Yoga 730 13

YOGA 730 vs YOGA 730 (bratrovražedný souboj)

15. 4. 2019 | 0

Každý při koupi nového zařízení stojíme před rozhodnutím mezi dvěma koncepty nákupu. Buď si pořídíme nejnovější generaci daného zařízení s nejnovějšími vychytávkami a technologiemi, nebo sáhneme po starší generaci, která nás připraví o pár vychytávek, nějaký ten mezigenerační vývoj a pocit toho, že máme technologicky o rok novější zařízení. Do pozice starší generace se dostává také Lenovo Yoga 730 (a další Yogy a Legiony s „třicítkou“ v názvu). Během uplynulého roku jsem měl tu možnost, zrecenzovat dvě varianty Yogy 730 (15 a 13). Vyvstává tedy otázka… Která je lepší?

Než se vrhneme na samotné porovnání, tak musím upozornit na fakt, že menší ze soupeřů (Yoga 730 13) má oproti většímu protivníku (Yoga 730 15) handicap v podobě nižší konfigurace. Větší Yogu 730 15 (dále pouze Yoga 15) jsem měl možnost vyzkoušet v nejlepší dostupné konfiguraci s obrovským 1TB velikým SSD diskem, procesorem i7 a grafickou kartou nVidia GTX 1050 Ti. Menší Yogu 730 13 (dále pouze Yoga 13) jsem testoval v jedné z průměrných konfigurací s běžným 256GB SSD, shodným procesorem i7 a pouze integrovanou grafickou kartou. Proto se pokusím co nejvíce porovnat celkový dojem ze zařízení.

Pro začátek ale přeci jen uvedu základní parametry (v závorce jsou uvedeny další dostupné varianty, před závorkou jsou uvedeny parametry konkrétního, testovaného kusu):

Lenovo Yoga 730 15

  • i7 8550U (i5 8250U)
  • 16 GB RAM (8 GB)
  • 1 TB SSD (256 GB SSD, 512 GB SSD)
  • GTX 1050 + UHD 620 (UHD 620)
  • 4K (FullHD)

Lenovo Yoga 730 13

  • i7 8550U (i5 8250U)
  • 8GB RAM (4 GB, 16 GB)
  • 256 GB SSD (128 GB SSD, 512 GB SSD)
  • UHD 620
  • FullHD (4K)

Jak můžete vidět, tak jediný stejný parametr ve výbavě je procesor i7 a integrovaná grafická karta Intel UHD 620. Na druhou stranu menší Yoga 13 ani nenabízí možnost 1TB disku či grafické karty GTX 1050.

Recenze:
Yoga 730 15: zde

Yoga 730 13: zde

Co mají stejné?

Obě dvě zařízení se pyšní celokovovým tělem, otočnými panty a dotykovou obrazovkou. Dá se tedy s klidným svědomím říci, že ani s jednou Yogou si člověk netrhne ostudu. Obě dvě vypadají na pohled opravdu dobře a obě dvě působí luxusním dojmem. U menší Yogy 13 je tento dojem při pohledu na klávesnici ještě o něco výraznější, protože větší Yoga 15 má okolo klávesnice poměrně dost prostoru. Nicméně luxusní dojem je u obou dvou srovnatelný.

Co se týče pantů, tak jsou zde použity totožné. To dává malou výhodu menšímu notebooku Yoge 13, u které se díky tomu displej méně kývá okolo zvolené polohy.

Asi ani nemusím moc rozmazávat, že obě dvě zařízení patří do skupiny tzv. konvertiblů a tím pádem obě dvě mají dotykovou obrazovku. Používání je velmi podobné. Mírnou výhodou je již zmíněná větší pevnost pantů u menší Yogy 13 (způsobena menší hmotností displeje než u větší Yogy 15). Na druhou stranu si u mě získala větší Yoga 15 body za to, že na první pohled bych neřekl, že to je 15″ displej. Spíše, že je možné tak veliký displej dostat do tak malého zařízení. Okraje jsou opravdu minimální a Yoga 15 budí dojem malého, kompaktního zařízení.

Naprosto shodná je také klávesnice a touchpad. Ani u jednoho není potřeba moc přibližovat. Prostě to funguje, ničím neohromí, ničím neurazí. ThinkPad to není ale psát se na tom dá docela příjemné.

A čím se tedy liší?

Již v úvodu článku jsem zmínil, že se primárně zaměřím na rozdíly koncepcí zařízení a porovnání konkrétních kusů se pokusím vytahovat kvůli rozdílným konfiguracím co nejméně.

Jako nejzásadnější rozdíl musím na prvním místě uvést velikost. Yoga 13 nabízí uhlopříčku o velikosti 13,3 palce. Větší Yoga 15 nabízí poměrně oblíbenou velikost 15,6 palce. Menší Yoga 13 se opravdu vleze kamkoliv. Její velikost nepřesahující o moc sešit o formátu A4 zajišťuje to, že se vleze do každého batohu a celkově nezabere moc místa ani na pracovní ploše. Nevýhodou je, že práce na tak malé obrazovce je někdy trochu nepřehledná (především u práce s více okny anebo grafickým softwarem). Na druhou stranu se Yoga 13 dá vytáhnout kdekoliv a na téměř jakkoliv malé odkládací ploše se tak dá pracovat. Co se týče zábavy a sledování filmů, tak je Yoga 13 záležitostí pro sólisty. Pro jednoho člověka je tato velikost na spodní hraně a pro dva je to málo (především v případě titulkového filmu). Hraní her na tomto stroji je poměrně limitováno integrovaným čipem, takže je člověk odkázán na méně náročné tituly. Ať se ale jedná o jakoukoliv hru, tak malá uhlopříčka znamená určitý kompromis. Díky dobrému využití plochy displejem, se ale v obou dvou případech jedná o velice malé zařízení, které klame tělem. Například větší Yogu 15 jsem původně po vybalení z krabice považoval za malý, 14″ notebook (přitom se jedná o 15,6).

Další důležitým bodem je již trochu nakousnutá dostupnost komponent. Přesněji řečeno, možnosti konfigurace. Yoga 13 nabízí v nejlepší konfiguraci 512GB SSD disk, Yoga 15 nabízí větší, 1TB SSD disk. Větší Yoga 15 nabízí variantu s grafickou kartou nVidia GTX 1050, zatímco menší Yoga 13 je nabízena pouze s integrovanou grafickou kartou od Intelu (UHD620).

Z technického světa se zase na chvíli přesuneme do toho uživatelského. Ne každého zajímá označení komponent a hromada čísel. Někoho více na zařízení zajímá to, jak se mu bude prakticky používat. S tímto, kromě velikosti, souvisí také konektorová výbava.

Yoga 730 15

  • 2x USB 3.0
  • HDMI
  • Thunderbolt USB-C (always on)
  • 3,5mm audio-jack

Yoga 730 13

  • USB 3.0
  • 2x USB 3.1 (USB-C, Thunderbolt)
  • 3,5mm audio-jack

Jak můžete vidět, tak menší Yoga 13 přišla oproti většímu sourozenci o jedno USB 3.0 a klasické HDMI. Osobně mi to přijde jako docela škoda, protože jedno klasické USB je u spousty uživatelů stabilně zaplněno drátovou či bezdrátovou myší a drtivá většina USB flashdisků (externích karet a jiných peripetií), ať už v oběhu nebo v prodeji je stále na standartu USB 3.0/2.0.  Ztráta HDMI také trochu komplikuje připojení k libovolnému monitoru či televizi. V této kategorii tedy jednoznačně získává body větší Yoga 15.

Rád bych také zmínil využitelnost dotykové obrazovky. Oba dva notebooky disponují dotykovou plochou, zážitek z obou dvou je ale mírně rozdílný. Zatímco větší Yoga 730 15 byla poměrně těžká na držení v jedné ruce a měla příliš volné panty na dotykové ovládání, tak Yoga 730 13 oba dva aspekty vylepšila svou velikostí. Tím, že je zařízení menší, tak je také lehčí. Tím pádem se lépe drží v ruce jako tablet a v případě používání dotykové obrazovky v klasické notebookovém režimu se obrazovka houpe mnohem méně. U obou zařízení je dotyková obrazovka dobrá vychytávka, nicméně tuto kategorii pro změnu jednoznačně vyhrává Yoga 730 13.

Která je tedy lepší?

Na tuto otázku mám sám pro sebe odpověď, nicméně to není zdaleka univerzální odpověď. Tato má odpověď se zakládá na mých osobních potřebách a preferencích a ty se můžou ale nemusí s vašimi shodovat. Obě zařízení cílí na stejnou skupinu lidí, tím se z nich stávají soupeři. Na druhou stranu to ale každé bere z trochu jiné stránky.

Menší Yoga 730 13 je čistokrevný cestovní notebook, který patří do tašky a na cesty. Moc se u něho nepočítá s nadmírou času stráveného na pracovním stole a také se díky dostupným konfiguracím v žádném případě nejedná o žádnou pracovní stanici. Mezi jeho silné stránky nepatří ani veliká konektorová výbava, která se drží velice při zemi. Na druhou stranu je to velmi pohotové zařízení, které se dá kdykoliv vytáhnout z malé tašky a během několika vteřin provést požadovaný úkon. Poté se dá zařízení stejně rychle schovat. Je to opravdu malinké zařízení, které nezabere o moc více místa, než je klasická složka na A4 papíry. Pro toho, kdo podlehl kouzlu malých zařízení, nevadí mu malá uhlopříčka displeje a rád využívá konvertibilitu zařízení, tak je Yoga 730 13 správná volba. Zařízení mu přidá pěkné barvy displeje a 9 hodin výdrže baterie.

Větší Yoga 730 15 je o kousek vedlejší vesnice. Do určité míry poskytuje mobilitu menšího sourozence, a navíc k ní přidává vyšší možnosti konfigurace společně s větším arsenálem konektorů. Láká také na větší 15,6 displej v tenkém těle. Tyto kladné vlastnosti jsou ale vykoupeny většími rozměry. Ty jsou stále kompaktní, ale notebook se už ale nevleze úplně do každé tašky a také společně s velikostí vzrostla hmotnost. Vyšší hmotností a velikostí trpí také konvertibilita zařízení, která dostává ránu v podobě pantů, s příliš velikou středovou vůlí. Větší Yoga se tak tedy v podobě tabletu docela pronese a při používání dotykové obrazovky v režimu notebooku jsem se několikrát přistihl, jak jsem obrazovku zezadu přidržoval. Tuto nevýhodu pro někoho může vyrovnat možnost dedikované grafické karty (GTX 1050) a většího (1TB) SSD disku.

Sám za sebe hodnotím obě dvě zařízení velmi kladně. Každé se mi používalo trochu jinak. Každé mělo své mouchy. U menší Yogy 730 13 mi někdy chyběl nějaký ten konektor, případně u střihu videa by se hodila trochu silnější grafika nebo větší RAM. U Yogy 730 15 mě zase potrápil kývající se displej nebo hlučnější větráček. Na druhou stranu obě dvě mi nabídly jiné bonusy. Menší Yogu jsem strčil do jakékoliv tašky, větší Yoga mi zase pojala flešku a harddisk najednou.

Následující odstavec je již téměř 100% subjektivní pohled autora.

Jestli ale musím říct A/B. Tak říkám Lenovo Yoga 730 15. Důvodů mám několik.

  1. Konektory
    • Patřím do skupiny lidí, kteří zastávají ten názor, že notebook má být samostatné zařízení a nemá potřebovat hromadu redukcí na připojení jednoduché zařízení. Proto nejsem z dnešního trendu odebírání konektorů zrovna dvakrát nadšen. 2 klasická USB 3.0 jsou pro mé používání stroje naprostý základ. HDMI také čas od času použiji. Proto bylo pro mě soužití s větší Yogou, která měla o tyto dva konektory více, příjemnější.
  2. Výkon
    • Když se najde volný čas, tak si rád něco zahraji nebo týdně sestříhám aspoň jedno video. Na základní práci, jednoduchý střih nebo film je UHD620 dostačující. Nicméně rozdíl proti sice základní a staré ale přeci jen dedikované grafice GTX 1050 je nezanedbatelný. Možnost 1TB SSD disku také není zrovna k zahození.
  3. Velikost
    • Již jsem naznačil, že Yogy 730 jsou velmi dobré v miniaturizaci. Díky tomu není ani veliká, 15,6 Yoga moc veliké zařízení. Takže je dost dobře přenosná a zároveň sledování filmu, práce nebo hra je na větším displeji příjemnější. Bez přímého porovnání není velikostní rozdíl zase až tak moc děsivý, a proto pro mě opět vyhrává Yoga 730 15 i když musím uznat, že při přenášení je Yoga 730 13 velice návyková.
  4. Baterie
    • Baterie bude asi pro mnohé překvapení, já jsem byl také překvapen. Při menším displeji, menším rozlišení a integrované grafické kartě jsem čekal výrazně delší výdrž baterie. Mýlil jsem se. Dokonce i tady vyhrává větší Yoga 730 15. Sice o nějakou jednu, nebo dvě hodiny ale stále vyhrává. (10 hodin u větší Yogy proti 9 hodinám u menší Yogy). Obě dvě zařízení vydrží dost dlouho, nicméně větší rozměry Yogy 730 15 pravděpodobně dovolily výrobci použití větší baterie.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky