Utahování pantů je ideální zábava na dlouhé zimní večery.

Praskavé zvuky při pohybu s displejem ThinkPadu T470 (řešení)

30. 1. 2020 | 0

Panty jsou klíčovou součástkou konstrukce notebooku. A pokud vydávají divné zvuky, určitě byste měli zbystřit.

Notebooky ThinkPad za sebou mají dlouhou historii, a v mysli mnohých jsou zapsané jako odolné černé krabice, které zkrátka něco snesou. A ne úplně nadarmo. Typický notebook ThinkPad během návrhů a prototypování prochází náročnými testy, aby pokud možno co nejlépe obstál ve světě stále tenčích, lehčích a bytelnějších laptopů. To ale ví každý.

Přesto se může objevit kdejaká nepříjemnost. Po více než ročním používání se na mém ThinkPadu T25 objevily nepříjemné praskavé zvuky, které provázely každý pohyb s obrazovkou. Nejprve jsem se lekl, že se trhá uchycení pantů v základně (to by bylo doopravdy zlé), původ nepříjemných zvuků se ale ukázal být zcela jinde. Nakonec mi dlouholetý thinkpadí kolega Jiří Pitek potvrdil domněnku, že pazvuky vychází odkudsi z víka displeje.

Praskavé zvuky při natáčení displeje ThinkPadu (1/2)

Uvolněné šroubky ve víku ThinkPadu T460 / T470 / T25 / T480.

Kdo občas nerozebírá svůj notebook, jako by nežil

Kdo někdy rozebíral ThinkPad T460 / T470 / T480, ten ví, jaké zlo si pro něj Lenovo připravilo. Spodní kryt základny je totiž secvakaný asi dvěma tucty plastových zoubků, přičemž snad ani Chuck Norris by jej nedokázal odendat bez toho, aby některý z nich vylomil. Podotýkám, že to vše za předpokladu, že dodržujete předepsaný servisní postup, kdy se začíná speciálním hmatem po obou stranách výměnné baterie.

Pro přístup k uchycení pantů ve víku obrazovky naštěstí není třeba tímto martyriem procházet. Stačí deaktivovat vestavěnou baterii, vyndat výměnnou baterii a vzhůru do díla. Budete potřebovat nástroj na odcvaknutí zoubků rámečku displeje (používám trsátko) a šroubovák na utažení šroubků. A samozřejmě trpělivost a cit.

Veškerý zde uváděný postup provádíte na vlastní riziko. V článku uvádíme tipy a postřehy, které by měly popisovat určité vlastnosti a situace, za případné škody ale tým Lenovo Blogu CZ nenese žádnou odpovědnost. Vždy a bez výjimek dodržujte uvedený postup v servisní příručce!
Mějte na paměti, že tento úkon nespadá mezi CRU (Customer Replaceable Unit). Demontáž rámečku displeje tedy může ovlivnit stav záruky vašeho ThinkPadu. Pokud se s podobným problémem také setkáte a máte notebook v záruce, je lepší se obrátit na libovolného servisního partnera Lenovo.

Servisní příručka (Hardware Maintenance Manual, HMM) je stručná, a ačkoliv seznamuje se základní metodikou a nutnými úkony, už v ní nenajdete praktické tipy. Pro úplnost a klid v duši doporučuji kombinovat HMM s videem níže. Tak či onak si dejte pozor na oboustrannou lepicí pásku po obvodu displeje. Po prvotním vycvakání je třeba rámeček šetrně odlepit (pozor, ať se nezlomí).

Lenovo Thinkpad T460/T470 LCD Replacement

Simple and fast LCD replacement for the Thinkpad T470 laptop.

Po demontáži rámečku obrazovky se můžete pustit do utahování jednotlivých šroubků. V mém případě byly o více než půl otáčky povolené šroubky s velkou plochou hlavičkou pravého pantu. Lze dotáhnout i čtveřici šroubků, držících obrazovku. Po utažení doporučuji s víkem obrazovky několikrát zahýbat, zdali povrzávání a praskavé zvuky ustaly. Šroubky nepřetahujte!

Při opětovném sesazení si dejte pozor na spodní rohy rámečku obrazovky. Při prostém secvakání se v daném místě tvoří boule, rámeček sám nechce zapadnout. V žádném případě nepoužívejte hrubou sílu! Díl je třeba v těch místech šetrně přizvednout a zaháknout vůči zadní straně víka obrazovky. Nakonec by měl zapadnout úplně sám, půjde snadno docvaknout.

Praskavé zvuky při natáčení displeje ThinkPadu (2/2)

Po utažení šroubků pazvuky mizí. Za lehce slyšitelné povrzávání v začátku videa v mém případě může drnčící rámeček obrazovky. Platí pro ThinkPady T460 / T470 / T25 / T480.

Vrzání by mělo být pryč. Nikdy v životě jsem tak rád nehýbal s obrazovkou. Přeji zdar v díle!

P.S.: Omluvte prosím slabší kvalitu fotografií a natočených záběrů.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky