YogaC930 pohled-na-otevreny-C930

Recenze: Lenovo Yoga Book C930

9. 12. 2019 | 2

Dnešní testovaný notebook je jako zařízení z jiného světa. Umí být notebookem, tabletem, zápisníkem a čtečkou knih. Tím vším vás oslní a ještě k tomu je to pěkný kousek v malém těle, avšak s velkými cíli. V rámci zařízení Lenovo zapadá do rodiny ultrabooků a konvertibilních zařízení Yoga. Cenově však zapadá do vyšší třídy. Testovaná konfigurace:

  • Procesor: Intel Core i5
  • RAM paměť: 4 GB
  • Pevný disk: 250 GB, SSD
  • Interní grafická karta: Intel HD Graphics 615
  • Displej: LCD: 10,8 „dotykový displej s rozlišením QHD (2560 x 1600), s technologií IPS s podporou pera, E Ink display: 10,8“ displej s rozlišením FHD (1920 x 1080), dotykový s technologií Flexible E Ink Mobius a podporou pera
  • Konektivita: 2 x USB-3.1 (Gen 1) Typ C, WiFi, Bluetooth, 4G LTE
  • Operační systém: MS Windows 10 Home

Balení

U tohoto notebooku je precizní i balení, při pohledu na krásnou krabici máte pocit, že za své peníze (ne malé) dostáváte jistou exkluzivitu a naprostý luxus. Papírová krabice černé barvy je pěkná i zevnitř kde každý dílek má svou jasnou pozici.

Vzhled, kvalita zpracování

Celkový vzhled notebooku bych hodnotil na jedničku, tloušťka při zavřeném stavu je neuvěřitelných 9,9 mm. Na první pohled vás notebook upoutá esteticky moc dobře vypadajícím pantem, který spojuje víko se spodní části, kde se nachází displej s technologií E link o velikosti 10,8 “. Kvalita zpracování je výborné úrovni i díky použitým materiálům, tělo je vyrobeno z hliníku. Rozměry jsou opravdu tak neuvěřitelné, že mnohdy nevíte, že jej nosíte v tašce. Osobně bych hodnotil vzhled jako něco neobyčejného. Každý majitel tohoto notebooku bude na sebe upoutávat pozornost, a to nejen díky ultratenkému vzhledu.

Za zmínku také stojí to, jakým způsobem se notebook otevírá. Jak je vidět na následujícím videu, tak se notebook otevírá poklepáním po víku. Stačí dvakrát jemně klepnut na víko a notebook se pootevře. Působí to kouzelně a je to věc na kterou všichni zírají a každý ji chce hned vyzkoušet. Samozřejmě že pokud se notebook vybil tak to nefungovalo, nicméně notebook jde i tak otevřít. Jen pro tenhle případ není na notebooku žádný výstupek a magnety svírající obě poloviny notebooku vás jen tak nepustí. Stejně tak pokud po rozevření notebook neotevřete, sám se svou váhou zase zavře.

Klávesnice, touchpad, pero

Klávesnice je zobrazována na E-link displeji a je snadné ji přepnout do jakéhokoliv jazyka. Dolní část, kde se obvykle nachází klávesnice, je zmíněný e-link displej a ten se dá přepnout do režimu čtečky, skicáku nebo klávesnice. Samotná práce na klávesnici je příjemná, ale na celodenní datlování to určitě není. Lze zvolit jazyk a pak čtyři vzhledy klávesnice. U klávesnice se dá zvolit intenzita odezvy, kdy po stisknutí virtuální klávesnice notebook zabrní dle vaší nastavené hodnoty. Osobně mi nejvíce vyhovovala předposlední hodnota, kdy klávesnice zavrněla jen jemně. Při úplném vypnutí se sice psalo stejně, ale bylo to takové nezvyklé, psát bez reakce klávesnice. Další příslušenství k notebooku je bluetooth pero. Tahle tužtička má na sobě několik tlačítek, které se dají různě programovat dle potřeby uživatelů, ale hlavně má neuvěřitelnou citlivost – až 4096 úrovní přítlaku. Díky tomu se dá kreslit do skicáku na e-link plochu jako obyčejnou tužkou. Na spodní straně nad klávesnicí se také nachází čtečka otisků prstů. Je nenápadná a nijak nevyčnívá, ani není zapuštěná. Její funkčnost je však skoro až tragická, protože přihlášení prstem funguje tak na třetí až čtvrtý pokus, už samotná registrace otisku prstu dá dost zabrat, ale upřímně, pořád to bylo lepší než psát složitá hesla.

 

Obraz – displej

O zobrazení se stará 10,8” dotykový displej s rozlišením QHD (2560 x 1600), s technologií IPS a podporou pera. Rozlišení je tak jemné, že pro běžnou práci jsem si musel obraz zvětšit na 200 % . Barvy a pozorovací úhly byly perfektní. Displej je překrytý Gorilla® Glass sklem s antireflexní úpravou, ale tak jako tak se na něm odlesky ukazují jako na každém druhém lesklém displeji, takže je s tím třeba počítat. Doteky na displeji fungují perfektně a díky sklu se na něm pohybuje velmi příjemně. E ink displej je vyhovující a jako čtečka mi poskytovala vše co jsem potřeboval a podporuje běžné formáty dnes už běžných elektronických knih. Z vlastní zkušenosti můžu soudit, že čtečka knih je velmi užitečná věc, ale v tomhle provedení je možná až zbytečně velká (na poměry čtečky).

Zvuk

Notebook disponuje dvěma reproduktory s technologií Dolby Atmos a zvuk, který se z těchto repráčků line, je výborný. Samozřejmě to nelze srovnávat s běžnými reproduktory, ale ve své třídě je určitě jednička. Nic nechrčelo, nic nebrnělo a zvuk by příjemný.

Konektory

Na notebooku se nachází pouze dva porty USB-3.1 (Gen 1) typu C, což může být pro někoho limitující, ale dá se to řešit rozšířením různými replikátory nebo rozšiřujícími převodníky. Na levé straně se nachází USB-C port a hned vedle něj slot na SD kartu až do velikosti 512 GB a SIM podporující LTE. Hned vedle slotu jsou výdechy reproduktorů. Z pravé strany máme notebook osazen pouze USB-C který dle piktogramu může sloužit k připojení náhlavní soupravy s mikrofonem. Dále se zde nachází tlačítko na zapnutí počítače a tlačítko pro regulaci zvuku. Mezi těmito tlačítky je opět výdech repoduktorku. Jinak na tomto notebooku není žádný jiný vstup. Pro připojení dalších periférií je proto nutností pořízení nějakého replikátoru nebo jen rozšiřujících portů, vše se pak připojí přes USB-C port. Při pořizování je důležité myslet na to, že by bylo dobré přes tuto krabičku zároveň i nabíjet a tím pádem všechno připojit přes jeden kablík. Osobně toto používám na svém pracovním notebooku a je to velmi příjemná vychytávka.

Výkon

Výkon notebooku stačil na běžnou kancelářskou práci, pouštění filmů, přehrávání multimédii a prohlížení internetu. Při těchto činnostech se ani nijak nezadýchal a vše zvládal bez problémů. Jelikož tento notebook nemá ventilátorky na chlazení, tak ani při zátěži není nijak hlučný, ani nijak netopí při zatížení. Bez problémů zvládá více spuštěných aplikací najednou a nezasekává se, ani se nijak nepřehřívá. Veškerý výkon je natolik dostatečný, že mě to při testování až překvapilo. Samozřejmě že limitem zde může být velikost paměti a model procesoru ale na trhu je k dispozici také modely s více pamětí a lepším procesorem. Nepočítejte u tohoto zařízení, že budete renderovat video nebo něco podobného, na takové akce není notebook předurčen i když i toto zvládne, jen se u toho trošku zapotí a bude potřebovat více času.

Testovaná konfigurace:

  • Procesor:Intel Core i5-7Y54 (2C / 4T, 1.2 / 3.2GHz, 4MB)
  • Paměť: 4GB DDR3 – 931.6 MHz (1:14)
  • Disk: SSD 25 GB Toshiba KBG30ZMT256G
  • Grafická karta: Integrovaná Intel HD Graphics 615

Chlazení

Vzhledem k velikosti zařízení je asi každému jasné, že je zde použito pasivní chlazení a musím konstatovat, že se notebook nijak nepřehřívá i když byl vytížený. Absence větráčku dělá z notebooku vcelku tichého společníka na cesty.

Výdrž na baterii, napájení

Baterie je vestavěná a nabízí výdrž adekvátní prostoru, který zabírá. Reálně vydrží notebook při plném zatížení (kdy jsem měl připojený přes replikátor portů monitor a klávesnici s myší) 3 hodiny, výrobcem udávaná vydrž 13 hodin je pouze při použití čtečky. Pokud jsem notebook používal pouze samostatně bez dalších připojených zařízení, tak se výdrž prodloužila těsně za hranici 7 hodin. Z úplně vybitého stavu se notebook nabil do 100 % za pouhých 2,45 hodiny, a to vše s nabíječkou, která vypadá jako by patřila k mobilu a né k notebooku. Její kompaktní rozměry jen podtrhují mobilní využití notebooku. Pokud se na zařízení podívám jako na čtečku knih, tak se mi zdá výdrž 13 hodin v režimu čtečky dost malá. Osobně mám zkušenost s čtečkami od Amazonu a tam je výdrž v řádu měsíců. Nutno tedy výdrž baterie brát s rezervou a ohledem na to, že to je prostě spíše notebook/tablet co má čtečku než jen jako čtečku.

YogaC930 krabice se zdrojem

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky