E490

ThinkPad E490 (první pohled)

11. 4. 2019 | 0

Není to tak dávno, co vyšla generace ThinkPadů s „devítkou“ v názvu. V následujících řádcích představím základní informace o novém notebooku ThinkPad E490.

 Konfigurace

  • CPU:  i7–8565U, 1,8 GHz (TurboBoost až 4.60 GHz)
  • GPU: Intel UHD 620
  • RAM: 8 GB
  • Úložiště: 256 GB SSD (výrobce Toshiba)
  • Displej: 1920 x 1080 pixelů, jas 250 nitů, matný, 1:600

 

ThinkPad E490

ThinkPad E490

Zpracování a design

Kdo si kupuje ThinkPad, tak asi ani nemůže čekat nějaké závratné změny v designu. Ten je opravdu už mnoho let velmi podobný a prakticky se mění jen tloušťka a kosmetické drobnosti na klávesnici.

Notebook i přes svou malou tloušťku působí velmi bytelně. Zbytečně se nekroutí, a to ani při držení za roh zařízení. Na pevnosti se projevuje to, že má stejnou konstrukci s větším sourozencem E590. Hmotnost také není zrovna závratná, takže konstrukce nebude zbytečně namáhána sama sebou. Pro někoho může být překvapení, že notebook  nabízí pro některé konfigurace také variantu s kovovým víkem displeje. U displeje také stojí za zmínku možnost otevření až do 180°.

Výkon

Základním kamenem je u každého počítače procesor. Tady je to procesor od Intelu – Core i7-8565U. Tomu sekunduje integrovaný grafický čip Intel UHD 620. Pro operace je připraveno průměrných 8GB RAM paměti, a na uživatele čeká 256 GB veliké NvME SSD z dílny Toshiba.

Intel Core i7

Intel Core i7

 

Displej a baterie

Displej disponuje standardním rozlišením FullHD (1920×1080), což je na 14 palcové obrazovce vcelku dostatečné. Nejnižší konfigurace obsahují TN panel s pouhým HD rozlišením, to se ale naštěstí u nás pravděpodobně ani prodávat nebude.

Co se týče baterie, tak Lenovo uvádí v propagačních materiálech až 13 hodin na jedno nabití. K tomuto docela odvážnému prohlášení se mi v prvních pár dnech nepodařilo ani přiblížit se. Možná se to zlepší, až přejde období neustálých instalací a testování, moc tomu ale nedávám.

Nad displejem se webkamera (720p). Bohužel se u nejnižší řady notebooků ThinkPad se nenachází vychytávka ThinkShutter.

Konektivita

Zařízení, která jsou nabízena na trhu, často poskytují pouze mizernou konektorovou výbavu. ThinkPad E490 si ale naštěstí drží aspoň základní arsenál a tak uživateli nabízí: 2x USB 3.0USB 2.0HDMIEthernetčtečku microSD karet (bohužel se už minulou generaci upustilo od veliké SD karty) a  3,5mm kombinovaný audio jack. Nabíjení probíhá už pomocí moderního USB-C konektoru. Bohužel se zde ale nenachází podpora Thunderboltu.

 

Tak to by byl ThinkPad E490 v číslech a parametrech. Jaký je ale na používání doopravdy? To se můžete dočíst v recenzi, která bude brzy následovat.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky