Accelerate-All-Announcing-Product-Card-16x9 horz-1024x576

ThinkBook, ThinkCentre Nano, omlazený X1 Extreme a VR ThinkReality

14. 5. 2019 | 0

Letošní rok je na novinky ze segmentu SMB a business zařízení bohatý. Není to tak dávno, co Lenovo představilo nové ThinkPad notebooky na veletrhu CES a dnes tu máme nové přírůstky z konference Lenovo Accelerate.

Lenovo ThinkBook 13s a ThinkBook 14s

Notebooky Lenovo V se staly poměrně rozšířeným modelem pro základní SMB zákazníky. Šlo o zařízení na pomezí základních modelů IdeaPad a kvalitnějších ThinkPadů řady E: z prvních přebíraly hlavně design, z éčkových ThinkPadů pak některé prvky výbavy (TPM čip, volitelně čtečku otisku prstu, mnohdy i DVD mechaniku a robustnější zpracování). Přes to všechno se stala řada Lenovo V jakýmsi otloukánkem – označení bylo nevýrazné, designem se notebook příliš nevyjímal a kdo se vyloženě nezajímal o nabídku notebooků Lenovo, ten nepoznal, k čemu řada V vlastně slouží.

Letos na to jde Lenovo odjinud a představilo řadu notebooků ThinkBook. Ty nabízí většinu potřebného, ovšem v daleko líbivějším designu, a přece jen moderněji působícím hávu. Představené varianty ThinkBook 13s a ThinkBook 14s se od sebe odlišují (jak již označení napovídá) především úhlopříčkou obrazovky, a to s velmi tenkými rámečky po stranách.

Thinkbook 13S

Thinkbook 13S

Notebooky budou vybaveny procesory Intel Core 8. generace (Whiskey Lake), až 16 GB operační paměti, volitelně grafickými kartami AMD Radeon 540X s 2 GB vlastní paměti. Oba notebooky budou na trhu pouze s SSD disky (úplně chybí klasická 2,5″ šachta).

Z výčtů vlastností je vhodné zmínit především:

  • Kvalitní dílenské zpracování a vyšší odolnost díky hliníkovému tělu
  • Infinity screen (až 80 % poměru displeje k tělu, štíhlé rámečky po stranách displeje)
  • Prvky zabezpečení (TPM 2.0, krytka webkamery)
  • Antireflexní („matnou“) obrazovku
  • Moderní konektivitu (klasická USB i novější USB typ-C), dokování pomocí USB-C
  • Odolnost notebooku proti polití (údajně až 60 cc tekutiny)
  • Rychlé klávesy pro ovládání hovorů, mikrofony s certifikací pro Skype, volitelně podsvícená klávesnice
  • Výdrž baterie až 11 hodin pro 13,3″ model, až 10 hodin pro 14″ model
  • Podporu v případě poškození (servis pro notebooky ThinkPad, možnost servisu NBD, prémiové podpory atd.).

U menšího ThinkBooku 13s je hmotnost stanovena pod 1,4 kg, větší 14″ ThinkBook 14s bude vážit do 1,5 kg.

Zajímavou novinkou je i funkce Modern Standby, která umožňuje poslech hudby, když se počítač nachází v režimu spánku. Zároveň znamená velmi rychlé probuzení (méně než půl vteřiny) a přednostní synchronizaci e-mailové schránky.

Omlazený ThinkPad X1 Extreme druhé generace

Představení štíhlého a přitom velmi výkonného ThinkPadu X1 Extreme vzbudilo minulý rok oprávněně hodně zájmu, nelze se tedy divit, že se Lenovo této cesty drží i nadále. Letošní omlazení přináší spíše menší novinky. ThinkPad X1 Extreme druhé generace zůstává tenkou pracovní stanicí, na které lze přes den pohodlně pracovat, a o víkendu si zahrát i nějakou tu hru.

Letošní model přináší podporu procesorů Intel H Core i9, grafickou kartu Nvidia Geforce GTX 1650 MaxQ, až 64 GB operační paměti a podporu až 4 TB SSD disků. Z displejů je na výběr od základního IPS FullHD panelu s podsvícením 300 nitů až po dotykový panel 4K OLED s podporou HDR.

Jedná se tedy především o mezigenerační vylepšení a doplnění současného hardwaru.

Stolní ThinkCentre M90n-1 Nano

Nové generace se dočkaly i malé desktopy ThinkCentre. Nový ThinkCentre M90n-1 Nano je malinký desktop s dostatkem výkonu pro každou práci, díky svým rozměrům ale nezabere žádné místo na pracovním stole. Oproti desktopům ThinkCentre Tiny je totiž ještě o 65 % menší. Představený desktop získal vojenskou certifikaci MIL-810G Spec.

Thinkcentre M930N a IoT

Thinkcentre M930N IoT

Malá krabička s rozměry 179 x 88 x 22 milimetrů (což je é 65 % méně než už tak malý ThinkCentre Tiny) a hmotností 505 g je vybavena procesory Intel Core 8. generace (volitelně s podporou Intel vPro), až 16 GB paměti RAM a pojme až dva 512GB PCIe SSD disky. Drobounký počítač je napájený 65W přívodním adaptérem. Nechybí široká konektivita (2x klasické USB 3.1, 3x USB 3.1 typ-C či klasický RJ45. Samozřejmostí je možnost dokování (skrze USB typ-C) či podpora WiFi a Bluetooth. K tomuto drobečkovi lze připojit až dva nezávislé monitory přes DisplayPort 1.2. Zařízení budou dodávána s operačním systémem Windows 10 (Pro/Home/IoT), desktop je certifikovaný i pro použití linuxových distribucí Ubuntu a Red Hat.

Malé desktopy vzbuzují stále více zájmu a věříme, že se zmíněný prcek objeví i u nás na blogu.

Miniaturní desktop ThinkCentre M90n-1 Nano IoT

Druhou novinko z řad miniaturních stolních počítačů je ThinkCentre M90n-1 Nano IoT. Ten se oproti výše uvedenému M90n-1 Nano (bez přídomku „IoT“) liší především odolnějším provedením, vyšší konektivitou a designem bez větráčku, díky čemuž bude zcela bezhlučný. Dodatek IoT znamená především podporu sítí LoRa pro práci s IoT zařízeními. Nano IoT bude o trochu větší (179 x 88 x 34,5 mm) a o něco více váží (750 g). I tento ThinkCentre prošel certifikací MIL-810G Spec.

Lenovo ThinkCentre M90n-1 Nano IoT. Zdroj: Storage Reviews

Lenovo ThinkCentre M90n-1 Nano IoT. Zdroj: Storage Reviews

V zařízení naleznete procesory Intel Core i3 8. generace, popř. Intel Celeron, až 8 GB RAM a až 512GB M.2 SSD disk. Podpora operačních systémů i napájení je shodné. Kromě běžných konektorů na tomto zařízení najdete dvojici sériových portů (RS232). Dovnitř počítače se kromě M.2 SSD disku vejde ještě dvojice WiFI/Bluetooth modulů, další M.2 port je vyhrazen pro použití 4G/LTE modulu pro práci v terénu. Nechybí ani podpora LoRa pro připojení IoT zařízení, tedy budování systémů senzorů, snímačů a jiných prvků s centrem v miniaturním, ale plnohodnotném desktopu. Příkladem využití budiž např. automatizace pohybu zboží ve skladu. Některá IoT zařízení, jako kamery nebo pohybem spínaná světla, Lenovo ukázalo, buduje tak ekosystém ThinkIoT.

think-camera

think-camera

Virtuální realita s ThinkReality A6

Poslední uvedenou novinkou jsou brýle s virtuální reality, ThinkReality A6. Společně s nimi Lenovo uvádí vlastní ThinkReality Platform, která spojuje vlastní zařízení a software do jednoho balení pro použití v podnikové sféře. Obsahuje optiku Lumus Waveguide s rozlišením 1080p a 40° zorným polem, procesor Qualcomm Snapdragon 845 a operační systém Android Oreo. Nechybí senzor hloubky, VPU, 13MP RGB kamera, dvojice kamer s optikou „rybího oka“ a IMU zařízení. Hmotnost je 380 g, udávaná výdrž je až 4 hodiny.

Lenovo ThinkReality A6

Lenovo ThinkReality A6

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky