Lenovo IdeaPad S340-14API recenze, úvodní foto

Lenovo IdeaPad S340-14API: čtrnáct palců pro každého (recenze)

6. 1. 2020 | 7

Pokud vybíráte rozumně velký notebook pro méně náročné uživatele, Lenovo IdeaPad S340-14 může být zajímavým kandidátem.

Čtrnáctipalcové notebooky tvoří předěl mezi menšími modely (zpravidla s 13,3palcovou obrazovkou) a většími, které přidávají numerický blok (úhlopříčky 15,6 palců). Testovaný IdeaPad S340-14 spadá přesně do této mezery. Jde o cenově dostupný notebook, který je v nabídce v celé řadě konfigurací. Jaký je, jak se povedl?

Design, konstrukce, zpracování

Vzhledově zařízení nijak nevybočuje z designové linky Lenova za poslední roky. Jednoduchému designu vévodí hliníkové víko obrazovky s polomatným lakem. To zařízení částečně zbavuje puncu lacinosti, který byl pro mnoho notebooků s cenovkou do 15 tisíc Kč ještě donedávna typický. Zároveň jde o jedinou kovovou část těla, zbytek notebooku je kompletně plastový.

Lenovo IdeaPad S340-14 není úplnou novinkou. Vychází z předchozího modelu IdeaPad S330-14, který se prodával jako Chromebook s operačním systémem Chrome OS. Letos Lenovo tuto platformu vzalo, osadilo klasickými procesory, doplnilo plnohodnotnými Windows 10 a nový model je na světě. Jde tedy o podobné omlazení, kterým vznikl je nedávno recenzovaný notebook Yoga C640-13.

Povrchy jednotlivých částí notebooku působí slušně, pracovní plocha okolo klávesnice a touchpadu je lehce pogumovaná a příjemná na dotek. Stejně jsou provedené i boky základny okolo konektorů a kryt pantu obrazovky. Základna bohužel právě nevyniká pevností, při zatlačení v okolí mezerníku se snadno prohybá, dobře na tom není ani při snaze ji zkroutit. Při běžném používání si ničeho takového nevšimnete, je ale třeba mít na paměti, že nejde o odolný notebook. Po několika dnech používání se objevilo povrzávání během otevírání obrazovky, což vidím jako vlastnost první výrobní série.

Dvojice pantů se nachází pod společným plastovým krytem v místě nad klávesnicí. Panty vykazovaly překvapivě minimální vůli, takže bylo možné obrazovku natáčet docela přesně (bez toho, aby se po nastavení mírně vracela atd.). Chod byl plynulý, bez jakýchkoliv zvuků. Panty obrazovku udrží i při cestě vlakem, takže nemá tendenci padat dolů, v takové situaci se ale nevyhnete jejímu třepání. Displej lze vyklopit až do roviny se základnou a položit jej tak na stůl, uživatel si tedy může displej nastavit přesně tak, jak právě potřebuje. Bohužel, notebook se při větším vyklopení obrazovky přizdvihává o její víko, časem se tedy nejspíš spodní hrana víka obrazovky odře.

Notebook má rozměry 323 mm × 230 mm × 18 mm a hmotnost 1,46 kg.

Klávesnice, touchpad

Uprostřed základny notebooku se nachází klasická podsvícená šestiřadá klávesnice. Numerický blok byste na ní hledali marně, tou je vybaven až o něco větší sourozenec IdeaPad S340-15.

Klávesnice překvapí pohodlností psaní. Ploché klávesy jsou odděleny 3mm mezerami pro snazší hmatovou orientaci (ocení zejména ti, co nepíší „všema deseti“. Mechanika kláves je sympatická, klávesy mají vcelku vysoký zdvih (cca 2 mm). Mechanismus je spíše měkčí, klávesy nekladou při stisku příliš velký odpor, rozhodně ale nepůsobí gumově, nechybí tak typická ostrost a jistota stisku, která je pro klávesnici většiny notebooků Lenovo typická.

V horní řadě kláves se nachází klasické klávesové zkratky pro rychlé volby (ovládání hlasitosti, mikrofonu, softwarové vypnutí webkamery či ovládání jasu podsvícení obrazovky, klávesy pod nimi lze stisknout v kombinaci s klávesou Fn. Pokud preferujete spíše klávesy F1-F12, je možné je přepnout v biosu či pomocí programu Lenovo Vantage. Klávesy pro rychlý pohyb v textu či webu (Home, End, Page Up/Down) se nachází na „šipkách“, opět v kombinaci s klávesou Fn.

Klávesnice Lenovo IdeaPad S340-14 je podsvícená ve dvou stupních intenzity, klasicky pro notebooky Lenovo. Na první stupeň svítí relativně slabě, což je příjemné, pokud máte za tmy hodně snížený jas obrazovky. Druhý režim už svítí o poznání silněji. Podsvit kláves je rovnoměrný, nepozoroval jsem, že by část klávesnice svítila více zbytek. LED diody spod kláves bohužel prosvítají, pokud se na notebook díváte z větší dálky (zhoupnete se v křesle atd.), není tedy úplně bez chybiček.

Občasným hráčům by mohly vadit sdružené šipky nahoru a dolů. Jsou odděleny alespoň poměrně výrazným skosením v místě, kde na sebe navazují. Některým uživatelům to přesto může zezačátku působit trochu potíže.

Testovaný notebook byl vybavený klávesnicí pro americký trh. Konfigurace dovážené a prodávané v ČR jsou standardně vybaveny klávesnicí lokalizovanou do češtiny (krátká levá klávesa Shift, dvouřádkový Enter, česká diakritika atd.)

Pod klávesnicí nalezneme rozměrný touchpad s integrovaným tlačítkem. Dotyková plocha touchpadu je asi o 0,5 mm zapuštěná pod okolní plochu, takže nehrozí, že byste prstem sjížděli mimo ni. Plocha má úhlopříčku 12,5 cm, takže parametrově poskytuje dostatek prostoru a pohodlí i pro uživatele s většími prsty. Integrované tlačítko má asi 1 mm hluboký stisk, při kterém se ozývá hlasité plastové cvakání.

Při práci s touchpadem jsem byl spokojený s reakcí kurzoru na pohyb prstu, nebylo partné zpoždění či pomalá reakce kurzoru obecně. Naopak mě netěšilo občasné uskakování kurzoru ve chvíli, kdy jsem celou plochu zmáčkl kvůli stisku integrovaného tlačítka. Je možné, že Lenovo chování touchpadu časem vyladí aktualizací ovladače.

Obrazovka

Lenovo IdeaPad S340-14 je, jak už z názvu vyplývá, notebook se 14palcovou obrazovkou. Základní parametry jsou pro všechny na trhu prodávané varianty stejné: FullHD rozlišení (1 920 × 1 080 pixelů), poměr stran 16:9 a antireflexní povrch (v praxi jednoduše matný).

Jednotlivé konfigurace se ale liší typem obrazovky, což je velmi důležitý parametr. Testovaný kus byl bohužel vybavený základní TN obrazovkou, která se „vyznačuje“ špatnými pozorovacími úhly a vybledlými barvami (zejména tmavých tónů a černé). Displej nese označení BOE NT140FHM-N43, specifikace uvádí gamut 45 % NTSC, což je dnes opravdu málo. Neuchvátí ani podsvícení 220 cd/cm2 (=220 nitů). Za jasného dne je síla podsvícení nedostatečná i na nejvyšší nastavení.

Všem zájemcům tedy (ostatně jako vždy) doporučuji vybírat výhradně z konfigurací s IPS displejem (ve specifikacích uvěděných jako „IPS“ či „LED IPS“). Ty mají lepší podání barev, o něco výkonnější podsvícení (250 cd/cm2) a především mnohem lepší pozorovací úhly. Pokud byste tedy stáli před rozhodnutím, zdali volit konfiguraci s výkonnějším procesorem právě IPS displejem, osobně jsem všema deseti za druhou variantu, ať už chcete na notebooku pracovat či sledovat seriály.

Komponenty, výkon, výsledky benchmarků

Lenovo IdeaPad S340-14 je v prodeji jak s procesory Intel (S340-14IWL), tak AMD (S340-14API). Testovaný notebook patřil do druhé kategorie, a to rovnou v nejvýkonnější variantě (AMD Ryzen 7 3700U). AMD s tímto procesorem útočí na pozice Intelu s jeho dobře etablovanými řadami Core i5 a i7.

AMD Ryzen 7 3700U je čtyřjádrový nízkonapěťový mobilní procesor pro notebooky se zaměřením na nízkou spotřebu a prodloužení výdrže baterie. Je vyrobený aktuální 12nm výrobní technologií, podporuje multithreading (4 jádra / 8 vláken) a má 6 MB Cache (z toho 384 kB L1 Cache). Základní takt 2,3 GHz si procesor v případě potřeby (a pokud mu to chlazení dovolí) zvýší až na 4 GHz. Udávané TDP je 15 W. Výsledky benchmarků naleznete v galerii níže, a z nich se procesor jeví jako zcela srovnatelná alternativa protistraně od Intelu.

Operační paměť testovaného modelu měla kapacitu 4 GB a je součástí základní desky. V notebooku se nachází ještě jeden volný slot RAM pro případ, že by taková kapacita nedostačovala (což je pravděpodobné). Maximální kapacita je 12 GB (4 GB na základní desce, 8 GB lze doplnit do volného slotu), paměť je typu DDR4-2400.

Grafická karta je integrovaná v procesoru, jedná se o dobře známý čip AMD Radeon RX Vega 10 Graphics s 10 s 10 grafickými jádry (640 shadery). Nejvyšší takt je 1400 MHz. Jde o základní grafické řešení, vhodné na akceleraci videa (poradí si i se 4K videem skrze HDMI port) a aplikací. Na hraní her se příliš nehodí: u nových her počítejte s nejnižším nastavením kvality, starší tituly (2015 a dřívější) ale mohou běžet i na trochu vyšší detaily.

Úložištěm testovaného notebooku je 512GB SSD disk (WD PC SN520). Jde o základní SSD disk postavený na moderním rozhraní NVMe PCIe 3 2x (nikoliv SATA), NAND 3D TLC paměťmi a udávanou spotřebou 2,5 mW (v zátěži až 6 W). Limitujícím faktorem rychlosti disku tak je především velikost cache, kolegové na serveru Anandtech naměřili 3 GB SLC cache. SSD tak svými výkony příliš nepřekvapí, jde o levný disk určený do notebooků pro nenáročné uživatele. Je vhodné pro jakoukoliv běžnou práci, do náročného prostředí a pro uživatele hledící na maxiální výkon se nehodí. Pro nás je důležité, že WD udává zápisovou životnost až 300 TBW, disk by tedy měl v běžné domácnosti vydržet celou dobu životnosti notebooku.

Herní výsledky (snímky za sekundu)

  • GRID 2 (2013, medium): min 53, průměr 67, max 76

Konektory, připojitelnost

Výrobci poslední osekávají konektorovou výbavu až na kost. Mnohdy mizí USB porty, rozhraní pro přenos videa či sloty pro SD kartu. Lenovo IdeaPad S340-14 je v tomto ohledu dobrý kompromis pro většinu zákazníků.

  • Levý bok: nabíjecí konektor, HDMI 1.4b (nejvyšší rozlišení 3 840 × 2 160 pixelů při 30 Hz), USB 3.1 Type-C, 3,5 mm audio jack
  • Pravý bok: 2x USB 3.0 (jedno trvale napájené), slot pro paměťovou kartu (MMC/SD/SDHC/SDXC), klávesa Novo
  • Bezdrátová konektivita: Wi-Fi 802.11ac + Bluetooth 4.2 v M.2 slotu (Realtek)

Ještě několik vět ke konektorové výbavě. HDMI port dokáže přenášet 4K video (při 30 Hz), což je pro mnoho uživatelů důležitý parametr. Dále zde najdeme moderní oboustranné USB 3.1 typ-C, ke kterému lze připojit replikátor portů a získat tak případné chybějící konektory. Dvojice standardních USB konektorů může přijít vhod, pokud používáte myš s vlastním USB donglem, a zároveň si budete chtít do notebooku zapojit flash disk či externí úložiště. Slot na SD kartu může zase přijít vhod při přenášení fotek z fotoaparátu, bohužel jej ale nelze použít pro trvalé zvětšení paměti notebooku, protože z něj polovina vložené SD karty trčí ven. Někomu může chybět více USB portů či síťový LAN konektor, v takovém případě je nutné šáhnout po redukci či replikátoru portů.

S připojením k síti Wi-Fi jsem neměl žádný problém. Kvalita signálu i reálná připojitelnost ve vztahu k závislosti od routeru odpovídá standardu dnešních zařízení. Slot na SIM kartu chybí, stejně jako WWAN modul pro připojení k mobilní síti, a není k dispozici v žádné konfiguraci modelu IdeaPad S340-14, vzhledem k cenovce to ale ničemu nevadí.

Reproduktory, webkamera

Notebook je osazen dvojicí 2W reproduktorů, které se nachází zespod v předních rozích základny. Lenovo bohužel nešlo cestou, kdy reproduktory hrají směrem k uživateli, ale míří směrem do stolu. Kvalita zvuku je navzdory zvukovému rozšíření Dolby Audio průměrná. Zvuk je softwarově dobarvován, snaží se navozovat mírný prostorový efekt, neurazí, ale ani nenadchne. Převládají spíše výšky a středy, basy se ztrácí a jsou nevýrazné. Na zhlédnutí seriálu či nenáročné sledování filmu je ovšem kvalita zcela dostačující. Nevidím to na škodu, mnozí stejně sáhnou po svých oblíbených sluchátkách.

V uprostřed rámečku nad displejem se nachází 1MP webkamera s posuvnou krytkou objektivu. Kvalita záznamu je v lepším případě průměrná. Za dne je záznam ucházející, večer v uměle osvětlené místnosti je ale obraz plný šumu, barevně nevěrný a celkově neoslní. Pro nenáročné volání přes Skype ale stačí a svůj účel splní. Potěšila mě naopak přítomnost mechanické krytky webkamery, takže lze čočku bez nutnosti ji přelepovat snadno zakrýt. Kdo webkameru nepřelepuje, ten si této funkce ani nevšimne, kdo je ale chronický přelepovač, ocení ji.

Chlazení, teploty komponent v klidu a zátěži

Notebook je chlazen větráčkem, jehož výdech ústí do mezery mezi základnou a krytkou pantů obrazovky. To je u notebooku tohoto zaměření vcelku příjemné, výdech totiž nezabírá boky notebooku, které lze využít pro konektory. V zátěži navíc větráček nefouká uživateli na ruku, ale směrem k obrazovce.

V mírné zátěži (sledování filmu, brouzdání webu) je notebook tichý a chladí se pasivně, větráček je vypnutý. Roztáčí se pouze nárazově a brzy se vypíná. Změna nastává v situaci, kdy provádíte náročnější činnost (práce s tabulkovým procesorem, náročnější webová stránka atd.), kdy větráček běží neustále. V nízkých otáčkách je větráček velmi tichý, v běžném ruchu místnosti za dne není vůbec slyšet. Při konstantní zátěži se roztáčí do vyšších otáček, jeho zvuk je spíše fučivý (foukání zvuku). Zvukový projev v zátěži spadá do průměru, notebook není v zátěži překvapivě tichý, ani přehnaně rušivý.

Při testu zatížení 8 vláken CPU a grafické karty (FurMark ve výchozím nastavení) se teplota procesoru vyšplhala k 76 °C, procesor kvůli teplotám bohužel neudržel základní takt a mírně se podtaktoval (z 2,4 na 2,2 GHz). Po ukončení zátěžového testu se procesor ještě necelou minutu zvolna dochlazoval na výchozích „klidových“ 42 °C.

Při zatížení 1 vlákna a grafické karty (opět výchozí nastavení FurMark) se teplota procesoru pohybovala kolem 65 °C, takt kolísal okolo 2,5 GHz, větráček běžel na 3/4 otáček. Takové zatížení odpovídá zhruba nenáročnému hraní her.

V zátěži se notebook povrchově zahřívá zejména v horní části klávesnice a zepodu, poblíž místa, kam ústí větráček chlazení. V těchto místech je notebook teplý, nic ale nebrání práci na klíně.

Výdrž baterie, nabíjení

V těle notebooku se nachází integrovaná, uživatelsky nevýměnná tříčlánková baterie s kapacitou 52,5 Wh. Články jsou typu Li-Ion. Výrobce udává výdrž až 8 hodin, což je v reálném provozu dosažitelná hodnota. Při práci s textovým editorem, zapnutou Wi-Fi, polovičním jasem a občasným procházením webu se rychlost vybíjení pohybovala kolem 12 % / 1 h. V praxi se tak lze deklarovaným 8 hodinám skutečně přiblížit, při náročnějším provozu (procházení webu, vyšší jas, poslech hudby, více spuštěných programů na pozadí) se mi jeví jako reálnější výdrž kolem 6 hodin.

Nabíjení s dodávanou 65wattovou nabíječkou trvá lehce přes hodinu a půl. Notebook podporuje technologii rapid charge, takže na 80 % jej nabijete cca za hodinu, a zbytek do plné kapacity se dobíjí pomaleji. K nabíjení je bohužel nutné využít dodávanou nabíječku, USB-C konektorem nabíjet notebook nelze.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky