ThinkPad L13

ThinkPad L13: první pohled

20. 2. 2020 | 1

Přinášíme souhrn rychlých poznatků z používání nové generace notebooku ThinkPad L13. Jak působí po prvních chvílích používání?

Jak jste si již jistě všimli, tak ThinkPady L jsou sice pracovní notebooky nižší řady, ale mohou – a často jsou – nasazovány jako pracovní stroje. Tento konkrétně testovaný kousek nemá pro ThinkPad tradiční černou barvu, nýbrž je atypicky stříbrný. To z něj dělá pro mnoho zákazníků na první pohled poutavější stroj.

Jak se vyznat v nový řadách ThinkPadu nedávno popisoval Matěj ve svém prvním pohledu na ThinkPad L13 Yoga, takže se můžeme rovnou vrhnout na představení tohoto krasavce. Jo, až tak! Na to, že je to ThinkPad, se lidem v mém okolí docela zalíbil, protože prý není barevně tak „nudně nezajímavý“… S tímto názorem sice nesouhlasím, ale naštěstí je možnost výběru.

Proč právě ThinkPad L13? Tento model v sobě kombinuje několik vlastností: je dostatečně malý, takže si ho mohu vzít s sebou, kam jen chci, ale není zas tak malý na to, aby se na něm špatně pracovalo. Je to ThinkPad, takže má výbornou klávesnici, byť jen s šesti řadami (na rozdíl od legendárního ThinkPadu X300), ale co už, lepší to asi nebude. Mechanicky je pro mé prsty stále o úroveň lepší než přímá konkurence. Působí jako slušně a dobře zpracovaný stroj: je sice vidět, že se místy šetřilo, ale ne tam, kde by mě to nějak moc pálilo.

První doteky, zpracování

Balení je standardní, jak se dnes nosí. Lepenková krabice, notebook uvnitř zabalen v černé tvrdé pěně. Na první dobrou jsem se lekl barvy – vidím ThinkPad, čekám temně černé zařízení, a ono nic. Na druhou dobrou jsem mile překvapen – je sice poznat, že to je elko, nikoliv téčko, ale není to nic zásadního. Není to kdovíjaký hubeňour, ale také žádný tlouštík. Působí jako takový ten pracant, co snese trochu toho hrubšího zacházení, abyste neměli pocit, že se k němu musíte chovat s takovou úctou jako třeba k daleko tenčímu a dražšímu ThinkPadu X1 Carbon. Za cenu jednoho Carbonu můžete mít ThinkPad L13 rovnou třikrát (v nadsázce, samozřejmě záleží na konfiguracích atd.).

Když notebook otevřu, jsem lehce rozpačitý. Černá klávesnice vypadá ve stříbrném těle trochu divně. Takový názor je sice silně subjektivní, ale mně se tohle prostě nelíbí, trošku mi to kazí celkový dojem. Palmrest je překvapivě tuhý a nikde nic nedrnčí, což je u levného notebooku jednoznačně něco navíc. Dalším bodem je tuhost šasi: když notebook uchopím za roh, rozhodně nemám strach, že by se zlomil nebo kdovíjak poškodil, není cítit jakýkoliv ohyb, což je prostě fajn.

Displej a klávesnice

13palcový displej má Full HD rozlišení a je typu IPS, což je po letech, kdy Lenovo dávalo do všeho snad ty nejhorší TN panely, fajn. Jediné, co mi úplně nesedí, je podání barev daného displeje, konkrétně jeho kontrast. S tím lze ale trochu pracovat, a pak je to bez problémů. Jas se mi zdá dostatečný pro práci venku za slunného dne, tomu pomáhá antireflexní povrchová úprava obrazovky.

Největší devizou na tomto stroji je pro mě jednoznačně klávesnice. Ta je prostě bez chyb. Je sice ve zmenšené verzi, která se používá ve 12″ ThinkPadech, s tím ale problém nemám. Tvar kláves mi vyhovuje, mechanika taky. TrackPoint je TrackPoint; jediné, co mi trošku vadí, je popisek tlačítka „B“ který je níž než ostatní. Je to kvůli TrackPointu, to chápu, ale nevypadá to nejlépe. Nebo to je jen můj problém s OCD? Kdo ví. Klávesnice je podsvícená, regulace je možná ve dvou stupních.

Další dojmy

Bohužel ne vše se jeví tak pozitivní. Bude to možná tím, že se jedná o předprodukční kousek, tudíž si na recenzi budete muset počkat do okamžiku, než se nám podaří získat sériový kus. Notebook výkon má, v tomto případě zde najdeme Intel Core i5-10210U (samozřejmě nízkonapětové CPU), 16 GB RAM a 512GB SSD spolu s Intel Optane. To je podle mě zbytečnost, ale chápu, že to Intel někam musí nacpat.

Problém konkrétního kusu tkví v tom, že i během psaní toho textu, kdy mám spuštěný Firefox s pěti záložkami, spuštěných několik drobností v pozadí, a při 30% vytížení procesoru se jeho teploty dostávají přes 90°C, což je zkrátka úplně špatně. S tím je bohužel spojeno i zahřívání notebooku v horní části klávesnice a neustálý thermal throttling. S tím se pojí i malá výdrž na baterii: notebook zvládá nejvýše tři hodiny přehrávání filmu, což je hodně málo.

Věřím, že se na ThinkPad L13 těšíte stejně jako já. Recenzi přinesu co nejdříve, jak jen ke mně dostane plně funkční sériový kousek.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky