Recenze: Lenovo Yoga 920-13

27. 5. 2019 | 0

V dnešní recenzi se podíváme na povedený notebook Lenovo Yoga 920. Má smysl volit rok staré zařízení? Dle mě má tato Yoga, která byla navíc oceněná za svůj design na CES 2018, co nabídnout.

Konfigurace

  • CPU: Intel core i5-8250U  4 jádra (1.6GHz, TB 3.4GHz, HyperThreading)
  • GPU: Intel UHD Graphics 620
  • RAM: 12 GB DDR4 (napevno připájená na MB)
  • Úložiště: 256 GB NVMe SSD SAMSUNG
  • Displej: 13,9″ s rozlišením 1920 x 1080, lesklý dotykový IPS

Zpracování a design

Na první dotek je přístroj pevný a robustní. Celokovové tělo má opravdu něco do sebe a člověk má pocit, že za ty peníze dostal opravdu solidní kus stroje. Gold (měděná) barva není obvyklá a napomáhá pocitu výjimečnosti. Výdechy ventilace jsou na straně pantů, které se táhnou po cele horní části v rámci šesti vedle sebe jdoucích jakoby řetězových oddílů, které jsou spojeny v barvě jdoucí kovové dílce. Je to jak efektivní, tak praktické, protože displej nedrží jen dva panty ale prakticky šest. V konstrukci mi jen vadí otevírání přístroje, které vyžaduje cvik kvůli ostřejším hranám a jen malému prolisu uprostřed přístroje. Navíc jsou ve spodní straně přístroje umístěny magnety, které při zavření drží obě poloviny spojené.

Celkově je notebook při držení na způsob tabletu z obou delších stran relativně nepříjemný, protože do rukou řeže. To i přesto, že je tělo subtilní, ne moc těžké a rozměrově ideální. Hmotnost je jen 1.37 kg s FullHD panelem, a opravdu se jedná o kompaktní stroj.

U zařízení Yoga také počítejte s variabilitou, která pokrývá všechny modely využití (klasický notebook, tablet, tzv stan i video režim). Osobně mi vyhovují režimy dva – tablet a klasický notebook. Při práci či sledování videa z postele se také hodí nastaveni zařízení do úplné roviny, což u většiny notebooků klasické konstrukce není možné. K tomu také musím upozornit na trend zařízení 2v1 umisťovat vypínací tlačítko na pravou stranu zařízení. Často se mi stává, že si tento vypínač zmáčknu při přenášení sám a zařízení si vypnu, protože je v části úchopu.

Pokud se vám to stává také a zařízení se vám vypíná, lze nastavit možnosti co se má stát jak po stisku vypínače, tak i po uzavření krytu displeje, a to jak na baterii, tak i s připojeným zdrojem. Vše najdete v nastavení napájení Ovládací panely\Hardware a zvuk\Možnosti napájení\Upravit nastavení schématu v Změnit pokročilé nastavení napájení. Sám mám vždy vše nastaveno na sleep mode.

Displej

Testovaný model obsahoval IPS panel Optronics B139HAN03.0, který při velikosti 13.9″ nabízí rozlišení FullHD spolu se svítivostí 300 nitů. Tenké rámečky ze tří stran panelu, kde větší je jen spodní strana (kamera je umístěna ve vrchní části), přidávají subtilnost celému přístroji. Osobně mi tato velikost vyhovuje nejvíce. Velikost pracovní plochy je pro mě přesně na rozmezí nejlepší přenositelnosti a nejlepší ergonomie práce.

Panel je samozřejmě multidotykový a krytý tvrzeným sklem. Pozorovací úhly jsou na výborné úrovni, jen při venkovním použití je často jas limitující. Osobně bych při této velikosti panelu 4K rozlišení nedoporučoval, snad jen v případě že byste chtěli využít originálního pera pro tvorbu grafiky. Dotykové pero je součástí balení většiny konfigurací a kde ne, tam jeho koupi doporučuji. Jeho cena není tak šílená, jako u konkurence, a navíc vám rozšíří možnosti použití přístroje (nebo třeba zabaví děti při netradičním malování). V případě 4K panelu ale musíte počítat jak s vyšší cenou, tak s o něco větší váhou, která je doplněna o vyšší spotřebu energie a o to menší výdrž na baterii.

Klávesnice

Klávesnice mě opravdu příjemně překvapila. Má sice hladký povrch, ale stisk kláves je opravdu jistý a příjemný. Navíc nejsou klávesy nalepeny moc u sebe, a i rychlejší psaní není problém. Osobně mi lépe vyhovuje velké tlačítko enter, ale je to jen o zvyku.

Bílé podsvíceni nechybí a je možné nastavit intenzitu ve dvou stupních, čí jej úplně vypnout. Funkční klávesy F1 až F12 jsou primárně určeny pro funkce jako hlasitost, či jas, ale na to si zvyknete rychle (případně jde v biosu nastavit obrácená funkce na primární Fx).

Na pravé straně od klávesnice je ploška pro snímač otisku prstu, který jako zabezpečení funguje precizně a rychle. Plocha pro touchpad je rozměrná a podporuje multidotyková gesta. Celá plocha také funguje po stisku jako tlačítko což mě osobně nevyhovuje a raději používám jen dotyku na plochu jako stisk tlačítka myši, případně dotyk dvěma prsty, jako volby pravého tlačítka myši. Mimochodem doporučuji vám si projít nastavení myši v rámci ovládacích panelů, případně nastavení synaptics (výrobce touchpadu), kde naleznete průvodce jak nastavením, tak i ukázky toho, co vše lze s touchpadem dělat. Věřím, že zde naleznete něco, co jste ještě nevěděli.

Specifikace a výkon

Testovaná konfigurace obsahovala procesor Intel Core i5-8250U osmé generace, kde jsou 4 fyzická jádra spolu s hypertradingem a turbo boostem s maximální frekvencí 3,4 GHz. Nechybí ani grafické jádro Intel HD 620. Grafika karta není určena na hraní, multimédia ale zvládne s přehledem. Starší, nenáročné hry ale nejsou problém.

Při testech v zátěži mne ale mrzel throttling, který aby udržel teploty v zátěži okolo 70 stupňů shodil frekvenci někdy až k 1.9 GHz. Celkově ale výkon stačí a je ho vždy dostatek. 8. generace Intelu posunula celkový výkon kupředu hlavně díky tomu, že tam kde u 7.generace byly úsporné verze CPU jen dvoujádra, jsou nyní čtyřjádra. Výkon je tedy někdy v Multicore až o 80 % vyšší, mezigeneračně 7200U vs 8250U).

Procesoru sekundoval výkonný disk NVMe SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L2 s 256 GB pamětí, který dosahoval čtení okolo 1600 MB. Disk je samozřejmě umístěný v M.2 slotu a má běžné rozměry 2280. Operační paměť měla netradiční velikost 12 GB. Jednalo se o paměť DDR4 s rychlostí 2400 MHz, která je pájená přímo na základní desce. Je proto lepší myslet při koupi na ideální variantu konfigurace RAM, kterou využijete.

Baterie je vestavěná pod krytem a má kapacitu 70 Wh. V rámci testování jsem dosáhl na výdrž přes 11 hodin běžného používání, což je výborné. O chlazení se starají dva ventilátory s kuličkovými ložisky, ke kterým z CPU odvádí teplo dvěma směry heatpipe. Hlučnost je přijatelná a většinou neslyšitelná. Bez zátěže dokáže Yoga fungovat i pasivně. Nasávaní i výdech není vedeno ze spodní části, a tudíž si jej nezakryjete případným položením na nohy.

O zvuk se stará dle loga dánská společnost JBL. Zvuk je sice hlasitý, ale dominují jen výšky což u této velikosti přístroje je normální. Umístění reproduktorů zespoda zařízení je dobré pro všechny režimy použití, kromě klasického postavení jako notebook, kdy si je vetšinou zakryjete.

Konektorově počítejte s 1x velkým USB 3.0, dvěma Thunderbolt 3 USB-C porty a kombinovaným sluchátkovým (headset) 3,5 jackem. U novějších modelů se již setkáte jen s USB C a to i pro sluchátka s mikrofonem což je bohužel trend, proto se mi líbí, že zde to je ještě jak by mělo být.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky