LenovoYogaBookC930 17

Recenze: Lenovo Yoga Book C930

9. 9. 2019 | 0

Lenovo Yoga Book C930 je vskutku kontroverzní zařízení. Těžko se zařazuje. Definicí se ale jedná o konvertibilní zařízení 2v1, nebo spíše 4v1. Formát notebooku, nebo případně tabletu zná snad každý, ale formát grafického tabletu, či čtečky elektronických knih, to už se tedy moc nevidí. Upřímně neznám jiný koncepčně podobný stroj, který by konkurence měla. Je to ale výhoda?

Konfigurace

  • CPU: Intel core i5-7Y54, 2 jádra (1.2GHz, TB 3.2GHz, HyperThreading 7w)
  • GPU:Intel UHD Graphics 615
  • RAM: 4 GB DDR3 dual channel (napevno připájená na MB)
  • Úložiště: 256 GB NVMe SSD Toshiba (KBG30ZMT256G)
  • Displej: 10,8″ s rozlišením 2560 x 1660, dotykový IPS, E-ink 10,8″ s rozlišením 1920 x 1080 dotykový

Zpracování a design

V této cenové kategorii (cca 38.990Kč s DPH) člověk očekává špičkové zpracování, a to od Lenova dostane. Šasi je pevné a nikde nenajdete náznak špatného zpracování. Tělo je díky elektronické klávesnici nezvykle tenké (9.9mm) a díky menší úhlopříčce 10.8″ i malé (179.4mm x 260.4mm). Nemluvě o hmotnosti, která je hluboko pod 1 Kg, přesněji 778 g. Proto máte stále dojem, že se jedná spíše o tablet, nežli o plnohodnotný notebook. Tělo je tvořeno kombinací hliníku a hořčíku. Díky použití jen 7w CPU se také obešel o jakékoliv aktivní chlazení a tím pádem nemá žádné ventilační otvory, což umocňuje celistvost zařízení. Panty mezi oběma displeji jsou po celé šířce stroje a jsou designově krásně provedeny ve tvaru tří kovových trubiček pospojovanými kovovými spojkami. Díky tomu lze dobře překlápět displej do tabletového režimu. Trochu problém ale dělá otevíraní ze zavřeného stavu. Lenovo zde sice má vychytávku ve formě poklepání na víko, kdy povolí elektromagnet a víko odskočí, ale to mi fungovalo někdy až na několikátý pokus a manuální otevření díky absenci jakéhokoli prolisu je také náročnější. Do designu musím zahrnout i dotykové pero, které je součástí již základního balení. To nemá v těle zařízení své místo na schování, jak tomu bývá třeba u dotykových ThinkPadů, ale na tělo se přichycuje magnetem. V rámci častého přenášení tudíž bude náchylnější na ztrátu. Nutno ale dodat že bych při daných rozměrech nedokázal najít místo kam jej schovat.

Displej(e)

Jeden z nejdůležitějších prvků tohoto zařízení jsou bezpochyby jeho dva 10.8″ displeje. Pokud se budeme bavit o tom hlavním barevném, tak se jedná o IPS panel s poměrem stran 16:9 a rozlišením 2560 x 1600 bodů. Pozorovací úhly i barevné podání mi plně vyhovovalo a je na skvělé úrovni. To samé platilo i pro jas, jen na přímém slunci by to chtělo nějaký ten NIT navíc a raději matný displej. Také se díky lesklé úpravě dost upatlával. Samozřejmostí je i funkcionalita dotykového pera, které je aktivní a musí být napájeno AAA baterií, která je součástí balení. Pero má měnitelné hroty a podporuje až 4096 stupňů přítlaku. Jeno funkcionalita je také možná na spodním E-ink displeji. Ten má rozlišení FullHD a primárně nahrazuje klávesnici. V nutném případě pak supluje čtečku elektronických knih uložených na disku, nebo návrhové plátno. Je zde i možnost kopírovat obraz na hlavním displeji a doplnit ho o případný náčrtek. Hlavní nevýhoda tohoto E-inku je v absenci podsvícení. Jak v režimu klávesnice, tak i v režimu čtečky bych jej dost uvítal. Bohužel je zde jen možnost nastavení jasu, které ale v noci podsvit nenahradí. Rychlost odezvy také není úplně dokonalá.

Klávesnice

Ta úzce souvisí s minulými odstavci. Jedná se totiž o mód, který má E-Ink displej. Jak jsem psal, není podsvícená, a v noci se musíte spoléhat na osvícením vrchním displejem. Layout klávesnice se dá měnit v nastavení, takže může suplovat vice jazyků. Nutno ale dodat, že český byl v nabídce až po aktualizaci firmwaru. Na klávesnici si musíte opravdu zvykat, protože se nejedná o klasické mačkatelné klávesy tak musíte spoléhat na oči nebo odhad. V nastavení si můžete zapnout funkci zvukové a hmatové odezvy, a to vícestupňové jak vibrací, tak zvuku. Hmat vám to ale bohužel nenahradí. Také si můžete vybrat ze tří stylů kláves. Jediné hardwarová tlačítka na přístroji jsou na pravé straně, kde je ovladač hlasitosti a vypínací tlačítko. Čtečka otisku prstu je umístěna v pravém horním rohu a fungovala bez problémů. Největší problém jsem ale měl s touchpadem. Ten, aby uvolnil více místa na malé ploše klávesnici, byl proveden malým oválem pod mezerníkem, kterého se musíte dotknout aby se zvětšil přes celý mezerník. Ten zas nemůžete použít, dokud se nedotknete mimo zvětšený touchpad, který se opět změní v ovál pod mezerníkem a mezerník můžete opět využívat. Chce to opravdu zvyk a řešení je jen kompromisní. Za celou dobu jsem si na psaní nezvykl a bylo pro mne nepohodlné Na druhou stranu je to ústupek modernějším technologiím a někomu to tak vadit nemusí. Jde z kterého úhlu se na zařízení díváte.

Specifikace a výkon

U výkonu si musíme uvědomit, že i když se jedná o plnohodnotný notebook na platformě Intel Core i5, jde o jeho nejúspornější variantu Y. To na jedné straně znamená pasivní chlazení, ale na druhé omezení frekvence a výkonu. Testovaná varianta měla přesný typ i5-7Y54. Ten má dvě fyzická jádra a základní frekvenci 1.2GHz s pomocí Turbo Boostu dosahují až 3.2GHz. Což není ani moc, ani málo. Na běžnou práci bohatě postačuje. S nějakým složitým renderováním by již problémy byly.

Větší problém jsem ale viděl u dané specifikace s operační pamětí. Ta má v našem případě kapacitu žalostných 4 GB. Je sice dobře že se jedná o dual channel, ale není ani měnitelná, ani rozšiřitelná. Ano, za tuto cenu dostanete 4GB RAM. Je pravdou že jsou varianty s 8GB, ale ty už budou opět za větší cenu. Případnému zájemci ale doporučuji si připlatit. Také dodávám, že se jedná o DDR3 paměti a o 7. generaci i5, také nezvyklá kombinace.

Diskové úložiště je omezeno na NVMe SSD Toshiba o velikosti 256GB. Jeho rychlosti nejsou rekordní, ale jsou stále nad běžnými SATA SSD. U něj žádné kompromisy bohudík nejsou.

Do výkonu musíme zahrnout integrované grafické jádro Intelu a to HD Graphics 615. Jako u všech Intel integrovaných VGA platí, že na nové tituly her spíše zapomeňte. Staré, nebo nenáročné hry jsou ale v pořádku. S multimédii nemá také žádné problémy.

Zvláštní kapitolou je baterie, potažmo její dobíjení. Zdroj je více podobný na mobilní přístroj, než na notebook a měl jsem velký problém jej dobíjet solidní rychlostí. Kapacita baterie je 36Wh a výdrž při běžném zatížení je cca 8h. Problém nastává u dobíjení z nízkých procent, kdy se sice ze začátku dobíjí nabíjecím výkonem kolem 22000 mW, ale po chvílí spadne na 2200mW což je jen 10% možného dobíjecího proudu. Znamená to dobití do plna třeba až za 15h času. Nevím, zdali to byl problém jen mého kusu, nebo daného nabíjecího zdroje, ale šílenější časy jsem zatím neviděl. Při vypnutém stavu a jen dobíjením to bylo o něco lepší, takže roli mohou hrát i teploty baterie v tenkém těle bez ventilace.

Co se týče konektorové výbavy, tak ta je notně okleštěná kvůli dané tloušťce. Z levé strany koukají dírky pro projev zvuku reproduktorů plus šuplík na SIM kartu a microSD paměťovou kartu a jedno USB-3.1 Gen1 typu C. Z pravé pak kromě reproduktoru další USB-3.1 Gen1 typu C a tlačítka hlasitosti plus vypínací tlačítko. Toť vše. Zvuk reproduktoru je průměrný a je daný i téměř nulovou velikosti ozvučnice.

Co se týče konektivity máme zde dle modelu LTE modem, Wifi kartu Intel 8265 Tri-band a Bluetooth 4.2. LAN konektor na těle nenajdete. Příjem signálu byl průměrný, ale k velikosti antén v menším těle dostatečný.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky