S145-0018

IdeaPad S145-15IWL: levný, ale dobrý (recenze)

16. 12. 2019 | 1

Pokud si v naučném slovníku vyhledáte slovní spojení „základní notebook na doma“, pravděpodobně tam najdete fotku IdeaPadu S145. A omyl to nebude. Jaký ale notebook je? A kde dělá za danou cenu kompromisy? To a mnohé další v recenzi!

Přestože o tom píšeme i zde na blogu často, neodpustím si hned v úvodu článku zmínit zjevnou realitu současné doby – lidé obecně přecházejí od „pevných“ k „mobilním“ zařízením, a to i v případech, ve kterých to zdánlivě nedává žádný smysl. Příkladem budiž domácí počítače – když to zjednoduším, dnes již nikdo (pokud k tomu nemá specifický důvod) nepůjde do obchodu pro sestavu v miditoweru. V nejlepším případě sáhne po All-in-One, ale mnohem pravděpodobněji po obyčejném, typicky 15″ notebooku.

Jenže ono to není tak úplně nesmyslné. Proč? To, co dříve bylo běžné, a sice domácí počítačový kout se stolem, kolečkovou židlí a všemi periferiemi od monitoru, přes reproduktory až po tiskárnu se skenerem, už dnes neexistuje. A protože lidé tráví většinu času na mobilech a tabletech, po počítači sáhnou jen tehdy, chtějí-li něco psát nebo dělat jiné komplexnější činnosti. Do toho ale notebook perfektně zapadá – když jej nepotřebujete, schováte ho třeba do šuplete, stolu, postele, na poličku… A když přijde jeho okamžik, položíte ho na kuchyňský stůl, vyřídíte vše potřebné a zase ho uložíte.

A právě IdeaPad S145 patří do kategorie notebooků, které jsou pro takové použití vlastně úplně ideální – nabízí se ve 14″ i 15″ provedení, s procesory AMD i Intel, takže ceny začínají už na nesmyslných 7 500 Kč s DPH. Popravdě ale notebook za sedm a půl tisíce si může koupit buď někdo, kdo je zvyklý čekat a má na počítač opravdu velmi nízké nároky, nebo blázen. Prostřední konfigurace, kterou máme dnes v testu, ale dosáhla na necelých 12 000 Kč s DPH a na běžné použití už dává smysl, a to bez vztekání. Ale to předbíhám! Zásadní otázka zní – má S145 v 15″ provedení s Intelem co nabídnout? A nedělá zbytečně moc kompromisů? Pojďme se na to podívat!

Vzhled a provedení

Ihned poté, co vybalíte IdeaPad S145 z podlouhlé kartonové krabice s bílou plastovou vystýlkou, vám bude jasné, že tenhle notebook byl navržen tak, aby se líbil pokud možno skoro každému. Uvidíte proto před sebou šedo-stříbrné zařízení obvyklých tvarů a rozměrů, které je v zavřeném stavu ozvláštněné povrchovou úpravou víka displeje, která lehkou strukturou a lesklým provedením imituje broušený kov, ačkoliv se o kov (přestože se tak na první pohled zdálo) nejedná. V bližším pravém rohu je pak plocha narušená logem Lenovo v plastickém rámečku, podle aktuálního designového trendu značky – skoro jako by to byla visačka u trika. Dodám, že vana základny je rovněž šedivá, tentokrát už s běžným hrubým plastovým povrchem.

Po otevření víka displeje, které lze mimochodem otevřít skoro do plna, se můžeme kochat pohledem na tmavě šedou klávesnici, jejíž klávesy vystupují z plochy, která stejně jako víko imituje kov – působí ale elegantně, přestože kovová není. Okolo samotného displeje pak najdeme jen (po stranách) tenký rámeček se zvýšenou bradou v tmavém, plastovém provedení.

Jak jsem zaznačil výše, konstrukce všech částí notebooku je plně plastová, ale díky tomu, že dnešní notebooky nabízí miniaturní základní desky a zbavily se obrovského prázdného a nevyztuženého prostoru po optické mechanice, je i takový notebook dostatečně pevný. Přesto je ale realita neúprosná – IdeaPad S145 rozhodně není na každodenní přenášení, zvláště tuhost víka a jeho uchycení na mě nejlepší dojem neudělaly, na doma a občasné přenášení je však vše v pořádku.

Rozměry notebooku jsou 362,2 × 251,5 × 19,9 mm při nominální váze 1,85 kg, což je na dnešní dobu i kategorii zařízení adekvátní, resp. spíše z tenčího a lehčího soudku.

Obraz a zvuk

O kategorii obrazu a zvuku nebude v případě IdeaPadu S145 tak příjemné psát. Omlouvám se za prozrazení zápletky a rozhřešení hned na úvod, ale v obou kategoriích S145 uspokojí jen základní požadavky. Takže hledáte-li stroj pro přehrávání videa, úpravu fotek nebo poslech hudby, silně doporučuji poohlédnout se jinde. Chcete-li však notebook na psaní, komunikaci či prohlížení webu, stěžovat si nebudete.

IdeaPad S145 v 15″ provedení nabízí 15,6″ Full HD (1 920 × 1 080 bodů) displej (typ AUO B156HTN06.1) s matnou povrchovou úpravou. Potud panuje nadšení. Jenže já musím pokračovat… Displej je typu TN, což by při použití kvalitnějšího panelu nemusel být takový problém, jenže tento konkrétní nabízí nejenom slabé pozorovací úhly, které z podstaty věci musíme od této technologie očekávat, ale také přidává „bonus“ v podobě nekontrastního obrazu (udáváno 400:1), slitých barev a celkově nízké sytosti. Maximální jas dle specifikace dosahuje 220 nit, což je také jen základní hodnota. V součtu tak před sebou máme displej vhodných rozměrů i rozlišení, ale opravdu podprůměrného zobrazení.

Dvojice reproduktorů podpořená rozšířením Dolby reputaci multimediálním schopnostem IdeaPadu S145 trochu zlepšuje, ale ne příliš – reproduktory jsou umístěné na přední zkosené hraně, hrají tak do podložky, což na pevném povrchu dokáže vytvořit rozumný zvuk, na měkkém povrchu je ale samozřejmě udusíte. Zvuk bych popsal jako dostatečně hlasitý, ale neprokreslený, basově slabý. Ve vyšších hlasitostech (80 % a více) dokážou reproduktory při mluveném slovu rezonovat.

Na závěr této sekce krátce zhodnotím webovou kameru a mikrofony. Kamera je tradičně umístěna nad displejem a její obraz je v horším osvětlení velmi neostrý a zrnitý, za kvalitního osvětlení se kvalita o něco zlepší. Stereo mikrofony ale problém se záznamem nemají, zvuk je dostatečně kvalitní.

Klávesnice a polohovadla

Notebook nabídne díky větší úhlopříčce displeje kompletní klávesnici včetně numerického bloku. Klávesnice je v typickém ostrůvkovém provedení, kdy jednotlivé klávesy ohraničeně vystupují z plochy. Klávesy mají tmavě šedou barvu a pro Lenovo typický půdorysný tvar úsměvu, který ale není podpořen jejich klenutím. Je to daň za nízký zdvih a tloušťku jednotlivých plošek. Z mechanického pohledu se však na klávesnici píše až překvapivě dobře a jistě, stisk je jasný, ač mělký, zvukově je vše také v pořádku – klávesnice neřinčí, naopak jen příjemně duní.

Rozložení už ale kompromisy dělá. Důležité ale je, že to hlavní je na svých místech. Šestá řada tradičně zastává ve výchozím stavu vedlejší a multimediální funkce (např. hlasitost, jas apod.), po stisku klávesy Fn (která je mezi levým Ctrl a klávesou Windows) se pak aktivují F1-F12. Escape a Delete jsou o maličko větší a trošku oddělené od zbytku. Nad numerickým blokem jsou pak čtyři užitečné klávesy – tři pro ovládání přehrávání a vypínač, který je tak integrovaný do klávesnice. Trošku zamrzí (ale příliš nepřekvapí), že klávesnice má velmi unifikované rozložení tak, aby bez fyzických změn pojala různé jazyky a regiony. Levý Shift je tak rozdělený uprostřed na dvě klávesy, podobně pak blok Enteru. Numerický blok má užší klávesy než zbytek klávesnice a trochu stísňuje pravou část alfanumerické části, což je ale běžné. Odpustit klávesnici ale nemůžu sdružené šipky nahoru a dolů, což je prostě ergonomické peklo, na které si nikdy nezvyknu.

Touchpad (resp. clickpad) je plastový, slícovaný s mezerníkem, jak se sluší a patří, má poměrně příjemný povrch a jasné, ale nikterak hlučné tlačítko. Ploška je dostatečně velká a stisknout ji lze ve spodní polovině, jak je u clickpadů běžné. Všeobecně k polohování nemám větších výtek, jeho citlivost i odezva jsou v pořádku, ovladač má jen možná trochu agresivnější ochranu proti náhodnému stisknutí, kdy se stane, že pro aktivaci kliknutí budete muset buď velmi okázale poklepat, nebo touchpad přímo fyzicky stisknout.

Konektivita

V oblasti fyzického i bezdrátového připojení nabízí IdeaPad S145 v testované konfiguraci vše, co byste mohli potřebovat.

Bezdrátovou komunikaci zajišťuje sehraná dvojka Wi-Fi (v tomto případě dokonce dvoupásmová v konfiguraci 1×1 AC) a Bluetooth (5.0) od Qualcommu, se kterou jsem neměl jediný problém.

Z fyzických konektorů najdeme na levém boku napájení (včetně diodové indikace s oranžovou a bílou), plnohodnotné HDMI 1.4b pro připojení 4K displeje či televize i s prostorovým zvukem, dále to je hned trojice USB, z nichž dvě jsou typu 3.1, vedle nichž se ještě nachází stavová dioda režimu spánku. Napravo už konektorů moc nenajdeme – je to 4v1 čtečka paměťových karet, kterou chválím, a pak už pouze sdružený 3,5mm audio jack pro sluchátka a mikrofon. No a za miniaturním otvorem, kterým projde tak maximálně kancelářská sponka, se nachází tlačítko Lenovo pro vstup do nabídky obnovení zařízení.

Výkon, chlazení, baterie

Jak jsem zmínil, 15″ IdeaPad S145 v testované konfiguraci se pohyboval kolem prostředku nabízené škály; představuje tak poměrně vhodně a vyváženě navrženou sestavu, která poskytne rozumné pohodlí takřka jakémukoliv uživateli, přitom jí výrazně nic nechybí, ani nepřebývá. Základem je úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i3 8. generace (Whiskey Lake), o grafickou část se pak stará plně dostatečné integrované jádro Intel UHD 620, jimž sekunduje rozumných 8 GB operační paměti. Zajímavostí je úložiště, které je typu Intel Optane H10 kombinující 16GB Optane paměť a 256GB SSD – díky tomu získáváte odezvu srovnatelnou s SSD diskem, a tak notebook jen tak rychle nezestárne. Zajímavostí je, že 2,5″ šachta na pevný disk je prázdná, SATA konektor je na místě, takže prakticky nic nebrání případnému doplnění disku. Jde to snadno i z toho pohledu, že po odšroubování rubových šroubků lze vanu snadno a nedestruktivně sundat a získat tak přístup ke všem komponentám.

S145-0001

S145-0001

V relativním srovnání s ostatními konfiguracemi IdeaPadu S145 dosahuje tato zhruba trojnásobného výkonu oproti variantám s AMD A6, o 50 % vyššího výkonu než Pentium, ale zhruba o polovinu nižšího výkonu než verze s čtyřjádrovým Core i7. Grafický výkon má integrovaná Intel UHD 620 nižší než všechny ostatní alternativy, a to jak s nVIDIí, tak s AMD, přesto v nich u tohoto zařízení nevidím smysl (na hry vhodné ani výkonnější čipy nejsou a na grafiku či střih videa tento stroj navržený není).

Testovaná konfigurace:

  • Intel Core i3-8145U (2 jádra / 4 vlákna, 15W TDP, 2,1-3,9 GHz)
  • Intel UHD Graphics 620
  • 8 GB DDR4 RAM (4 GB na základní desce a 4 GB v jediném slotu)
  • 16+256GB úložiště Intel Optane

Zastavím se ale ještě u Intel Optane. Jistě jste byli zvyklí na to, že Intel Optane je řešení především pro levné notebooky, kdy klasický plotnový disk doplňuje malá (16-, nebo 32GB) paměť, která do sebe načítá nejčastěji používaná data, díky čemuž urychluje časté úkony na úroveň SSD disků. V případě naší konfigurace IdeaPadu S145 je to ale trochu jinak – máme zde jedinou M.2 kartu typu Intel Optate H10, na které se nachází jak 16GB paměť Intel Optane, tak klasické 256GB SSD. Proč toto řešení? Protože Intel modul osadil poměrně pomalými, tedy také levnými paměťovými čipy, právě velmi rychlá paměť Intel Optane toto dohání. Ve výsledku, z mé zkušenosti, se tato kombinace ale povedla – omezení pomalejšího (ale stále schopného) 256GB SSD dohání předřazená 16GB Optane paměť, cena modulu se drží na příznivé úrovni, přitom máte reálný pocit rychlého SSD disku.

Za běžného používání dokáže být notebook zcela tichý a zdá se, že se chladí povětšinou pasivně. Jakmile ale zátěž vzroste, ventilátor se roztočí a dá o sobě vědět. Není to však ani silný, ani nepříjemný hluk – převážně silné šumění s drobným nádechem pískání. Systém chlazení nasává čerstvý vzduch průduchy na rubu základny a teplý vzduch zase vypouští v oblasti pantů víka displeje. O výměnu tepla se stará jeden větší ventilátor a jediná trubice heatpipe. Dodám jen, že IdeaPad S145 – alespoň testované konfiguraci – rozhodně není notebook stavěný na dlouhodobý vysoký výkon, protože při plném zatížení dochází snadno k podtaktování a silné výkonnostní a tepelné regulaci, což s sebou ovšem zase nese benefit v podobě nízké hlučnosti i velmi nízkého zahřívání.

Notebook napájí vestavěná 35Wh baterie (Simplo), o jejíž dobíjení se stará kompaktní 45W napájecí adaptér s univerzální válcovou koncovkou a kabelem kratším, než bych si možná představoval. Při lehké práci vydrží notebook i s takto slabou baterií kolem 5 hodin, za vyšší zátěže notebook vybijete i za 2,5 hodiny.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky