ThinkBook hlavni

Rodina ThinkBook: sourozenci od různých matek?

4. 1. 2020 | 0

Nabídka modelů v rodině stylových notebooků na práci ThinkBook působí nesourodě a obrázek, který si na ni uděláte, velmi záleží na tom, které zařízení se vám dostane do ruky.

Poměrně nová rodina notebooků Lenovo s názvem ThinkBook je teď u nás na blogu docela v kurzu, protože jsme se jí už v několika článcích věnovali, přitom stále nepřestáváme. Nicméně je to proto, že – myslím si – má smysl vysvětlit, odkud se tato nová značka vzala, co má představovat a co ve skutečnosti nabízí. Nehledě na to, že jsem si sám prošel mírným názorovým vývojem, který byl tak trochu jak na houpačce – nejprve jsem ThinkBook bral docela negativně jako kanibalizaci zavedené rodiny Think, na kterou svým logem zcela jasně ukazuje. Pak se mi dostal do ruky ThinkBook 13s a já vlastně od prvního otevření tohoto elegantního hliníkového stroje otočil o 180°. Jenže pak jsem se setkal s předprodukčním ThinkBookem 15 (zřejmě se nakonec dostal na trh jako Lenovo V15) a opět se rozlítil. Jenže teď zase vidím nový ThinkBook 15 (IML a IIL s procesory Intel Core 10. generace) a názor opět upravuji…

ThinkBook jako náhrada za řadu V

Co je ThinkBook, ptáte se? Lenovo se dlouhodobě snaží vytvořit rodinu zařízení mezi IdeaPady na domácí použití a korporátními, usedlými ThinkPady. Začalo to ThinkPady Edge, dále zde byly jednu dobu poměrně úspěšné pokusy s řadami B a V, které se postupně začleňovaly a vyčleňovaly z rodiny IdeaPad, notebooků na doma.

Ačkoliv to bude znít dost neceremoniálně, rodina ThinkBook je přímým nástupcem řady V. Jsem přesvědčený o tom, že se Lenovo pustilo cestou vytvoření zcela nové značky proto, že potřebovalo tyto specifické notebooky jasně odlišit, podobně jako se to dřív stalo ThinkPadům Edge, aby nezapadly mezi jinými modely a řadami. Navíc image ThinkBook působí atraktivně – už samotné velké logo ThinkBook na stříbrném podkladu víka dává najevo, že tady spojujeme práci s designem a stylem.

Zcela otevřeně, úkol ThinkBooků je poměrně přímočarý a velké ideály za ním nehledejte – ThinkBooky v principu vychází z IdeaPadů. Cílem této rodiny je oslovit firmy a uživatele, kteří nechtějí (či nemohou si dovolit) ThinkPad, zároveň je nelákají IdeaPady, protože chtějí něco „na práci“.

Co dělá z ThinkBooku pracovní notebook?

Hovořit o ThinkBooku jako o pracovním notebooku mi moc nejde z pusy. Pro mě toho aktuální ThinkBooky – ostatně podobně jako řady B a V – nabízí moc málo na to, abych je mohl takto označovat. Proto preferuji „notebook na práci“ než „pracovní notebook“. Pracovní notebook totiž, dle mého chápání, musí být jako pracovní už navržený. ThinkBook jde spíš cestou elegance, univerzální a usedlé líbivosti v kombinaci s několika softwarovými a pár hardwarovými vylepšeními, které u notebooků na doma nejsou běžné.

Jsou ale vlastnosti, díky kterým ThinkBooky skutečně jako pracovní stroje působí – jednak je to čtečka otisků prstů s diodovou indikací, která je tentokrát vestavěná ve vypínacím tlačítku. Čtečka je velmi citlivá a je to skvělý nápad (ne samozřejmě originální, ale konečně se k tomu i Lenovo osmělilo; docela bych toto řešení rád viděl v ThinkPadech, ale jelikož u nich se vypínač začíná stěhovat na bok, asi to nedopadne)! Dále, BIOS je zde plnohodnotný, žádný multimediální ořezanec (zaujala mě funkce „blbuvzdorné klávesy Fn“, kdy se Fn chová jako Ctrl v kombinaci se standardními, nefunkčními klávesami – takže Fn+C a Fn+V funguje jako kopírovat a vložit), takže podporuje např. zabezpečení hesly podobně jako ThinkPady a další funkce. Bezpečnostní TPM čip je samozřejmostí a celkem příjemná je i konektorová výbava, která u všech modelů nabízí shodný napájecí konektor (starou dobrou hranatou placku od Lenova), USB-C, plnohodnotné HDMI a paletu USB-A. Větší modely pak nabídnou i plnohodnotný LAN konektor a skvělý nápad v podobě USB portu skrytého za krytkou, který můžete využít pro ukrytí donglu myši, klávesnice či sluchátek, takže se už nemusíte bát, že ho v batohu vylomíte. Skvělý nápad! Nechybí pak ani krytka webové kamery ThinkShutter.

Rozdíly mezi jednotlivými modely

V čem mě zprvu rodina ThinkBook ale vysloveně rozlítila (což umocnilo setkání s předprodukčním kusem řady, která se tu očividně nikdy neprodávala), byly jednotlivé modely. Totiž aktuálně najdeme v rodině ThinkBook de facto dvě velmi odlišné řady zařízení – klasické ThinkBooky (modely ThinkBook 14 a 15) a potom ThinkBooky s přídomkem „s“ (v ČR zatím pouze 13″ model ThinkBook 13s). A rozdíly mezi nimi jsou opravdu obrovské!

Klasické modely ThinkBook 14 (14″ verze) a ThinkBook 15 (15″ verze) představují velmi dostupné notebooky, které se v nižších konfiguracích shora blíží hranici 10 000 Kč s DPH – v současnosti najdeme např. slušně vybavený 15″ model s SSD diskem, procesorem Intel Core i3, čtečkou otisků, TN Full HD displejem, podsvícenou klávesnicí a Windows 10 Home za 14 000 Kč s DPH. O tisícovku víc pak zaplatíme za stejnou konfiguraci s Windows 10 Pro (sice úplně nerozumím tomu, proč Lenovo nabízí „pracovní“ notebook s Windows Home, ale budiž). Pokud znáte původní Lenovo V, tyto notebooky si s nimi okamžitě spojíte – převážně plastová konstrukce s kovovým víkem (takže určité pružení konstrukce, převážně pak v pantech, zaregistrujete), elegantní provedení spíše podobné IdeaPadům, překvapivě všechny diodové indikátory (včetně pevného disku!)… slušný základ za slušnou cenu.

Vedle pak stojí „eskové“ modely, které sice designem do rodiny patří, ale jsou z úplně jiného těsta. ThinkBook 13s je kompletně kovový kompaktní 13″ notebook, který kvalitativně klasické modely převyšuje o několik tříd – obraz (slušný IPS panel), zvuk (kvalitní repro Harman), provedení (tuhá kovová konstrukce, elegantně provedené panty s plynulým chodem), ale i filozofie se zde zdá trochu odlišná – je to možná drobnost, ale zatímco klasické ThinkBooky používají běžné křížové šroubky, ThinkBook 13s zde má, podobně jako konzumní Yogy, torxy. To obvykle indikuje: „Sem nechceme, aby ses díval.“ Vše nakonec podtrhuje cenovka, která začíná nad 20 000 Kč s DPH, přičemž vyšší konfigurace se snadno dostanou i k 30 000 Kč. „Eska“ tak cílí na zcela odlišného zákazníka.

Proto jsem psal, že dojem z rodiny ThinkBook závisí silně na tom, jaký model se vám dostane do ruky. Pokud pořídíte ThinkBook 15, nabudete dojmu, že ThinkBooky jsou prostě běžné notebooky s kapkou práce a elegance. Pokud ale začnete s ThinkBookem 13s (jako já), uvidíte rodinu ThinkBook jako elegantní a solidně zpracované stylovky s výbornou výbavou. Realita je ale takové, že obě tyhle duše se v jedné rodině ukrývají. Není to špatně, ThinkPady i IdeaPady mají rovněž široký rozptyl, rozdíl je jen v tom, že tady máte jen dvě řady, které stojí na obou extrémech.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky