vybirame-tablet-os

Vybíráme tablet 8 – Operační systém

8. 12. 2018 | 0

Operační systém představuje základní program, který utváří uživatelské prostředí, a umožňuje tak jednoduše používat a ovládat tablet.

Důležitá fakta

Android

Otevřený operační systém vyvíjený společností Google. Výrobci si nad základní Android nasazují své vlastní grafické nástavby, aby nejlépe ladil se zařízením, na kterém systém běží. Obecně je však lepší vybrat zařízení, které obsahuje systém co „nejčistší“, bez mnoha často zbytečných zásahů a úprav výrobce. Systém Android poskytuje svému uživateli prakticky veškeré multimediální funkce, ale i možnosti zásahu přímo do celého systému, abyste si mohli nastavit tablet tak, jak vám nejvíce vyhovuje.

Windows 10

Operační systém, který znáte z počítačů. Tento systém je praktičtější pro práci, neboť u Androidu mohou chybět potřebné aplikace. S operačním systémem Windows v tabletech dokážete spustit jakoukoli aplikaci, na kterou jste zvyklí ze svého počítače. Je tedy ideálním pomocníkem pro ty, kteří kromě zábavy chtějí být i produktivní. Nejnovější verze operačního systému Windows přináší nové funkce, vylepšené uživatelské rozhraní a vrací se také klasická nabídka START.

Aktualizace

Stejně jako jakýkoliv jiný software, i operační systém je průběžně aktualizován – ať už z pohledu oprav chyb (včetně těch bezpečnostních), vylepšení výkonu, ale také zcela nových funkcí a vydání samotného systému. V případě nejoblíbenějšího Androidu jsou aktualizace zcela v režii výrobce, takže ač Google vydává novou verzi s novinkami každý rok, pro starší tablet nemusí být k dispozici jednoduše proto, že jej výrobce již nepodporuje. Nejčastěji výrobci podporují aktualizace na jednu až dvě příští verze (tedy 1-2 roky).

Doporučení

V současné době jsou oblíbenější variantou tabletů zařízení s operačním systémem Android, neboť nabízí všechny typicky zábavní a multimediální funkce, které uživatelé od tabletu očekávají, zároveň jsou levnější a tablety s Windows postupně začíná nahrazovat kategorie zařízení 2 v 1 – notebook a tablet v jednom zařízení. Při výběru zařízení s Windows se tedy poohlédněte i po zařízení z této kategorie, získáte tak 2 zařízení za cenu 1. Běžnému uživateli však doporučujeme tablet se systémem Android, který nabídne všechny běžné funkce (prohlížení webu, poslech hudby, sledování videa, práce s obrázky, čtení textů a knih) a mnoho dostupných aplikací.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky