseti psát, ale už to není prostě ono. Holt pokrok nezastavíme… Něco úplně jiného je touchpad. Tady si zase naopak nemám na co stěžovat (musím uznat, že tady by se TrackPoint a tlačítka nad touchpadem prostě nehodily). Skleněný povrch touchpadu je velmi příjemný a prsty po něm kloužou jedna báseň. Reakce jsou rychlé a přesné, tlačítka mají krátký, ale jistý chod s příjemným kliknutím. Za mě dobrý.

A jak je na tom celkové zpracování? Pro celkový obrázek je dobré podotknout, že notebook má za sebou skoro roční turné po předváděčkách a podobných akcích, kde se k němu nikdo moc hezky nechoval. Především se ale jedná o předváděcí zařízení – nejedná se o finální verzi s finální kvalitou. Nicméně se pojďme kouknout na tohoto konkrétního otloukánka, který mi leží na stole. Základna a i víko displeje jsou samy o sobě velmi pevné, klávesnice nevrže, touchpad reaguje dobře a nejeví žádné známky opotřebení. Na notebooku lze pozorovat mírné prohnutí základny u jednoho z předních rohů. Tato závada se dá vzhledem k charakteru života tohoto stroje docela dobře pochopit. Zároveň se také jedná o velmi mírné prohnutí (vlastní váhou se téměř vyrovná). Bohužel jsem dostal zařízení s již velmi unavenými panty. Obrazovka drží pouze v určitých úhlech a panty mají již velmi velkou vůli. Znovu tady připomínám, že se jednalo o předprodukční kousek, takže se u toho nešvaru pravděpodobně u finálního provedení zařízení nepotkáme. Co ale u pantů musím pochválit, je nastavení na otevírání jednou rukou. Zařízení tedy není nutné různě přidržovat, ale jednou rukou prostě otevřete a pracujete (tuto vlastnost bude mít i finální provedení s použitelnými panty). Když si odmyslíme unavené předprodukční panty, tak si Yoga S940 vedla pěkně.

Než se dostaneme k obrovskému lákadlu jménem displej, tak musím zmínit další šikovnou vychytávku – odemykání pomocí obličeje. Skener obličeje se pozvolna dostává do segmentu přenosných zařízení a já si myslím, že tento trend je pro změnu dobrý (na rozdíl od zmíněného snižování zdvihu klávesnice). Poprvé jsem měl možnost tuto funkci vyzkoušet u ThinkPadu T480s (recenze zde) a byl jsem nadšený. A co YOGA S940? Naprostá spokojenost. Nahrajete si obličej do Windows Hello a pak vám už jen stačí otevřít notebook, blikne párkrát červené světlo infra kamery nad displejem a jste přihlášeni v průběhu okamžiků. Rychlé, jednoduché, návykové. Velké plus.

Výkon

Výkon je často u tenkých a přenosných zařízení vedlejší a méně důležitý faktor. U přenosného zápisníku a zařízení na internet, maily nebo na lehkou práci je podstatnější SSD disk místo HDD disku a dostatek RAM (řekněme 8 GB a více) než výkonný procesor nebo grafická karta. Každopádně bavíme se tady o pomyslné špičce této kategorie notebooků, takže tady je oprávněné očekávat něco víc než chytrý sešit. Jak to tedy splňuje Yoga S940?

Když se podíváme na parametry, tak zde máme 1TB SSD, což je vzhledem ke konkurenci poměrně slušný parametr. Dále zde máme 16 GB RAM. Tato hodnota je dostatečná a už by mohla stačit i pro jednoduchou práci s multimédii nebo více programy najednou. Jako poslední zmíním procesor a grafickou kartu. Testovaný kousek měl procesor Intel Core i7-8565U s integrovaným grafickým čipem Intel UHD 620. Je trochu škoda, že zde máme pouze integrovaný čip a ne dedikovanou kartu s vlastní pamětí. Někdo by mohl být vyděšený už velmi starou generací procesoru – můžete být v klidu. Zařízení se dodává také s 10. generací a je tedy k dispozici i to nejnovější. Koho zajímají grafy, tak se můžete pokochat

V průběhu testování jsem spustil několik benchmarků a přikládám zde jejich výsledky:

 

Celkově je ale důležitý dojem z praktického života. Notebook jsem chvíli používal místo svého notebooku. To obnáší cestování v neděli a v pátek přes část republiky, denně  2-4 hodiny práce na baterce a pak několik hodin fungování s nabíječkou, ale s připojenou externí klávesnicí a externím Full HD monitorem. A výsledek? Hráče budu muset trochu zklamat. Integrovaná grafika zvládala MMO World of Tanks na střední detaily s nějakými 40-50 FPS. Kdo chce herní mašinu, tak u Lenova sáhne po Legionu. Když opustíme herní vody, tak se situace výrazně zlepší. Při práci na internetu, sledování filmu, programování nebo chatování na sítích neměla Yoga sebemenší problém a v případě, že byla plně nabitá, nebo jela na nabíječku, tak byla často také tichá společnice – ventilátor chlazení zůstal vypnutý. Při trochu větší zátěži, jako je editace videa či Photoshop, si Yoga již trochu mákla. Nicméně i díky 16 GB RAM jsem kromě trochu pomalejšího renderování 4K videa (v programu Davinci Resolve) nezaznamenal žádný výrazný problém. Notebook zvládal obhospodařovat jak svůj 4K displej, tak i externě připojený monitor v rozlišení Full HD (na možnosti propojení doporučuji přečíst článek o dokovacích stanicích zde) bez zadrhávání a záseků.

Velkou část testování byl ale notebook mimo stůl s monitorem, klávesnicí a nabíječkou a musel si vystačit sám. Tam si také vedl dobře. Z režimu spánku se zapínal v rámci vteřin a reakce byly hbité a nikdy nijak neomezovaly. Příjemným bonusem byl také fakt, že byl v případě provozu na baterii a nebo při již plně nabité baterii prostě potichu. Situace se docela změnila v momentě, kdy na něj byla naložena veliká zátěž nebo jsem jej připojil na nabíječku. V těchto chvílích neměl problém se velmi rychle povrchově zahřát a ventilátory se roztočily. V tu chvíli se uživatelský komfort trochu zhoršil. Část nad klávesnicí se umí hodně zahřát a při dlouhodobé náročné práci se také lehce zahřejí i samotné klávesy. Podobná situace nastává i při práci s nabíjejícím se zařízením. Tady naštěstí platí, že po dosažení 100 % se zahřívání zastaví a časem se teplota zase vrátí k normálu, někdy se po pár minutách i vypnul ventilátor úplně. Abych vše uvedl na pravou míru: co se týče hlasitosti chlazení, tak se nejedná zase o takovou hrůzu. Pro někoho zvyklého na práci v absolutním tichu to může být problém, ale celkově bych akustické projevy Yogy ohodnotil jako lehce nadprůměrné.

Displej a baterie

Jak jsem již zmínil v úvodním odstavci, tak testovaný kousek je vybaven tím nejlepším, co Lenovo do tohoto modelu dává – 4K IPS displej s 500 nity. Ano, 4K rozlišení na malém, kompaktním notebooku včetně podpory HDR 400 a Dolby Vision.

Ještě než začnu probírat cokoliv jiného, tak musím zopakovat naprosto bravurní zpracování celé displejové části notebooku. Celé víko je extrémně tenké. Kryt víka je z elegantního hliníku a krytem displeje je tvrzené sklo. Prázdné hliníkové víko zezadu „narušuje“ pouze nápis YOGA v jednom z rohů. Celému čistému designu dominuje ploška s nápisem YOGA S940 umístěná uprostřed nad displejem tak, že nápis je čitelný v zavřeném stavu zařízení. Díky tomuto drobnému výstupku je otevírání notebooku velmi pohodlné i jednou rukou a nehrozí tak ani zbytečné zapatlání displeje prsty při hmatání. Tento „výstupek“ má také praktický důvod v podobě možnosti umístění IR skeneru tváře pro odemykání zařízení.

Abych mohl hodnocení displeje nějak zakončit a shrnout, tak musím ještě popsat, jak si stojí baterka. Lenovo inzeruje až 15 hodin s 1080p displejem a až 7,5 hodiny s 4K displejem. 1080p variantu samozřejmě nemohu posoudit, nicméně údaj popisující výdrž baterie u varianty s 4K panelem je docela přesný. Při běžném používání bez úsporného režimu vydržela baterie 4-5 hodin. Při mírném uskromnění se, snížení jasu, zapnutí úsporného režimu se výdrž o cca hodinu zvedla na 5-6 hodin. Inzerovaných 7 hodin je opravdu možné dosáhnout. Nicméně je už k posouzení každého z nás, k čemu je nám mít krásný 4K displej, i7 a 16 GB RAM, když máme stejně zapnutý úsporný režim, režim letadlo a minimální jas. Když je řeč o jasu, oceňuji možnost tlačítkem jasu snížit podsvícení na nulu a tím pádem mít jakýsi mezistupeň mezi spánkem a zapnutým stavem. Přikládám pár snímků obrazovky mapující průběh nabíjení (a jeden průběh vybíjení). Zařízení se z nuly (cca 4 %) nabilo na 100 % za cca 2 hodiny.

Udávaná výdrž se tedy jeví jako docela důvěryhodná informace. To ale tvoří poměrně podstatnou otázku: stojí výborný displej s velmi jemným rozlišením za poloviční výdrž baterie? Odpověď je spíše ne. Proč je tam spíše ne? Protože 4K displej je opravdu návykový. Nejedná se o takový pocitový skok jako ze starých HD displejů na dnešní Full HD standard. Rozdíl poznáte spíše při opačné výměně. Když jsem měl na stole před sebou 24″ Full HD monitor a 14″ 4K displej notebooku, tak jsem to přisuzoval propastnému rozdílu velikosti. Nicméně pozdější přechod zpět na 15,6″ Full HD monitor na mém osobním zařízení mi potvrdil, že rozdíl tam přeci jenom jde poznat. Na druhou stranu si ale přiznejme, že 4 hodiny reálné výdrže nejsou vůbec dobrá vizitka pro malé, lehké a kompaktní zařízení, které si přímo říká o vložení do tašky. V případě, že si Full HD displej zachová ostatní kvality svého jemnějšího 4K sourozence, tak bych se při rozhodování dvakrát nerozmýšlel a šel bych po delší výdrži na jedno nabití.

Konektivita

Žijeme v roce 2020. Zařízení se ztenčují a společně s tím mizí také konektory. U spousty věcí to nevadí, protože jsme dnes již téměř vše schopni připojit bezdrátově. Přeci jen jsou ale věci, které z mnoha důvodů (jak finančních, tak i funkčních) musíme prostě připojit fyzicky. Jaký konektorový arzenál má Yoga S940 nachystaný?

  • 2x USB-C (3.1) / ThunderBolt 3
  • 1x USB-C (3.1)
  • 3,5mm audio-jack (combo out/in)

Z výčtu je jasné, že zde není žádný speciální konektor pro nabíjení, a tak je pro nabíjení možné použít standardní konektor USB-C. Pří provozu na nabíječce tedy máme k dispozici dva USB-C a sluchátkový jack. Celý koncept zařízení jaksi počítá s tím, že zařízení pracuje buď zcela samostatně (tudíž stačí minimum portů), nebo se připojí na nějakou dokovací stanici, která za něj otázku konektorů vyřeší. Osobně zastávám ten názor, že notebook by měl mít co nejvíce konektorů (použitelných, jako je například HDMI, USB 3.0, RJ-45 apod.). Stále mi totiž přijde, že potřeba připojovat zařízení pomocí „velkého“ USB tu s námi ještě pár let bude. Také je stále mnohem jednodušší připojit notebook pomocí HDMI kabelu přímo k monitoru či televizi než shánět dokovací stanici nebo převodník.

Na druhou stranu s čím dál tím více rozšířenými Smart TV, bezdrátovým příslušenstvím a rychlými Wi-Fi přenosy se výše zmíněné problémy začínají stávat řešitelné pomocí bezdrátového připojení. Při rozhodování se pro toto zařízení je potřeba být smířen s tím, že se člověk připraví o o přímou kompatibilitu s částí svého vybavení a bude potřeba některé věci řešit jiným způsobem.

Další poznatky k zařízení

Zvuk

O reprodukci zvuku se starají čtyři reproduktory o výkonu 4×2 W (dva míří dolů, dva k uživateli). Tuto hodnotu můžete najít u téměř každého notebooku a jak píši u každého zařízení – 3W v notebooku (nebo telefonu, tabletu,…) nemohou nikdy nahradit kvalitní audio sestavu. Fyzika prostě nejde obelhat. Nicméně taková yoga 730 v 15 palcové variantě (recenze zde) je jasným důkazem toho, že reproduktory v notebooku jdou udělat tak, aby nikomu nekrvácely uši bolestí. Dost teoretizování, jak si tady vedla Yoga S940? Řekl bych, že docela dobře. Maximální hlasitost není zrovna dvakrát vysoká, nicméně na sledování filmu nebo občasný poslech hudby dostačující. Důležitá je ale kvalita reprodukce, která je vyrovnaná. Vyšší a střední frekvence jsou podány docela dobře a zároveň se nejedná o žádné zkreslení. U basů je to notebooková klasika. Když ale přivřu oči a zaposlouchám se, tak aspoň vím, kde se ty basy mají vyskytovat. Celkově tedy hodnotím zvuk jako povedený.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky