IFA2019 Teaser-1080x1080-event

IFA 2019: Prezentace novinek Lenovo Tech Life

6. 9. 2019 | 0

Včera pořádalo Lenovo svou už tradiční (téměř) hodinovou prezentaci (či „keynote“, jak se dnes říká) novinek na veletrhu IFA 2019 v Berlíně. Co nám během prezentace Lenovo ukázalo?

Včera večer od 20:30 pořádalo Lenovo tradiční hodinovou prezentaci „Tech Life“ novinek na veletrhu spotřební elektroniky IFA 2019, která aktuálně probíhá v Berlíně. Ty nejzásadnější novinky jsme v krátkosti tweetovali živě během přenosu. Dnes si je shrneme v článku a ve větších detailech.

Je „smart“ opravdu chytrý?

Lenovo: Rise of Smarter | Anthem

Whether it’s helping fight climate change with a supercomputer, destroying cancer with precise real-time feedback in the operating room or feeding future generations through AI, we’re building smarter solutions for things that matter. Learn more here: https://www.Lenovo.com/smarter

Večer otevřelo Lenovo docela zajímavou rozpravou na téma „smart“ – hovořili o tom, že dnes používáme toto slovo velmi lehkovážně a vlastně už ztrácí svůj původní smysl, kdy označovalo něco výjimečného, nového, vylepšeného, revolučního, chcete-li. Korunu tomu nasazují produkty jako chytrý záchod pro kočky nebo chytrá spořící kasička. Otázkou zní, co je na nich chytrého, v čem jsou smart?

Lenovo se chce vrátit k původnímu významu slova smart a opravdu nabízet produkty, které jsou slůvkem „chytré“ nějak obohacené. Což se nám snažilo během večera dokázat představenými produkty. Zda tomu tak skutečně je, můžeme diskutovat – v některých případech jednoznačně souhlasím, v jiných si Lenovo trochu protiřečí a nejde tak úplně do hloubky, takže nálepka „smart“ je i zde do jisté míry povrchní (vezmeme produkt, trochu jej upravíme a je z něj chytrý produkt).

Nové notebooky Yoga: 4K HDR, kam se podíváš

Nová generace prémiových počítačů Yoga ale stojí za to. Revoluce se nekoná, ale už tak kvalitně vybroušený základ z minulého roku Lenovo ještě vylepšilo. Soustředilo se na lepší displeje – lepší ve smyslu větší s menšími rámečky, vyšším rozlišením, ale i podáním barev. Letošní modely tak rozšiřují použití 4K HDR displejů včetně podpory Dolby Vision. Výdrž na baterii se prodloužila až o 20 %, podporováno je rychlé nabíjení a díky spolupráci s Intelem jsou hned tři modely certifikovány pro Project Athena, díky čemuž je zajištěno, že zařízení vymačkají se svého nového čipsetu Intel opravdové maximum.

Všechny nové modely Yoga jsou nyní kovové, oblíbená a inovativní krytka webové kamery je dostupná na více než 90 % modelů, rozšiřuje se podpora LTE pro neustálé připojení k síti, která jde ruku v ruce s funkcí Modern Standby, kdy je zařízení na pozadí schopné např. přijímat poštu, i když je z pohledu uživatele vypnuté. Nové Yogy už opouští Cortanu (spolu s Microsoftem, který ji také přestává prosazovat), naopak si cestu do zařízení našla Amazon Alexa, která bude nejprve dostupná v západní Evropě a v USA a pak postupně dále. Zaujalo mě i rychlé přepínání výkonnostních a chladicích režimů zkratkou Fn+Q, kdy jsou k dispozici tři – nízký (tichý režim), vysoký a inteligentní, který využívá AI a strojového učení, aby pochopil, kdy potřebujete výkon a kdy jej naopak má spořit.

Špičková konvertibilní Yoga C940 je nově jak 14″, tak 15″. Nabídne procesory Intel Core 10. generace, kovové lehké a tenké provedení, 4K HDR displej s 500 nity, pero s lůžkem v základně, otočný kloub s vestavěným reprosystémem, Wi-Fi 6, Windows Hello (kamera, otisk prstu), krytku webové kamery nebo až 17hodinovou výdrž na baterii. Cena začíná na 1 500 EUR.

O něco méně prémiové jsou pak modely Yoga C740 také v 14″ a 15″ provedení, také kovové, jen o pár milimetrů větší, zabezpečení je řešené skrze čtečku otisků prstů. Procesory Intel Core 10. generace, rychlé nabíjení, 13hodinová výdrž nebo HDR displej jsou zachovány. Cena je však příjemnějších 900 EUR.

Prémiový tenký notebook Yoga S740 je rovněž dostupný v 14″ a 15″ provedení, oproti řadě C (convertible) je již klasické konstrukce, ale nabídne také kovové provedení, tenký profil, procesory Intel Core 10. generace, 4K HDR displej, tentokrát však dedikované grafiky nVIDIA GeForce nebo až 14hodinovou výdrž na baterii. Ceny začínají na 900 EUR.

Konvertibilní Yoga C640 ve 13″ provedení je pak vyloženě parťák na cesty, který kromě jiného nabídne i volitelné LTE připojení, díky čemuž můžete být neustále online. K dispozici je ovládání perem, Full HD dotykový displej nebo až 20hodinová výdrž na baterii. Cena pak začíná opět na 900 EUR.

Notebooky ThinkBook: mileniálové jsou nám nakloněni!

Lenovo se rozpovídalo o tom, co stálo za rozhodnutím uvést notebooky ThinkBook, které připomínají ThinkPady, ale v o něco modernějším, líbivějším provedení, ale hlavně bez TrackPointu. A ty důvody docela dávají smysl – jde o to, že i ve firemní sféře přibývá mladých zaměstnanců (mileniálové a generace Z, narozeni po roce 1980). Ti dnes v korporacích tvoří až 59 % zaměstnanců, přičemž téměř polovina z nich nevyhledává firemní notebooky, naopak dávají přednost běžným „konzumním“ zařízením. Do toho je tu mnoho manažerů, kteří také nechtějí pracovní notebook, a to proto, že se jim nelíbí jejich design – vyhledávají něco osobitějšího. Odpovědí jsou notebooky ThinkBook.

Jejich řady se teď rozšiřují o nové modely. Vedle stávajících ThinkBooků 14 a 15 (14″ a 15″), které byly aktualizovány o procesory Intel Core 10. generace, jsou nově k dispozici tenké varianty 13s a 14s (v 13″ a 14″ provedení). Ceny začínají na 665 EUR.

Smart Display a Smart Tab: ovládněte domácnost!

Chytré domáci „huby“ v podobně Lenovo Smart Display, který představuje v podstatě stacionární tablet ovládaný dotykem či hlasem skrze Google Assistanta, nově obohacuje menší 7″ varianta Lenovo Smart Display 7 s vylepšeným zvukem i obrazem.

Ale protože se ujaly tzv. Smart Taby, tedy tablety, které můžete zadokovat – když je používáte v ruce, jsou to běžné tablety. Když je ale zadokujete, slouží stejnému účelu jako Smart Display, coby centrální digutální asistent vaší domácnosti. Logika je taková, že tablety používáme chvíli, pak je odložíme (třeba i na pár dní) a když je zase potřebujeme, jsou vybité. Tady namísto toho, aby někde bezdůvodně ležely, mohou sloužit jako domácí asistent. Nový 8″ Smart Tab M8 doplňuje nabídku, ale není to jediný nový Smart Tab – konečně přichází nový Yoga tablet, tentokrát v podobě Yoga Smart Tabu, který díky stojánku nepotřebuje dock (jen to nabíjení bude potřebovat stále…). Stále se pyšní válcovitým oddílem pro úchop, který skrývá velkou baterii, ale nově také JBL reprosoustavu.

7″ Smart Display bude dostupný za 130 EUR, Smart Tab M8 za 150 EUR a Yoga Smart Tab za 300 EUR.

Rozšířená realita s Marvelem

Po minulém zábavním projektu Jedi Challenge, který Lenovo vytvořilo spolu s Disneym, nyní spojilo síly s Marvelem a tentokrát přináší jeho superhrdiny do rozšířené reality s headsetem Lenovo Mirage. Nově jsou k dispozici pohybové ovladače a zajištěna je zpětná kompatibilta s Jedi Challenge.

Lenovo-Mirage-AR-with-MARVEL-Dimension-of-Heroes-1024x576

Lenovo-Mirage-AR-with-MARVEL-Dimension-of-Heroes-1024×576

To je Marvel Dimension of Heroes postavené na Lenovo Mirage s cenovkou 250 USD (v USA).

Motorola: 48 mega!

Motorola žije, pracuje na nových telefonech a ukázala jednak dostupný telefon Moto E6 Plus s velkým 6,1″ displejem, který má nově menší horní výřez a menší rámečky. Vedle toho disponuje duálním 13MPx fotoaparátem, čtečkou otisků na zadní straně, 8jádrovým procesorem (MediaTek) a bude dostupný v mnoha barevných provedeních.

O poznání zajímavějším telefonem však je Motorola One Zoom, která nabízí 6,4″ téměř bezrámečkový 2K OLED displej s vestavěnou čtečkou otisků prstů, 25MPx selfie kamerou, podsvíceným logem Motorola, které zároveň slouží jako notifikační dioda, několika barevnými provedeními s vícevrstvým lakováním a strukturou na zadní straně (takže konečně není magnetem na otisky a ještě skvěle vypadá), všemi klasickými vychytávkami jako rychlé nabíjení, čistým systémem Android, procesorem Snapdragon, 4 GB RAM, 128GB úložištěm… Ale to hlavní – Motorola Zoom nabízí čtyři kamery: ultraširokoúhlou, telefoto s 3x zoomem, hloubkovou, ale především hlavní kameru s 48MPx f/1.7 senzorem, který zajistí špičkové fotky i za tmy, protože na úrovni senzoru kombinuje 4 pixely do jednoho (efektivní rozlišení tak je 12 MPx).

Moto E6 Plus bude dostupný za 140 EUR, Motorola One Zoom za 430 EUR (pod 11 000 Kč v ČR), což jsou velmi příjemné ceny.

Highlights from Lenovo Tech Life 2019

Missed #LenovoTechLife? Here’s a quick look at what went down at tonight’s product launch. More: www.lenovo.com/techlife

Mimo hlavní pódium byly představeny i další produkty, o kterých si napíšeme později.

Co říkáte na představené novinky? Dejte nám vědět v diskusi!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky