Lenovo Legion C730 (první pohled)

29. 12. 2018 | 0

Herní počítače mám rád. Krom toho, že jsou to počítače, většinou jsou i dost cool. Bývá v nich solidní hardware a vypadají dobře. Jistě, fajnšmekr si nejraději svůj herní stroj postaví sám. Ale mezi námi, ono je to o něco složitější, než se obvykle říká, a má to svá úskalí. Takže není nic špatného na tom, koupit si sestavu od výrobce. Plynou z toho i různé výhody, Lenovo nabízí ke všem herním počítačům Legion On-Site záruku s reakcí následující pracovní den. A rozhodně lepší než sahat po supermarketových sestavách, které často bývají předražené a neodladěné, je zvolit ověřeného výrobce.

Lenovo se svou řadou Legion takovým výrobcem je. Ví, co dát dovnitř, dokáže si poradit s termálním managementem a umí vytvořit i originální zevnějšek. A hlavně ten zevnějšek chci pochválit. Oproti předchozím generacím začalo Lenovo konečně vyrábět něco, co se nesnaží vypadat jako rekvizita z devadesátkového seriálu odehrávajícího se na palubě kosmické lodi, ale zvolil přiměřeně konzervativní vzhled, který nevypadá vyloženě dětinsky. A co víc, celé je to tak nějak prakticky pojaté, takže můžete počítač hezky pohodlně chňapnout a vyrazit s ním někam jinam. Teda třeba do parku bych s ním nevyrážel, přece jen se pronese a blbě se vám tam bude hledat elektřina, ale třeba pokud chcete přenést počítač mezi pokojem a obývákem nebo obývákem a obývákem vašeho kamaráda na LAN party, tak to „chňapací madlo“ velice oceníte.

P1050419

Takhle hezky to čapnete a odnesete.

Friťák na onlajnovky

Lenovo v reklamních vizuálech sebeironicky srovnává design počítače Legion C730 s fritézou. Na fotografiích to tak možná trochu vypadá, ale v reálu se design moc líbí. A navíc je ta konstrukce opravdu praktická a pohodlná na přenášení. Vzhled je ale hodně subjektivní věc.

Testovací kus byl předprodukční a tak na recenzi dorazila konfigurace, která se ani nevyrábí. Vzhledem k její výbavě poskytuje spíše základní grafický výkon na online hry, jako je CS:GO, PUBG, WoWko a podobně, spíš než pro nejnovější tituly. Ale i ty si při nižších detailech na počítači zahrajete.

Počítač byl předprodukční kus a od finálního produktu se může lišit. V tomto případě například vybavenou grafickou kartou.

Osazený procesor je střední třída minulé generace – Intel Core i5-8400, který je tím nejnižším procesorem u řady C730. Což o to, procesor by byl na běžné hraní ještě v pořádku, horší je to ale s grafikou, tedy s tím nejdůležitějším, co dělá herní počítač herním počítačem. V testovaném C730 je totiž osazená GTX 1050 Ti, což je o něco vylepšená nejzákladnější karta od nVidie. Kdybych si pořizoval herní počítač, takovému železu bych se vyhnul. Pokud chcete něco na hraní v plných detailech a navíc máte monitor s vyšším rozlišením, nebo používáte více monitorů zároveň a plánujete si s tím vystačit pár let, nepřijde mi smysluplné jít do ničeho slabšího než je GTX 1060. Ale tady je třeba podtrhnout fakt, že se jedná o počítač ve skříni a ne o notebook. To znamená, že jde upgradovat. C730 naštěstí v produkční verzi bude dostupný v nejnižším základu s GTX 1060, což zaručuje spouštění i náročnějších a novějších her na vyšší detaily.

Krom procesoru a horší grafické karty ale nejsou střeva počítače Legion C730 vůbec špatná. Je tu 16 GB RAM DDR4 paměti s taktem 2666 MHz, svižné SSD usazené v rychlém M.2 slotu o velikosti 128 GB, kam se vám krom systému vlezou ještě tři nejoblíbenější onlajnovky a základní software, jemuž sekunduje klasický 1TB disk se 7200 otáčkami, takže budete mít kam uložit i knihovnu Steamu, vaše fotky a oblíbená videa (například záběry z rodinných oslav). Zdroj s 85 % účinností dokáže dodat 450 W, což je slušné a nese s sebou určitý potenciál pro upgrade třeba na již zmíněnou lepší grafiku.

P1050406

Zezadu je malý zobáček, kterým se dostanete dovnitř i pokud jste naprostí techničtí antitalenti a šroubovák je pro vás nebezpečný nástroj, od něhož se držíte v uctivé vzdálenosti, neboť jste si vědomi, že dokáže vyšťouchnout oko i protrhnout slezinu.

Upgradovatelná hračka

Celkově vzato oceňuji vzhled i praktické pojetí počítače Legion C730, líbí se mi možnost snadno ho rozšiřovat o novější hardware. Jestli počítač ale bude nebo nebude jako celek fungovat, zatím nevím. Za čtrnáct dní používání napíšu kompletní recenzi a dám vám vědět, co si o něm myslím.

P1050405

A takhle to vypadá pod kapotou

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky