ThinkPad L13 Yoga 11

ThinkPad L13 Yoga (první pohled)

13. 2. 2020 | 0

ThinkPady L jsou vstupenky do klubu černých, ryze pracovních notebooků do korporátu za snesitelnou cenu. Dnes se v prvním pohledu podíváme na 13″ konvertibilní variantu L13 Yoga.

Nejprve si ale připomeneme, jak se v nižších ThinkPadech vyznat. Nabídka totiž začíná na řadě E, která sice představuje tu nejdostupnější řadu, ale ne klasických, korporátních ThinkPadů – stojí totiž na pomezí mezi běžnými notebooky a právě těmi pracovními. Na druhém konci spektra pak najdeme prémiové modely X1, které cenovku řady E snadno přesáhnou klidně šestkrát. Nad řadou E pak ale stojí řada L, která zastřešuje právě první klasické, plnohodnotné ThinkPady (podobné těm z legendární řady T), jen jsou o něco levnější – šasi je jednodušší a vyrobené z ekonomičtějších materiálů, takže namísto kovových slitin a uhlíkových vláken čekejte především plasty s trochou hliníku.

Na test se mi do ruky dostala 13″ varianta ThinkPadu L13 Yoga, která v sobě skrývá pro mě hned několik zajímavostí, jimž se velmi rád takříkajíc podívám na kobylku. V první řadě, což je však jen taková technická záležitost, je tento notebook první stroj v mých rukách s novým značením. Za další, řada L mě dlouhodobě zajímá (protože se jí daří udržet si úroveň profi ThinkPadů, nabídnout pokročilé funkce, ale pořád šetřit na těch správných místech), no a navíc 13″ varianta je extrémně atraktivní zboží. Nezapomeňme taky, že se jedná o model Yoga s plně otočnými panty a vícerežimovým provedením.

Aby těch zajímavostí nebylo málo, v řadě L najdeme docela pozoruhodný mix zařízení – běžnější 14″ a 15″ modely jsou v plastovém provedení (aktuální verze L14 a L15 ještě venku nejsou), vedle nich však stojí duo 13″ modelů – klasický L13 a pak konvertibilní, dotykový L13 Yoga. U těch už se liší i konstrukce, aby držela krok s cestovním určením menších notebooků.

Zpět ale k prvnímu pohledu ThinkPad na L13 Yoga…

První doteky, zpracování

Po vybalení ze standardní, hnědé kartonové krabice s nápisem ThinkPad se vám v ruce ocitne kompaktní (ačkoliv ne přehnaně) černý notebook, který i při pevnějším úchopu působí bytelně, ale výrazně těžce (ač papírově není něco přes 1,4 kg nic hrozného). Design nepřekvapí – černý saténový povrch, poměrně útlé tělo, jednoduché křivky… Vedle hmotnosti mě zaujaly dvě věci – jednak je to hliníkové víko, ze kterého (podobně jako u ThinkPadů E) vystupuje broušené logo ThinkPad, potom dvojice masivních Yoga pantů v zatmaveném provedení.

Po otevření je pocit z tuhosti konstrukce pořád pozitivní, ale v zavřeném stavu bytelnosti výrazně pomáhá hliníkové víko displeje, protože samotná základna (z plastu se skelnými vlákny) je už schopná se kroutit, zvlášť kvůli vyšší váze notebooku v zadní části s masivními panty a kovovým víkem. Na čem se však plastová konstrukce podepisuje výrazněji, je pružení pantů víka displeje v základně, které sice chápu, ale u konvertibilního notebooku formátu Yogy je nepříjemné a byla to jedna z věcí, které jsem se bál a mé obavy se ukázaly na místě.

Displej a klávesnice

Co mě na první pohled a dotek velmi mile překvapilo, je displej a klávesnice. L13 Yoga nabídne ve všech konfiguracích jeden jediný panel – 13,3″ dotykovou IPS obrazovku s podporou pera a Full HD rozlišením. Displej je překrytý tvrzeným sklem (může být i matné, ale o 10 % snižuje jas), jeho obraz je příjemný, nabídne jasné a syté barvy, použitelně vysoký jas, slušný kontrast… Na dotyky reaguje dobře a přítomnost pera přímo v základně (které se zdá být pro model standardem) je velmi dobrá zpráva.

Snad ještě milejší překvapení je klávesnice. Sice si zachovává všechna omezení 12″ modelů (menší klávesy, redukovaná pravá strana, kdy chybí vyhrazená klávesa Insert, která se tradičně přemístila na End). Klávesnice taky nenabídne „lift and lock“ mechanizmus, kdy se rámeček klávesnice při překlopení displeje nadzvedne a zarovná plochu, aby byla klávesnice chráněná a aby se zařízení lépe drželo v ruce v režimu tabletu. Na druhou stranu díky tomu odpadl díl plný velmi komplikované mechaniky, což obrovsky zjednodušilo servisovatelnost notebooku. Zatím samé kompromisy, tak čím mě tedy klávesnice nadchla? Svým chodem, který je přesný, jemný a velmi tichý – výborně se mi na ní píše, pocit a zvukový projev je snad ještě lepší než u Carbonu (já vím, rouhám se…). Ostatně stejně příjemná jsou i tlačítka TrackPointu.

Další dojmy

Po krátké chvíli, kterou jsem s notebookem strávil (a během psaní tohoto prvního pohledu), mě zatím ThinkPad L13 Yoga ničím nerozčílil ani vyloženě nezklamal. Je pravda, že klávesnice mohla být větší, protože má na každé straně dobré 2 cm místa (aspoň že rámečky kolem displeje jsou tenčí). Příjemným překvapením bylo chlazení, které jsem během provozu na baterii nezaslechl ani jednou. Taky výdrž na baterii se po krátké zkušenosti zdá velmi dobrá (bez problému 8 hodin s jasem na 80 %, aktivní Wi-Fi a za kancelářské práce). Notebook samozřejmě nabízí dokovací konektor, takže v kanceláři připojíte monitory, klávesnice, myši, drátové sítě… Maličko mě zklamalo, že ani jeden USB-C port nenabízí Thunderbolt, nicméně u základního korporátního notebooku je to možná vážně zbytečný luxus.

Recenzi můžete očekávat brzy (zhruba za dva týdny). Pokud vás zajímá něco konkrétního, na co bych se měl v recenzi zaměřit, ptejte se v komentářích!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky