15 TP X1 Fold Hero

CES 2020: Lenovo a chytrá kancelář, ohebný ThinkPad

7. 1. 2020 | 0

Jako každý rok probíhá i letos v Las Vegas mezinárodní veletrh elektroniky, CES. A ani letos si jej Lenovo nenechalo uniknout a představuje na něm tradičně doslova paletu nových modelů a značek. Pojďme se dnes podívat na první zástupce!

Další články o veletrhu CES 2020 můžete sledovat zde.

Přišel leden, což s sebou nepřináší pouze konec svátků a návrat do práce (pozn.: ano, i takhle negativně se dá začít článek o vzrušujících novinkách ze světa počítačů a technologií!), ale také jednu z největších a nejsledovanějších výstav elektroniky, CES, která se každoročně koná v americkém Las Vegas.

Dnes se podíváme na první produkty, které Lenovo představilo – podíváme se do pracovního segmentu, ale jak jednotlivců, tak celých organizací.

Chytrá kancelář na stůl i do zasedačky

Přestože Lenovo již několik (zdálo se) nahodilých produktů pro audio- a videokonferenční techniku představilo, nikdy se nezdálo, že by to byla životaschopná větev, nedej Bože ucelená rodina zařízení s konzistentní komunikací a jasným zaměřením. To se letos Lenovo snaží prolomit, a tak přichází s portfoliem produktů ThinkSmart, které jak zařízeními, ale také službami představuje komplexní řešení komunikačních prostředků jednotlivcům a firmám různých velikostí. Společným jmenovatelem je ale vždy podpora platformy Microsoft Teams (nástupce Lyncu či Skype for Business).

V první řadě je to ThinkSmart View, zařízení velmi připomínající Lenovo Smart Display, ale v business provedení – jedná se o kompaktní (ale stacionární – má externí napájení) komunikační zařízení, které kombinuje dotykový displej, výkonný reproduktor, kvalitní mikrofony a webovou kameru. Nativně se pak připojí do sítě Microsoft Teams. Jedná se tak o dedikovaný a plně vybavený konferenční nástroj převážně pro jednotlivce.

Druhou částí nabídky komunikačních prostředků ThinkSmart jsou pak tzv. „Huby“, které jsme měli už dříve možnost vidět. Opět se jedná o specializovaná konferenční zařízení, tentokrát však navržená do zasedacích místností (tedy také Microsoft Teams Room), s větší paletou mikrofonů a reproduktorů, které ozvučí i větší místnost díky 360° zvuku, ale také obrazovými vstupy a výstupy pro prezentování a sdílení obrazovky. V čele je pak dotykový displej, kterým konferenci i přenášený obsah ovládáte. K dispozici je nový model ThinkSmart Hub 700 s ovládacím displejem a 360° reproduktorem včetně Dolby Audio. Celý systém je pak možné rozšířit o počítač ThinkCentre Tiny a dodatečné mikrofony, reproduktory nebo kamery třetích stran.

Jenže Lenovo chtělo opravdu ucelené řešení, a tak vedle podpory doplňků od partnerů, jako je Logitech nebo Avocor, přišlo i s řešením pro centrální správu – má-li organizace více místností, lze je díky software ThinkSmart Manager všechny vzdáleně spravovat.

ThinkSmart View bude k dispozici nyní v lednu 2020 za 349 USD (cca 11 000 Kč).

ThinkSmart Hub 700 rovněž v lednu, ovšem cena není pevně stanovena, neboť závisí na konfiguraci a doplňcích.

Bude zajímavé sledovat, zda má Lenovo šanci prorazit proti velikánům jako Polycom nebo Cisco, nicméně v každém případě mu hraje do karet cena, protože profesionální řešení právě dvou zmíněných společností jsou sice samozřejmě špičková, ale velmi drahá.

AIO ThinkCentre a monitory ThinkVision

Nikdy jsem nebyl velký nadšenec do monitorů – jakmile má požadovanou úhlopříčku, rozlišení a dostatečnou kvalitu obrazu na to, co na něm potřebuju dělat, jsem spokojený. Ale přesto se našlo pár monitorů, které mě u Lenova zaujaly, vždy samozřejmě z řady ThinkVision. No a letos mě Lenovo opět po delší době překvapilo – nepřichází s ničím revolučním, ale opět „pouze“ s důmyslným designem s drobnostmi, které potěší. Zato All-in-One ThinkCentre mě fascinovaly vždy a s tímhle trendem se Lenovo rozhodlo rozhodně nepřestávat.

Co je to All-in-One? Počítače All-in-One (zkráceně AIO) jsou kompletní počítačové sestavy, které jsou vestavěné v monitoru. Na pohled tak celý počítač vypadá jako samotný monitor – šetří místo, elegantně vypadá a redukuje kabeláž.

Prvním představeným produktem je právě kompaktní a skvěle vybavený pracovní All-in-One ThinkCentre M90a. Ten nabízí 24″ úhlopříčku (23,8″) při Full HD rozlišení, nezapomnělo se na vestavěnou webovou kameru s krytkou ThinkShutter, ale také infračervenou kamerou pro rozpoznávání obličeje a automatické přihlašování do Windows. Celý počítač je navíc nesmírně elegantní, díky propracovaným nástrojům pro organizaci kabeláže a bezdrátové klávesnici s myší ani nebudete vědět, že je ve skutečnosti zařízení k něčemu připojené. Třešničkou na dortu je pak podstavec, který nabízí i výřez pro uložení mobilního telefonu.

Pracovními monitory se ale Lenovo také snažilo blýsknout, a že je na co se koukat! V první řadě se Lenovo chlubí monitorem ThinkVision Creator Extreme, což je 27″ krasavec určený pro kreativce. Nabízí 4K IPS panel se zobrazením HDR1000, lokálním stmíváním podsvícení (1 152 mini LED), vysokou přesností barev včetně kalibrace z výroby na 99% přesnost v rámci barevného prostoru P3, 100% sRGB a 100% BT.709. Nabídne pak všechny možnosti připojení – kromě HDMI 2.0 nebo DisplayPortu 1.4 to je pak USB-C včetně napájení připojeného zařízení až 90 W! To znamená, že monitor slouží de facto jako dokovací stanice.

Co je to lokální stmívání podsvícení („local dimming“)? Kromě OLED displejů, kterým svítí jednotlivé body samostatně, jsou všechny ostatní typy displejů podsvícené. Jednolité podsvícení rozzáří světlé odstíny, ale tmavé barvy jsou vybledlé. Tento neduh řeší lokální stmívání – podsvícení je rozdělené na zóny, z nichž každá může mít jiný jas. Tmavé části obrazu tak mají nízký jas, aby nebyly vybledlé, naopak světlé části jsou silně vysvícené, aby vynikly a bylo dosaženo požadovaného kontrastu. Toto je předpoklad pro HDR zobrazení.

Dalším zajímavým kouskem je pak zahnutý (1500R) 34″ monitor ThinkVision T34w-20, který sdílí design a některé stěžejní funkce s výše jmenovaným extrémem. Ultraširokoúhlý poměr stran 21:9 zajistí, že namísto dvou monitorů vám bude stačit jen jeden, čehož se se ctí zhostí rozlišení 3 440 x 1 440 bodů. USB-C připojení včetně napájení až 75 W najdeme i zde, širokou konektorovou výbavu a organizaci kabeláže také.

ThinkVision P27h-20 je pak klasičtější 27″ polohovatelný firemní monitor s opět shodným designem, USB-C včetně napájení, ale také audio a video výbavou nebo průchozím LAN připojením. ThinkVision T24v-20, 24″ pracovní monitor, nabídne IR kameru s podporou Windows Hello, jakož i ochrannou krytku ThinkShutter a vestavěným audiem.

ThinkCentre M90a All-in-One je očekáván v červnu za 1 099 USD (cca 35 000 Kč).

ThinkVision Creator Extreme bude dostupný od dubna za cenu 2 499 USD (cca 80 000 Kč).

ThinkVision T34w-20 a P27h-20 pak v březnu za 799 USD (cca 25 000 Kč), resp. 499 USD (cca 16 000 Kč).

ThinkVision T24v-20 také v dubnu za 264 USD (cca 8 500 Kč).

Ohebný ThinkPad a příslušenství

No a teď přejdeme na to, kvůli čemu jste asi přetrpěli (nebo přeskočili?) předchozí řádky a odstavce – rodina ThinkPad. Jak to tak bývá, nechalo si Lenovo na CES ty zajímavější kousky. No a co může být zajímavější než ohebný počítač, který již konečně dostal finální podobu a oficiální jméno ThinkPad X1 Fold. Vedle něj se ale blýskli i kolegové z řady ThinkPad X1.

ThinkPad X1 Fold Story Main Tour

Uploaded by Lenovo on 2020-01-07.

ThinkPad X1 Fold vychází z v květnu 2019 představeného konceptu skládacího či ohebného, chcete-li, počítače. Ten se ohýbá a skládá jako kniha – tedy něčeho, co je pro nás velmi přirozené a známé. Zařízení má již konečnou podobu, oproti konceptu tak samozřejmě působí mnohem elegantněji a profesionálněji. Konstrukce sází na lehké kovové slitiny a karbonová vlákna, zvenčí pak na kůži. Po rozevření na nás vykoukne 13,3″ 4:3 OLED displej, uvnitř tepe procesor Intel Core speciálně navržený pro tento typ zařízení a ThinkPad X1 Fold bude volitelně nabízen i s 5G modemem. Lenovo počítá taky s variantami se systémem Windows 10 X, který je uzpůsobený pro ohebná zařízení, ale to je zatím hudba budoucnosti. Díky ohebnému displeji lze tento unikátní přenosný počítač používat nejenom jako skladnou velkou 13″ obrazovku, před kterou položíme přenosnou klávesnici, ale také můžeme zařízení ponechat mírně sevřené, kdy vytvoří dojem klasického notebooku. Zde si pak můžeme vybrat mezi dotykovou virtuální klávesnicí, nebo fyzickou Bluetooth Mini Fold Keyboard, která se přesně vejde a položí na jednu polovinu displeje. Klávesnice může i po konci práce zůstat na místě, protože se i po sklopení displeje dovnitř vejde a k tomu se ještě bezdrátově dobíjí. Zařízení logicky podporuje dotyková pera pro přesnou práci.

Nové generace se také dočkal zbytek rodiny X1 – ThinkPad X1 Carbon se představil hned v osmé generaci, která je především evolucí sedmé generace. To samé lze říci o ThinkPadu X1 Yoga páté generace – oba stroje se od svých loňských předchůdců liší jen mírně (takže extrémně tenké a lehké provedení podpořené špičkovými materiály, vynikající zvuk Dolby Audio nebo HDR 4K displeje jsou samozřejmostí), přináší dílčí vylepšení, ale hlavně také nové procesory Intel Core, plně podporují bezpečnostní funkce ThinkShield a jsou certifikované pro projekt Athena od Intelu.

Ale vedle notebooků ThinkPad samotných se Lenovo vytasilo s dvěma kousky příslušenství. Jedním jsou bezdrátová Bluetooth sluchátka s funkcí potlačení okolního ruchu, ThinkPad X1 ANC Bluetooth Headset, o kterých už Lenovo mluví zatraceně dlouho, ale nikde nic, tak tentokrát snad již konečně budou. Zajímavější ale je bezdrátová klávesnice ThinkPad TrackPoint Keyboard II, která nápadně připomíná minulou generaci – jedná se v podstatě o notebookovou klávesnici z ThinkPadu včetně TrackPointu a jeho tlačítek, kterou někdo zašrouboval do plastového rámečku a prodává separé. Tentokrát je pouze v bezdrátovém provedení, podporuje jak Bluetooth, tak proprietární USB dongle, nabíjí se USB-C kabelem a na jedno nabití vydrží týden. Opět jen škoda, že nenabídne numerický blok.

ThinkPad X1 Fold bude dostupný kolem poloviny roku 2020 za cenu 2 499 USD (cca 80 000 Kč).

ThinkPad X1 Carbon 8. generace a Yoga 5. generace později v letošním roce za ceny od 1 499 USD (cca 48 000 Kč), resp. 1 599 USD (cca 52 000 Kč).

ThinkPad TrackPoint Keyboard II dorazí v květnu za „lidovou“ cenu 99,99 USD (cca 3 200 Kč).

Sluchátka ThinkPad X1 ANC Bluetooth Headset budou k dispozici, zdá se, jen spolu s ThinkSmart View s příplatkem 100 USD (cca 3 200 Kč).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky