Líbivá povrchová úprava

Lenovo Legion Y530 – Povedený herní notebook? (recenze)

3. 12. 2018 | 0

Řada Legion se už pár let stará o fanoušky počítačových her a výkonných počítačů. V následujících řádcích vám přináším recenzi notebooku Legion Y530. Lenovo slibuje brutální nárůst chladícího výkonu a ničím nerušený herní zážitek. Jak se to projevilo v praxi?

Konfigurace

  • CPU – Intel Core i7-8750H
  • GPU – NVidia GeForce GTX 1060 (6GB GDDR5)
  • RAM – 16 GB (dual channel, 2666 MHz, DDR4)
  • Úložiště – 256 GB SSD M.2 32Gb/s, 1TB HDD SATA 6Gb/s
  • Displej – FullHD, matný, 300 nitů, 16:9, 60Hz

Zpracování a design

První viditelná změna oproti předchozí generaci Legionů je celé konstrukční řešení. Spousta konektorů se přesunula dozadu za monitorovou část notebooku, chlazení se stalo efektivnějším, rámečky okolo displeje se zmenšily a notebook celkově působí dospělejším dojmem než jeho předchozí generace. Co to tedy znamená prakticky?

Displej není spojen se základnou, jak je zvykem u většiny notebooků až na jejím konci, ale pár centimetrů před ním. Tím vzadu vzniká dostatek prostoru na efektivní chlazení a řadu konektorů. Navíc tím notebook získal více prostoru na použití výkonné grafické karty, dvou disků a slušné baterie. Zadní „výstupek“ se dá docela dobře použít jako praktické madlo na držení notebooku při přenosech. Je to netypické řešení ale má své kouzlo a klady.

Celkově hodnotím design jako povedený. Agresivně laděnou, protáhlou zádí a vroubkovaným povrchem si Legion drží herní status. Na druhou stranu působí použití černé a bílé (především podsvícení klávesnice) dospělým a vyrovnaným dojmem.

U klávesnice a polohovadel ještě chvilku zůstaneme. Uspořádání herní a pracovní klávesnice se nikdy nemůže shodnout. Proto se při přechodu z klasické, pracovní klávesnice (o co hůř třeba z ThinkPadu!) může člověk chvíli ztrácet. Některé klávesy jsou na druhé straně, numerický blok je posunutý o řadu výš než je zvykem, šipky jsou mimo blok kláves, některé klávesy jsou úplně jinde nebo zde nejsou… Když pominu rozložení klávesnice, tak toho není moc, co bych mohl vytknout. Podsvícení je fajn pomocník, povrch příjemný a pohyb kláves pevný. Jenom ta povrchová úprava je jako magnet na otisky.

Co se týče konektorové výbavy, tak Legion nabízí poměrně širokou škálu. Najdeme zde 3x USB 3.0, USB – C, ethernet, HDMI, 3,5 mm audio jack a čtečku SD karet.

Co se týče samotného dílenského zpracování, kvality a tuhosti konstrukce jsem spokojen. Nic nevrže, materiály působí kvalitně a příjemně.

Chlazení má Legion díky atypické konstrukci docela efektivní. Po hodinách hraní se zahřeje zadní část za displejem a oblast nad klávesnicí, ale samotné klávesy nebo spodní brada pod klávesnicí zůstává pouze mírně ohřátá. Přehřívání zde tedy nehrozí. Dva ventilátory při plném vytížení jdou sice slyšet, ale stále se jedná o přijatelnou hlasitost. V případě spuštěné hudby nebo sluchátek to nejde v podstatě ani znát. Po dokončení náročné činnosti se navíc notebook během několika mála minut vrátí do původního režimu a hučení ventilátoru ustane.

Výkon

I7-8750H z dílnu Intelu a GTX 1060 (6 GB) krmené 16GB operační paměti dodávají Legionu velmi slušný výkon. Notebook zvládá bez většího problému. Pro ilustraci přidám naměřené FPS z pár her (maximální detaily):

  • WatchDogs 2 – 55/38
  • World of Tanks  – 97/7
  • Dirt Rally – 60/41
  • Space Engineers – 58/27
  • BeamNG drive – 60/62
  • Men of War 2: AS – 60/14

Měřeno pomocí programu FRAPS v průběhu 20 minut čistého hraní. Hodnoty: průměrné fps/minimální fps.

Hraní je velmi příjemné. Nesetkal jsem se s žádným zásekem nebo zamrzáním. Hry nabíhaly rychle, při průběhu hraní jsem se s výraznějšími FPS dropy potkal pouze ve hře SpaceEngineers nebo Watchdogs 2. Jak jsem již zmínil, všechny hry jsem  automaticky pouštěl na maximální detaily a mohl jsem si tak vychutnat jejich potenciál naplno.

Nemůžou chybět výsledky testů v 3DMarku.

Rád bych ještě připomněl přítomnost dvojice disků. Jedná se o 256GB SSD1TB HDD. Díky této v dnešní době standardní kombinaci startuje Legion dostatečně rychle a umožňuje mít nejoblíbenější hry nainstalované na rychlém SSD disku a tím tak ještě urychlit načítaní hry. Pro větší množství titulů, filmy a hudbu je stále přítomný klasický veliký harddisk.

  • SSD M.2 32Gb/s.
  • HDD 7200 otáček/s, 6Gb/s

Displej a baterie

Displej je zde IPS s matnou úpravou a rozlišením 1920 x 1080 pixelů, obnovovací frekvencí 60 Hz a jasem 250 nitů.  Rozlišení displeje je, jak je již napsáno, FullHD, což vzhledem k ceně modelů Legion Y530 bohatě dostačuje.

Pozorovací úhly jsou více než dostatečné, barvy se při pohledu z boku mění až při větším úhlu a shora/zespoda to není jiné. Nastavení minimálního jasu je dostatečně nízko pro noční hraní obdobně hodnotím i maximální jas. I při denním světle není problém a vše jde dobře vidět. Pro náročné uživatele jsou v prodeji i verze s displejem s jasem 300 nitů a obnovovací frekvencí 144 Hz, která zaručí plynulý obraz.

Líbí se mi posunutí displeje v rámci konstrukce co nejvýš. Lenovo toho dosáhlo zmenšením krajních a horního rámečku za cenu zvětšení spodního. Nicméně mi to přijde jako správný krok. Vypadá to dobře a pozorovaná plocha je zase o nějaký ten centimetr výš. Jediná nevýhoda tohoto řešení je přesun webkamery pod displej, odkud je poněkud nepřirozený úhel při videozáznamu.

Baterie. Od herního notebooku nikdo nečeká žádnou obrovskou výdrž na baterii. Přece jen je jeho primární určení spjato s nabíječkou. O to větší bylo mé překvapení, že Legion dokázal při herní činnosti vydržet 3 hodiny bez zdroje a při běžné práci atakoval hranici 8 hodin. Touto vlastností mě Legion opravdu dostal.

Ostatní drobnosti

WiFi

V době bezdrátových sítí se stává použitá anténa WiFi čím dál víc důležitá. Bohužel Legion dostal do vínku pouze průměrnou síťovou kartu. Při porovnání se starým ThinkPadem E520 a mobilním telefonem Lenovo Vibe P1 PRO nastává nepříjemné rozčarování. Legion si ve většině případů vedl hůř než stará E520 a Vibe si vedl velmi podobně jako on. Nehrozí však, že by byl notebook mimo signál. Ve většině případů nebyl rozdíl poznat. Slabost se projevila v krajním dosahu WiFi, kde Legion trochu pokulhával.

Zabezpečení

Na notebooku jsem trochu postrádal čtečku otisků prstu. Klasické heslo je stále jistota, nicméně je na všech frontách čím dál tím více nahrazováno biometrií. Proto bych uvítal tady tento průlom i v oblasti herních notebooků.

Zvuk

Notebook se chlubí audiosystémem od firmy Harman s technologii Dolby Home Theater. O samotnou reprodukci se stará dvojice stereo reproduktorů s výkonem 2W RMS. Papírově se notebooky v tomto parametru málokdy liší. To ale neplatí o reálné kvalitě zvuku. Na trhu se objevuje spousta laptopů s otřesným zvukem ale také několik kousků s pěkným, barevným zvukem (viz Lenovo Yoga 730). Jak je to tedy s Legionem?

Zvukové podání je příjemné a kvalitní. Sledování filmu ale i hraní her bez sluchátek je super. Reproduktory dokáží udržet kvalitní přednes až do nějakých 90%, kde nastává mírné zkreslení. Neuškodilo by mírné navýšení maximální hlasitosti, nicméně to je pouze drobnost, která mi vadila asi dvakrát za celou dobu používání počítače.

Stejně tak musím pochválit sluchátkový výstup. Do zapojených sluchátek šel krásný kvalitní zvuk bez šumů a ruchů z vnitřností stroje.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky