Úvodní fotka

IdeaPad 330 – Levná vstupenka do světa Windows (recenze)

8. 4. 2019 | 10

Hledáte levný notebook pro nenáročné surfování a nechcete za něj utratit majlant? V dnešní recenzi se podíváme na Lenovo IdeaPad 330, který může být tou vhodnou volbou.

Testovaná konfigurace

Ačkoliv se na českém trhu běžně setkáme s konfiguracemi s procesory Intel, testovaný notebook byl vybaven nejzákladnějším dvoujádrovým procesorem AMD z nabídky, a sice AMD E2-9000 s frekvencí 1,8 GHz s integrovaným grafickým čipem Radeon R2. Jeho TDP činí 10 W, díky čemuž je úsporný a nebude vyzařovat příliš tepla. K mému překvapení notebooku nechyběla CD/DVD mechanika a počítač byl vybaven 8 GB RAM paměti. Zklamáním byl 500 GB plotnový disk Seagate, kvůli kterému nebyl počítač jeden z nejrychlejších – ale ústupky vzhledem k ceně někde být musí.

Jedná se o předprodukční kus, proto konfigurace nemusí odpovídat u nás dostupným produktům. Jelikož se nejedná o finální zařízení, mohl být testovací kus vybaven i horšími komponentami, jako například displejem.

Displej

Displej byl dle mého názoru největší slabinou tohoto stroje. Jednalo se o 15,6“ TN panel s FullHD rozlišením. Pozorovací úhly, jak je u TN technologie dobře známé, byly velice špatné a člověk se musel dívat na monitor v jednom přesném úhlu, jinak se velmi zhoršilo samotné podání barev. Pokud na tomto notebooku budete někdy upravovat fotografie, doporučuji připojit externí monitor.

displej-uhly

Špatné pozorovací úhly displeje vám budou vadit

Rozhraní a konektory

Když už jsme u připojování periferií, notebook disponuje průměrnou konektorovou výbavou – na levé straně nalezneme napájecí port (bohužel se jedná o proprietární konektor Lenovo, na USB-C zapomeňte), ethernet konektor (bohužel jen „stomegový“, nezvládá gigabit), HDMI, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, sluchátkový výstup a čtečku karet. Co mi přijde trošku nelogické, je umístění kontrolek vedle portů, pokud tedy potřebujete zjistit, zda máte počítač zapnutý nebo je dobitý, musíte se podívat na bok. Jako další minus pokládám absenci kontrolky činnosti disku.
Co se týče bezdrátové konektivity, nechybí Bluetooth (ač ve verzi 4.2) a jednostreamová WiFi, která ale zvládá 802.11ac standard s maximální rychlostí 433 Mbps.

konektory

Průměrná konektorová výbava

Dojmy, zpracování, klávesnice a touchpad

Abych ale jen nehanil, pochválit musím celkové zpracování notebooku. Nikde nic nevrže, nikde se nic neprohýbá. Na matném, šedém povrchu neulpívají otisky prstů a tak nemusíte notebook každý druhý den “leštit”.

Co se týče klávesnice, testovaný notebook pocházel zřejmě z UK distribuce, tudíž chyběl český layout (a adaptér byl určen do UK zásuvky). Klávesnice byla bez podsvícení, měla poměrně standardní rozložení, nechyběl numerický blok a dalo se na ni psát rychle, bez zbytečných překlepů. Škoda jen jednořádkového Enteru (v CZ rozložení je však dvouřádkový). Horní řada funkčních kláves je standardně nastavena tak, že bez stisknutí “FN” se dá rovnou přepínat jas, zvyšovat / snižovat hlasitost a podobně, každopádně toto chování lze přenastavit v aplikaci Lenovo Companion (resp. po aktualizaci Lenovo Vantage).

klávesnice

Klávesnici chyběl český layout, i tak se na ní ale psalo pohodlně

K touchpadu taky nemám co dodat – jeho velké zapuštěné tlačítko se dalo bez problémů stisknout po celé jeho ploše a nechyběla podpora všemožných multidotykových gest.

Nad klávesnicí se nacházel výdech ventilátorů, teplý vzduch foukal na panty. Notebook se při kancelářské práci zahříval naprosto minimálně a stačilo mu pasivní chlazení. Při nějaké náročnější činnosti se začala zahřívat dolní část notebooku a ventilátor tiše ševelil. Nejednalo se však o nic nepříjemného.

Nad displejem se nacházela také webkamera s mikrofonem. Kvalita je průměrná – neurazí, ani nenadchnou.

Dva reproduktory s Dolby certifikací mi ale vyrazily dech. Hrají velice dobře, jejich celkový výkon činí dohromady 3 W, je slyšet náznak basové složky v hudbě, výhrady nemám ani k podání stereoprostoru. Pro dobrý zvukový projev je vhodné mít notebook na pevné podložce.

Výkon a baterie

Testovaný notebook hodně brzdil plotnový disk. Jeho rychlosti nebyly nijak světoborné a s SSD diskem by stroj hodně “ožil”.

disk

Rychlost pevného disku

Na počítači jsem chtěl dále provést benchmark 3DMark, každopádně se mi z nějakého důvodu nechtěl spustit, tudíž jsem sáhl po jednom z dalších bechmarků, PassMark.

bench

Výsledky bechmarku

 

Na notebooku nemělo cenu spouštět jakékoliv hry, protože by to bylo naprosto zbytečné. Nejen, že na hraní nebyl určený, ale test grafiky z benchmarku jel při FullHD rozlišení pouze při 3,5 FPS.

Baterie

Co se baterie týče, v průměru 2-3 hodiny vydrží, záleží hlavně na jasu obrazovky. Jedná se o značný podprůměr, akumulátor nelze ani uživatelsky vyměnit. Potěší ale volba v aplikaci Lenovo Companion, kde lze nastavit, aby se baterie dobíjela jen do 60% v případě, kdy budete notebook používat jen při připojeném 45W adaptéru (to zabraňuje jejímu ničení). Baterka se dobije z 0% do plného stavu zhruba za dvě hodiny a její kapacita činí 30 000 mWh (v přepočtu 4 000 mAh).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky