Na první pohled je patrná thinkpadí kontinuita.

IBM ThinkPad 560 jako návrat do devadesátek (galerie)

6. 2. 2020 | 0

Čas od času se vracíme zpět do dob minulých a přibližujeme ThinkPady, které již vzal čas. V dnešní galerii si připomeneme model z roku 1996.

Před nějakou dobou se mi dostal do rukou IBM ThinkPad 560. Jedná se o zajímavý model, uvedený na trh v roce 1996. Notebooky ThinkPad řady 500 (případně ThinkPad 500 Series) patřily do kategorie ultraportable: jednalo se o zařízení, která se svou nízkou hmotností a relativně dlouhou výdrží na baterii hodila cestovatelům či pracovně cestujícím lidem. Z dnešního pohledu se jedná o dávného předchůdce ThinkPadů X390 a X390 Yoga.

Notebook je na svůj věk skutečně pozoruhodně lehký, a ačkoliv je na dnešní poměry přece jen relativně silný, je pro mě těžké uvěřit, že jde o zařízení ne o zas tolik mladší než já. Mnozí z nás si jistě vzpomenou na masivní, různě zakulacená a vyboulená zařízení, což byl víceméně designový standard té doby. Štíhlý ThinkPad 560 v jednoduchém designu s rovnými liniemi a jednolité černé barvě jednoduše vystupoval z řady.

Na ThinkPadu 560 bychom marně hledali celou řadu prvků, na které jsme dnes již tak zvyklí. Podsvícená klávesnice (či lampička ThinkLight) či zesílené panty s rozsahem 180° dokazují, že i ThinkPady se vyvíjely s postupem času. Velmi potěší plnohodnotná klávesnice, asi ale není žádným překvapením, že mechanicky vzato se dnešním klávesnicím ani zdaleka nevyrovná.

Notebook nese stopy používání, zároveň je ale znát, že se kdovíjakého pracovního nasazení očividně nedočkal. Tlačítka TrackPointu nejsou příliš oleštěná, stejně jako klávesnice a povrchy na pracovní ploše. Asi nejvýraznějším důkazem lidské činnosti je prasklina víka displeje na pravém boku.

V dohledné době vám přineseme i recenzi tohoto zajímavého ThinkPadu. Pokud by vás zajímalo cokoliv bližšího, můžete využít komentářů pod článkem bez nutnosti registrace.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky