ThinkBook 15

ThinkBook 15-IML: Ten levnější pracant (první pohled)

13. 1. 2020 | 0

Po prémiovém ThinkBooku 13s se k nám na test dostal konečně také klasický ThinkBook 15. Dnes přinášíme první pohled.

Už několikrát jsme v poslední době zde na blogu o staronové rodině notebooků ThinkBook psali. Jedná se o přímého nástupce strojů Lenovo V, které v nabídce Lenovo představovaly mezistupeň mezi domácími IdeaPady a (v té době) ThinkPady Edge. To je sice poměrně úsměvné, protože právě ThinkPady Edge vznikly proto, aby vyplnily mezeru mezi čistě konzumními IdeaPady a korporátními ThinkPady. Jenže Lenovu přišlo, že ThinkPady Edge (dnes E) jsou pořád příliš ThinkPady a potřebovali produkt, který by byl taky na pomezí, ale blíže k IdeaPadům. Tak vznikla řada V. Jenže té se dařilo v nabídce IdeaPadů úspěšně zanikat, a tak Lenovo nyní přichází se strategií zcela nové rodiny ThinkBook, která je atraktivnější, veze se na vlně Think, ale přináší všechny klasické rysy řady V.

Prémiový, celohliníkový model ThinkBook 13s jsme si již otestovali. Dokonce Lenovo na CESu 2020 představilo ThinkBook Plus, který z 13″ modelu vychází, ale namísto jednoho displeje nabídne hned dva – druhý e-ink dotykový na vnější straně víka. Dnes se naopak v prvním pohledu podíváme na ThinkBook 15, tedy zástupce klasické, základní řady ThinkBooků. Kolik dělá kompromisů? A je to pořád slušný notebook? Na to si odpovíme asi až v recenzi, ale už dnes byste mohli dostat nějaká vodítka…

Testovali jsme předsériový kus, který nemusí zcela přesně reprezentovat finální zařízení z volného trhu.

Zpracování a konstrukce

Není tajemstvím, že základní řada ThinkBooků, dnes popisovaný ThinkBook 15 nevyjímaje, vychází z IdeaPadů. A ne zrovna těch prémiových. Nicméně jak jsem se původně bál, že ThinkBooky stojí na nejzákladnějších IdeaPadech S145, Lenovo mě naštěstí ihned po vybalení ThinkBooku 15 vyvedlo z omylu. Základ konstrukce je sice plastový, ale víko je kovové a až překvapivě bytelné, přičemž základna je oživená alespoň plíškem na lícní straně. Zcela upřímně – zařízení v ruce nepůsobí špatně, výhrady mám v dané cenové kategorii snad jen k pantům víka displeje, které by mohly méně pružit.

Psal jsem to už víckrát a musím to napsat i teď – design ThinkBooků se mi prostě líbí. Nápad s velkým logem ThinkBook v tmavém provedení na kovově šedém víku se může zdát banální, ale funguje a vypadá skvěle.

První pocity z používání

Notebook jsem samozřejmě stihl vybalit, nabít a provést veškeré základní nastavení včetně instalace základního software, uživatelského účtu a potřebných dat. A mám několik poznatků… V první řadě displej – na test jsem dostal variantu s IPS panelem (existuje i TN verze, která bude, jak předpokládám, příšerná). Ten dosahuje jen základních kvalit a věrné barevné zobrazení nebo gigantický kontrast nenabízí, ale je to použitelný displej. Milým překvapením jsou tenké rámečky, možnost otevření do 180° a krytka webové kamery ThinkShutter.

Klávesnice mi sice nepřišla úplně stejná jako na ThinkBooku 13s – tady, myslím, méně klape a má mělčí stisk. Píše se na ní ale překvapivě dobře (až na klasický problém klávesnic s numerickým blokem, u kterých je pravá část stísněná – takže místo backspace mačkáte NumLock – a já musím mít ruce vytočené doleva) a podsvícení funguje i u předprodukčního kusu v pořádku. Nad klávesnicí je – stejně jako u ThinkBooku 13s – vypínací tlačítko s vestavěnou čtečkou otisků s diodovou indikací. Clickpad je poměrně standardní Elan, nikdy jsem je neměl moc rád, ale svou službu poměrně spolehlivě odvede (až na rolování v novém Edge Chromium).

Neměl jsem žádný problém se zahříváním ani hlučností chlazení, při běhu na baterii jsem snad větráček ani neslyšel. Zaujala mě velice konektorová výbava. Přestože se mi nelíbí napájecí konektor (hranatý slim tip) vpravo, zbytek už je poměrně milé překvapení! Nechybí (výklopný) LAN, velké HDMI, 3x USB (z nichž jeden schovaný za krytkou, do kterého můžete zapojit např. dongle od myši či sluchátek a nemusíte se bát, že ho v batohu ulomíte), 2x USB-C (skrz jedno se dá notebook nabíjet!) a – světe, div se – plnohodnotná čtečka paměťových karet! Perličkou jsou pak diodové ukazatele baterie a činnosti disku!

Recenze bude následovat zanedlouho. Pokud vás zajímá něco konkrétního, na co bychom se v ní měli zaměřit, napište zde do komentářů!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky