Legion T530 title

Lenovo Legion T530 – Vyplatí se? (recenze)

25. 3. 2019 | 1

Starší herní PC, který nezruinuje váš rozpočet, to je Lenovo Legion T530. Zodpovíme si otázku, zda se vyplatí investovat do grafických karet série GTX 1050 a porovnáme třeba se starším typem GTX 970. Zahrajeme si třeba Battlefield, nebo PUBG a zhodnotíme, na co se PC hodí.

OBR5

 

PC se prodává ve více konfiguracích, testovaný kus byl v této kofiguraci.

Hardware:

  • Procesor: AMD Ryzen 5 2600X
  • Grafická karta: nVidia GTX 1050 2 GB
  • RAM: 2x8GB DDR4
  • Disky: 1TB HDD + 256GB SSD
  • Zdroj: 450W

OBR1

V PC je hodně volného místa.

První pohled

Hodnocení vzhledu je velmi subjektivní záležitost, tudíž ho nemá cenu dlouze rozebírat. Bedna je z největší části plastová, ale jedná se o poměrně pevný a kvalitní plast, vůbec nepůsobí levně. Dominantní je madlo, pomocí kterého se počítač lehce přenáší. Přední panel tvoří velká průsvitná červěně podsvícená mřížka, vedle které je vytlačena značka Legion s bíle svítícím prvkem. Přední horní hranu tvoří vysouvací plastový kryt, pod kterým se nachází DVD mechanika a hned nad ním leží zapínací tlačítko a výstupy.

Procesor

Na první pohled mě osobně zaujala možnost vyzkoušet poprvé AMD procesor. Osobní zkušenosti jsem měl zatím pouze s Intel procesory, se kterým jsem byl naprosto spokojen. Osobně procesoru nemůžu vytknout vůbec nic, v Kombinaci s 16GB RAM počítač funguje s maximální spolehlivostí, svižně, prostě tak jak má. Jeho chlazení neměl na starost boxový chladič, sice ani žádný supermoderní vodní systém, ale s přehříváním problém určitě nebyl.

Grafická karta

To, co je u herního počítače absolutně klíčové, je grafická karta. Řada GTX 1050 neměla být super výkonná, a tomu také odpovídá její cena. Měla sloužit jako levná varianta a v dnešní době už nejlevnější varianta od nVidie. V dnešní době je však už bohužel na novější hry nedostatečná, pokud si chcete hraní alespoň trochu užít. V porovnáním se několik let starým, složeným PC, které jsem upgradoval GTX 970, je 1050 prostě horší. Nedopomáhají ani slabé 2GB paměti, které jsem měl už na stařičké, GTX 660Ti. Jednoduše se určitě vyplatí investovat do kusů s čipem alespoň GTX 1060, která se za příplatek může v modelu T530 také vyskytovat.

Pokud není váš cíl, hrát nejnovější hry, ale občas si zapnout nějakou hru, kterou jste hrávali pár let zpátky, nebo nějaký méně náročný titul, může to být PC přímo pro vás, jelikož za tuto cenu je desktop nekompromisní a vaše nenáročné tituly zvládne určitě parádně.

Úložiště a upgrade

Hlavní prostor pro vaše data tvoří 1TB HDD, které se nachází v šuplíčku. Je tedy lehce vyměnitelný a určitě uvítáte i možnost si úložistě jednoduše rozšířit, na základní desce se nachází rovnou tři konektory SATA a další volný šuplík pro jednoduché upevnění disku. Obecně upgrade tohoto stroje by neměl být žádný problém, vše je lehce odejmutelné, a nemělo by vám dát moc práce cokoliv vyměnit. Uvnitř se nachází také SSD disk, který už je dneska téměř běžnou záležitostí, ale mě stále potěší, pokud se PC zapíná rychle. Na disku, po instalaci Windows 10, zbude něco přes 100 GB místa, tudíž se tam k systému vejde i nějaká ta hra, V mém případě Battlefield 1 i PUBG. Počítač je také extrémně tichý, ve chvíli kdy je zaplý, téměř není slyšet.

Konektivita

Co se týče vstupů/výstupů, nalezneme zde 8x USB z čehož je 6 verze 3.0, dále vstupy na mikrofon a reproduktory, které se nacházejí i nad předním panelem, vedle dvou USB portů. Pokud máte starší myš/klávesnici, Buďto si rychle sežeňte redukci, nebo se připravte na zklamání, jelikož starší PS/2 porty už tu nenajdete. Grafické výstupy tu máme HDMI, či DisplayPort. Nechybí samožřejmě konektor na LAN kabel. Zepředu také najdeme skrytou DVD mechaniku, která se nachází pod vysunovacím plastovým dílem.

Na základní desce jsou také moduly Wi-Fi a Bluetooth 4.1, což jednoznačně ulehčí různé úkony ke kterým je tato konektivita potřebná. Na druhou stranu nejsou to nezbytně důležité součásti herního PC, jelikož například online hry snad všichni hrají pevně připojení LAN kabelem. Je pravda, že sebou vždy nemusíte nutně tahat zbytečně kabel navíc a pokud PC někam berete s sebou, může to být výhoda,  stejně s sebou ale musíte brát jiné příslušenství, jako myš, klávesnici, zdrojový kabel atd. V případě jako tento, kde sháníte nejlevnější použitelný počítač na hry si bohužel nejsem jistý, jestli chcete zbytečně nechávat peníze v ne 100% potřebných součástkách.

Konec psaní, jdeme se podívat, i na nějaká čísla, ty jednoduše vždy řeknou víc. Počítač jsem testoval na dvou akčních FPS střílečkách a také jsem provedl jeden benchmark.

Battlefield 1

Přes mou skepsi ke grafické kartě musím uznat, že hraní Battlefieldu jsem si užil. Na střední detaily hra běžela plynule +−60FPS bez jakýchkoliv dropů. Instalací hry na SSD se urychlilo načítání, na které si nemůžu stěžovat.

Na začátku jsem sliboval porovnání s starší kartou GTX 970 4 GB.  Karta je v cca 6 let starém PC, zvládá hru stejně plynule na vysoké úrovni detailů a i přes jinak horší specifikace PC je zážitek ze hry lepší. Samozřejmě že ve své době byla GTX 970 dražší, než je momentálně GTX 1050, ale osobně tahu, s vytvořením nové, levné a méně výkonné řady GK, prostě nerozumím, jelikož jejich využití se mi zdá oproti starším řadám minimální.

OBR2

Battlefield 1 se hrál na střední detaily poměrně příjemně.

PUBG

PlayerUnknown’s Battlegrounds je už téměř rok starý počin, který už od začátku disponoval ne dvakrát kvalitní optimalizací. Hru tíží velké FPS dropy i na dražších čipech a na GTX 1050 to bohužel nebylo jiné. Hru s nastavením na low-medium detaily bylo téměř nemožné hrát, jelikož na plynulých 60FPS jste se dostali jen výjimečně a při rychlejším pohybu, či jakékoliv animaci snímky za sekundu padaly klidně pod 30. Například při jízdě vozidlem FPS dosáhly nejvyšší hranice asi 40, což prostě pro hraní hry jako je tato nestačí. Jediné co můžu pochválit je opět rychlé načítání, díky umístění hry na SSD.

I zde krátce porovnám výkon oproti mé domácí sestavě. V tomto případě je ovšem rozdíl ještě výraznější, než v případě Battlefieldu. PUBG bylo totiž na testovaném počítači jen velmi obtížně hratelné, zvlášť tak, aby byl hráč konkurenceschopný ostatním. V případě GTX 970 se hra dá jednoduše hrát tak, aby byla plynulá i na high/ultra detaily, tudíž na nízké byste mohli využít i monitor s lepší obnovovací frekvencí, což je u her jako tato velká výhoda.

OBR-3

PUBG trápily FPS dropy a nestabilnost.

Benchmark

Jak jsem zmiňoval, máme tu i výsledek z benchmarku, aby byla možnost přímo porovnat klidně i váš stroj s tím, co T530 nabízí. Vrchní obrázek jsou výsledky testovaného PC a spodní obsahuje výsledky sestavy, proti které je T530 srovnáván. Je zde vidět obrovský rozdíl, i s téměř polovičním skóre v CPU testu má skoro dvojnásobek skóre v grafickém testu. Podotýkám že herní zážitek byl tak o 30% na starším PC s kvalitnější grafickou kartou.OBR-4

Výsledky T530

obr6

Výsledky sestavy: Intel Core i5-3570K/GTX 970 4 GB/8 GB RAM

Zhodnocení

Počítač mi přijde jako lehce nevyvážený. Super procesor a 16 GB RAM paměti je tu absolutně nesmyslně bržděno slabou grafickou kartou s malou pamětí. Je skoro škoda, že cenu počítače ještě zvyšují moduly pro Wi-Fi a Bluetooth, jelikož peníze ušetřené za tyto dvě části bych rozhodně radši investoval do grafické karty. Existuje tedy i varianta T530 s GTX 1060, ta už je však o poznání dražší. Jsem si téměř jistý, že byste spásu nenašli ani v silnější verzi GTX 1050Ti, která má výkon vyšší jen o pár procent. Celkově mi počítač připadá jako něco mezi kancelářským a herním PC. Pokud na počítači pracujete a občas si chcete zahrát nějakou méně náročnou hru, asi neuděláte chybu, pokud zvolíte tuto konfiguraci. Pokud cílíte na TOP nové hry, investujte do PC s lepší grafickou kartou.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky