Jak se budou jmenovat nové ThinkPady?

21. 12. 2019 | 8

Aktuální logika pojmenování ThinkPadů došla po 10 letech ke svému konci a Lenovo bude muset (chtě, nechtě) přijít s novým formátem. Ale jaký to bude?

V první řadě bych chtěl upozornit, že tento článek má povahu ryzí spekulace. Ačkoliv jsme s Lenovem na toto téma debatovali letos už dvakrát (na jaře a teď před Vánoci), žádného oficiálního potvrzení jsme se nedočkali. Jak se situace vyvrbí, si tak budeme muset počkat do oficiálního ohlášení nového názvosloví. Nicméně několik indicií už máme…

Nás osobně na blogu napadají dvě možnosti, o kterých jsme vášnivě debatovali (čti: zhádali jsme se jak pravá italská rodina, vzduchem létaly i Carbony; jediný Tomáš svého vymodleného ThinkPada 25 nehodil – další už nebude, chápejte; nehodil ho ani přesto, že má doma tři skříně z Ikey plné náhradních dílů, jedna z nich je věnovaná čistě jen klávesnicím). Pojďme si je představit…

Jedno písmeno a jedna číslice

ThinkPad T4

První možností, která nás napadla (a podle mě je naprosto hloupá samozřejmě, ale vysvětlujte to těm zabedněncům, že ano; abych je potěšil, uvedu ji aspoň jako první možnost – i když všichni dobře víme, že to ani zdaleka první možnost není), je formát modelového značení inspirovaný ThinkPady X1 či P1, a sice jedno písmeno a jedno číslo. Ve finále by se tak nejoblíbenější 14″ ThinkPad T jmenoval ThinkPad T4, 15″ model pak ThinkPad T5 a tak dále.

Zcela vážně ale – tento typ pojmenování dává smysl, je jednoduchý, řekl bych i líbivý. Jedinou obavu mám z toho, že by pak speciální, prémiové modely jako X1 či P1 ztratily něco ze své exkluzivity. Proto jsme se shodli na tom, že tato varianta je méně pravděpodobná.

Jedno písmeno a dvě číslice

ThinkPad T14

Druhou alternativou je pak formát jednoho písmene a dvou číslic dle řady a úhlopříčky. Do karet tomuto formátu hraje nejenom vše, co bylo zmíněné výše, ale také fakt, že některé nové modely, jako ThinkPady E či ThinkPady L, se s tímto formátem značení již objevují. Je možná ještě o trochu jasnější než jednočíslicové pojmenování. Analogicky by se tak 14″ model řady T jmenoval ThinkPad T14 a 15″ varianta zase ThinkPad T15.

Jako samozvaný arbitr a hlásná trouba univerzální pravdy bych rád podotkl a zdůraznil, že toto je samozřejmě ta jediná správná varianta. Zároveň bych si dovolil upozornit, že kdo si myslí cokoliv jiného (či snad věří v první uvedenou variantu), se prostě plete.

A co další rok? A co AMD?

No a hned na to vyvstává otázka, co bude za rok? Zde existuje několik celkem umírněných a pár vyloženě exotických nápadů. Ty umírněné nápady hovoří ve stylu X1 Carbon – budou se přidávat generace (např. ThinkPad T14 2nd Gen) případně ročníky (ThinkPad T14 2020). Kreativnější jedinci by si uměli představit tečkování – tedy např. ThinkPad T14.2.

No a pak tu máme další otevřenou otázku – jak odlišovat platformy? Dnes má nulu na konci Intel a pětku AMD. Čili rozdíl mezi T490 a T495 je jasný. Ale pokud se nový notebook bude jmenovat T14, bude mít nějaký přídomek? Např. T14-AMD? Nebo T14-5? A nebo se vyloženě vrhneme na kombinaci všeho zmíněného (včetně IdeaPadů) a pojedeme ve stylu ThinkPad T14-IWL (Intel) či T14-AST (AMD)?

Jak to vidíte vy? Podělte se s námi v diskusi!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky