Lenovo-Smart-Tab M10 FHDGen2 Undock Device LTE

CES 2020: Chytrá domácnost v podání Lenovo

12. 1. 2020 | 0

Poslední část novinek, které představilo Lenovo v Las Vegas na CESu 2020, se točí kolem chytré domácnosti. Vedle nového využití pro tablet je to i rámeček nebo platforma chytré domácnosti.

Další články o veletrhu CES 2020 můžete sledovat zde.

Letošní veletrh a výstava spotřební elektroniky v Las Vegas, CES 2020, skončila, ale nám přesto ještě zbývá jedna skupina zařízení, se kterou se zde Lenovo pochlubilo, a sice zařízení pro chytrou domácnost. Lenovo k ní ale přistupuje trochu jinak, řekl bych, že na to jde od lesa – jelikož není tradičním výrobcem zařízení pro chytrou domácnost, jako jsou zámky, termostaty, hlavice topení, kamery, senzory pohybu, teploty či tlaku, ovladače oken, žaluzií (atd.), a ani těm zavedeným nemůže a nechce konkurovat, spíše se soustředí na prostředky, jak chytrou domácnost lidem umožnit. Téma řeší tak, že se snaží zařízení, která běžně používáme, přirozeným způsobem proměnit na základ chytré domácnosti – nejtypičtěji tablety. Ale nebojí se ani tvorbě produktů zcela nových.

Tablet jako centrum chytré domácnosti

Poměrně nedávno jsem zde na blogu psal o tom, jak Lenovo přistupuje k tabletům. A dovolím si to zde v krátkosti zopakovat, protože se jedná o přístup velmi pragmatický a po dlouhé době je to něco, co mi nepřijde jako prázdná marketingová snaha, naopak zde vidím velmi správnou logiku.

Jde o to, že z různých studií vyplývá to, co všichni, řekl bych, běžně známe – pořídíme do domácnosti tablet a po úvodním nadšení už jen většinu času leží takříkajíc v šuplíku – Američané ku příkladu tráví průměrně na tabletu jen 43 minut denně, typicky večer. Spousta tabletů je dokonce využívána tak málo, že se vybijí, což je jasný znak toho, že zařízení nepoužíváme – co chceme používat, to nabíjíme; nebo se vám stává, že se vám vybije telefon či notebook a nechá vás to zcela v klidu? No a tak se Lenovo zamyslelo nad tím, jak tento „problém“ řešit, tablety nabíjet a vymyslet jejich využití pro oněch 23 hodin, kdy se o ně nikdo nezajímá. Jak? Tablet se vloží na své místo v domě do dokovací stanice a slouží jako centrum domácnosti, kdy se zároveň nabíjí – třeba skrze hlasové povely různých asistentů (tedy až konečně dorazí s podporou češtiny).

Přesně pro toto použití přichází druhá generace univerzálního a dostupného tabletu Lenovo Smart Tab M10 Full HD Plus 2nd Gen, který nabízí 10,3″ Full HD displej, tenké (4,6 mm) rámečky, stereo reproduktory Dolby Atmos, ale také ambientní režim, kdy tablet naslouchá hlasovým povelům, i když jen leží na stolku. Kromě toho je druhá generace Smart Tabu M vyrobena z hodnotnějších materiálů a působí skutečně stylově, včetně kvalitního obrazu.

Tablet můžeme ale doplnit o dokovací stanici Smart Charging Station, do které se tablet vloží jako do stojánku – kromě toho, že se tak tablet nabíjí a je neustále na očích a ve správném úhlu, může se snadno stát vašim centrem chytré domácnosti. Stačí projít kolem a zeptat se na počasí, aktuální zprávy nebo změnit teplotu či osvětlení v místnosti.

Tablet také nabízí všechny standardní funkce aktuálních verzí systému Android – díky podpoře více uživatelů s přihlašováním pomocí obličeje, z nichž každý má své nastavení a aplikace, se dokáže stát skutečně rodinným tabletem. Myšleno bylo i na děti díky dětskému režimu, ochraně zraku, ale také upozornění, aby uživatel správně seděl, při jízdě autem umí tablet zase upozornit na jízdu po hrbolech.

Lenovo Smart Tab M10 Full HD Plus 2nd Gen bude k dispozici na jaře 2020 za cenu od 189 USD (cca 6 000 Kč).

Digitální obraz

Dalším z doplňků do domácnosti, který Lenovo představilo na CESu 2020, je digitální fotorámeček Lenovo Smart Frame, který představuje přesně to, co čekáte, tedy displej v podobě fotorámečku, který zobrazí fotky a videa (včetně koláží). S ledajakým fotorámečkem se ale měřit nemůže, protože má hned několik zajímavých funkcí a detailů. Jednak je oproti běžným rámečkům skutečně velký díky úhlopříčce displeje 21,5″, který je vybaven povrchem zabraňujícím odleskům.

Design imituje obraz včetně dřevěného rámu (Lenovo bude nabízet různé barvy a provedení, aby ladil s vašim interiérem) a pasparty, ve které se skrývají senzory osvětlení a gest, díky kterým rámeček upravuje obraz dle síly a tónu osvětlení v místnosti, ale také jej můžete gesty rukou ovládat (pozastavit přehrávání, přeskakování fotografií apod.). Zaujala mě funkce automatické tvorby koláží dle analýzy nahraných fotek a určité magie skrze umělou inteligenci. Myslelo se taky na zavěšení na zeď, na což je rámeček připraven včetně kanálu pro napájecí kabel.

Fotorámeček Lenovo Smart Frame se začne prodávat v USA v srpnu 2020 za cenu od 399 USD (cca 12 000 Kč).

Aplikace pro zabezpečení domácích zařízení

Je běžné, že se ve firmách a organizacích centrálně spravují zařízení (počítače, notebooky, tablety, telefony) včetně ochrany dat, zabezpečení nebo aktualizací. Doma je to ale něco jiného, tam zpravidla sázíme na to, že se každý uživatel postará sám, nebo se někdo obětuje a zařízení čas od času oběhne, zkontroluje a odladí.

Jenže nebylo by lepší mít aplikaci na správu? Lenovo se spřáhlo se společností Coronet a vytvořilo aplikaci Lenovo Connected Home Security, která je k dispozici v rámci aplikace Lenovo Vantage na Windows a v Google Play Storu (Android) a je schopná sledovat, co se děje na síti, odhalovat bezpečnostní hrozby, jako je hacking, phishing a poskytuje bezpečnostní rady. V centrálním přehledu pak vidíme jednotlivá rodinná zařízení a jejich stav.

Aplikace je dostupná v 30denní zkušební verzi pro Windows a Android zařízení Lenovo, následně stojí 30 USD (méně než 1 000 Kč) ročně pro celou rodinu, kdy plná verze podporuje také zařízení jiných značek.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky