vybirame-tablet-uloziste

Vybíráme tablet 5 – Úložiště

4. 11. 2018 | 0

Jedná se o úložiště, ve kterém se uchovávají uživatelská data, jako jsou obrázky, videa, hudba, dokumenty a zároveň i operační systém, nainstalované aplikace a jejich data – historie internetového prohlížeče, seznamy skladeb v hudebním přehrávači, nastavení jednotlivých aplikací či hry.

Důležité parametry

Kapacita

Při výběru optimální kapacity úložiště u tabletů se můžete rozhodovat mezi velikostmi 8, 16, 32, 64 nebo 128 GB (zřídka i více). Čím větší velikost úložiště, tím více dat je možné na tablet uložit. U tabletů lze navíc interní paměť typicky rozšířit pomocí MicroSD karty až o dalších 32-256 GB.

Typ úložiště

eMMC

Drtivá většina mobilních zařízení používá tento druh úložiště jako svou hlavní paměť. Výrobci její parametry blíže kromě kapacity nespecifikují, ale běžně platí, že levnější tablety obsahují pomalejší úložiště a naopak ty dražší zase rychlejší. Rychlost úložiště do velké míry určuje svižnost celého tabletu (jak rychle se spouští aplikace).

SSD

V některých tabletech najdete SSD úložiště, podobně jako v dražších noteboocích. Jedná se o rychlé úložiště, typicky na úrovni těch nejlepších eMMC úložišť nebo ještě lepší. Pro tablety s Windows jednoznačně doporučujeme úložiště SSD (případně velmi rychlé eMMC).

Doporučení

Tablety s Windows potřebují více místa pro samotný operační systém, po aktualizaci na novější operační systém se pak může úložný prostor ještě zmenšit. Doporučujeme tedy minimálně tablet s úložištěm 32 GB (nejlépe 64 GB) a možností rozšířit paměť pomocí MicroSD karty. Pro systém Android je naprostým minimem 8 GB, chcete-li se však vyhnout mazání dat, abyste uvolnili místo aktualizacím, sáhněte spíše po 16 GB.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky