vybirame-tablet-napajeni

Vybíráme tablet 7 – Baterie a napájení

1. 12. 2018 | 0

Baterie zajišťují, aby mohl tablet fungovat, aniž by byl připojen k elektrické síti. Napájecí adaptér (alias „nabíječka“) zase zase nabíjí baterii, když je vybitá.

Důležité parametry

Kapacita baterie

Ukazatelem kapacity baterie je množství mAh – čím vyšší číslo, tím déle tablet vydrží bez přídavného napájení. U malých tabletů je standardem kapacita pohybující se kolem 3 000 mAh. Běžné tablety obvykle nabízí 4 000 mAh a více. Tablety Lenovo YOGA nabízí díky válcové komoře až 10 000 mAh a výrazně tak převyšují všechny ostatní dostupné tablety.

Výkon napájecího adaptéru

Výkon napájecího adaptéru se uvádí ve Wattech (případně jej lze spočítat jako výstupní napětí ve Voltech krát výstupní proud v Ampérech – pokud je např. výstupní napětí 5 V a výstupní proud 2 A, má nabíječka výkon 10 W). Čím vyšší výkon adaptéru, tím rychleji se baterie v tabletu může dobít, čehož využívají technologie rychlého nabíjení (např. Rapid Charge, Turbo Power apod.). Důležité je zde slůvko „může“, protože tablet v sobě skrývá čip, který nabíjení řídí a nedovolí překročení povolených hodnot, aby se vyloučilo poškození baterie či samotného tabletu.

Užitečné informace

Baterie se časem opotřebovává

Baterie pracuje na chemickém principu a nabíjením a vybíjením se opotřebovává. Po čase tak budete pozorovat, že tablet na baterii vydrží kratší dobu než dříve. Rychlé nabíjení může tento proces urychlit, jelikož baterii více zatěžuje. Dnešní baterie vydrží typicky zhruba 1 000 nabíjecích cyklů, než se začne rapidně snižovat jejich kapacita. Jeden cyklus je nabití baterie z prázdného stavu do plných 100 %, tedy dvě nabití z 50 % jsou také jeden cyklus (2 krát 50 % = 100 % = 1 cyklus).

Vyšší výkon znamená vyšší spotřebu

Nejvíce energie spotřebovávají procesor a displej. Čím výkonnější procesor, tím vyšší spotřeba. U displeje je rozhodující především velikost: čím větší displej, tím vyšší energetické nároky na podsvícení, tedy opět vyšší spotřeba.

Formátování baterií, nabíjení přes noc

Dnešní baterie typu LiIon či LiPol se již nemusí formátovat, jak bylo dříve běžné u baterií NiMH a starších. Starost o nabíjení, kapacitu a stav baterie tak přenechte elektronice, která tyto parametry hlídá automaticky. Stejně tak se nebojte zařízení nabíjet přes noc – elektronika po dosažení 100 % baterii od nabíjení automaticky odpojí, rozhodně ji nemůžete „přebít“.

Doporučení

Promyslete si, zda je pro vás důležitější výdrž na baterii, nebo výkon – obecně platí, že čím vyšší výkon, tím nižší výdrž baterie na jedno nabití. Pokud plánujete používat tablet převážně v dosahu elektrické sítě, nemusíte se výběrem vhodných parametrů baterie příliš zabývat. V opačném případě vždy dbejte na to, aby kapacita baterie byla co nejvyšší.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky