vybirame-tablet

Vybíráme tablet 1 – Potřebuji tablet?

6. 10. 2018 | 0

Tablety jsou určeny především pro ty, kteří nepotřebují aktivně vytvářet obsah a tablet jim slouží zejména ke sledování obsahu webu, hraní her, pouštění hudby a přehrávání videa. Pro ty, kteří potřebují obsah i vytvářet, je lepší variantou menší notebook (dříve netbook), či konvertibilní zařízení typu Lenovo YOGA či Lenovo MIIX.

K čemu jej budu využívat?

Před výběrem tabletu je nutné si ujasnit, k čemu jej budete využívat. Podle toho vyberete tablet na práci nebo zábavu:

Tablety se standardně dají koupit buď s operačním systémem Google Android, nebo Microsoft Windows.

Tablety s Windows vám poskytnou podobný uživatelský zážitek jako klasický notebook, neboť na nich spustíte bezproblémově plnohodnotné aplikace určené pro Windows. Vše, na co jste byli zvyklí u notebooku, máte nyní k dispozici i na tabletu. Pro práci jsou tou nejlepší variantou.

Pak jsou zde tablety se systémem Android. Ty jsou určeny pro uživatele, kteří rádi poslouchají hudbu, sledují filmy, hrají hry či brouzdají po internetu. Nelze na nich ovšem spustit všechny aplikace, na které jste u normálního počítače zvyklí a některé alternativy k programům budete déle hledat a jejich používání nemusí být tak pohodlné jako u Windows.

Při výběru tabletu bychom se měli zamyslet i nad očekávaným výkonem – tedy nad otázkou, jaké funkce by měl váš budoucí tablet zastat. Multimediální tablety nabízejí většinou dvoujádrové/čtyřjádrové procesory od výrobců Qualcomm a MediaTek. Tyto tablety plně postačují většině uživatelů a nabídnou výborný poměr ceny a výkonu.

Na výběr jsou však i pokročilé tablety, které spíše zastávají funkci notebooku, vybaveny jsou obvykle procesory od společnosti Intel a operační systém Windows. Takové tablety však bývají znatelně dražší než tablety se systémem Android.

Jak často jej budu přenášet?

Posledním kritériem při výběru by měla být velikost tabletu. Tablety lze totiž pořídit ve větších (11,6″ a více), ale i menších úhlopříčkách (7″, 8″ apod.). Zde byste se měli rozhodovat především podle toho, jak často chcete tablet přenášet, případně jestli velký tablet naplno využijete – tedy opět, co na něm budete dělat.

Malé tablety s uhlopříčkou mezi 7-8″ disponují kompaktnějšími rozměry a nižší hmotností. Lehce si je tedy vezmete do ruky, kabelky či tašky. Díky menším úhlopříčkám však často nabízejí nižší rozlišení displejů a méně komfortu při prohlížení obsahu, samozřejmě jsou pak méně vhodné na přehrávání videa. To nemusí být zas tak omezující a záleží spíše na preferencích uživatele.

Větší tablety jsou přesný opak. Nenabídnou tak malé rozměry a nízkou hmotnost, ale disponují větším rozlišením a jsou tedy ideální především pro sledování filmů. Tyto tablety nejvíce ocení uživatelé, kteří neplánují tablet často přenášet a spíš jej používají stacionárně, třeba v rámci domácnosti na křesle či pohovce.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky