TechWorld banenr pagebanner

Lenovo Tech World 2018: ve znamení AI a „smart“

4. 10. 2018 | 0

Ani letos nechyběla konference Lenovo Tech World, na které společnost tradičně představuje svoje vize budoucnosti a různé experimenty. Minulý týden se tak v Pekingu nesl ve znamení umělé inteligence a všeho „chytrého“.

Lenovo tak letos v podstatě jen prohloubilo myšlenku, se kterou přišlo už loni, čímž ji ale v žádném případě nechci shazovat nebo zpochybňovat její relevanci, naopak si spíš cením kontinuity. Ale k věci – Lenovo je obrovskou společností se stejně obrovským dosahem. Vedle zařízení, která my, běžní smrtelníci, běžně vídáme (což jsou notebooky a počítače, potažmo jejich periferie) je ale Lenovo také jedničkou mezi superpočítači, tedy výpočetními clustery s gigantickým početním výkonem, které umožňují všechny ty magické vymoženosti, které jsme si zvykli nazývat cloudem. A Lenovo si velmi dobře uvědomuje, že má v rukou dokonalou kombinaci hardware a služeb, které s tímto hardwarem (nebo i bez něj) může poskytovat. A transformace od samostatného zařízení k celému řešení samozřejmě je to, oč tu běží

Pojďme se tedy podívat, co na Tech Worldu Lenovo v čele se svým kapitánem přezdívaným YY ukázalo!

Obchod bez obsluhy

Mezi ty zajímavější ukázky patřil obchod bez obsluhy – obchod, do kterého vejdete, vyberete, co potřebujete (či chcete), zaplatíte, a to vše bez lidské obsluhy a bez vkládání platební karty do terminálu! To vše díky umělé inteligenci a dalším technologiím z cloudu.

Unmanned Store dark

Unmanned Store dark

Algoritmy studující nádory jater

Výkon superpočítačů nevyužijí nutně pouze obchody bez obsluhy, cloudové služby nebo „těžaři“ kryptoměn, mohou sloužit k mnohem ušlechtilejším účelům – třeba výpočetní platforma LiCO, která pohání systém Lenovo E-Health, se díky spolupráci s předními lékařskými kapacitami učí diagnostikovat nádory jater. To vše pod záštitou Čínské národní technologické laboratoře se zaměřením na aplikaci velkých lékařských dat (Lenovo je spoluzakladatelem) a ve spolupráci s předními čínskými nemocnicemi, jako je pekingská univerzitní nemocnice Shougang.

E-health

Hologramy

Od šachům podobné tahové strategie na palubě Millennium Falcona (či Malého sokola, jste-li naladěni tímto směrem) nás asi ještě pár oběhů země kolem slunce dělí, i tak ale Lenovo představilo svůj holografický stůl HoloTable, který spíše připomínal pyramidu. Na něm probíhala ukázka holografické 3D rekonstrukce CT snímků jater, díky kterým mohou lékaři ještě před operací naplánovat každý její krok.

holotable

holotable

Rozšířená realita

AR nesmí chybět, ostatně je to velká věc, která se sice stále ještě komerčně nechytla, ale osobně si stále stojím za tím, že má větší smysl než VR, ale to je na jinou debatu. Čili co nového ve světě AR na dvorku Lenova? Tak za prvé byla vypuštěna platforma daystAR včetně svého stARkit SDK, které vývojářům umožní její využití a budování jí na míru šitých aplikací. Platforma a SDK obsahují jak samotné zařízení, tak cloud, software stARemote a stARview.

daystAR

daystAR

Lenovo zároveň uvolnilo 10 milionů čínských Yuanů (asi 32 milionů Kč) jako cenu pro vývojáře, kteří představí nové a inovativní aplikace na platformě Lenovo. Kromě toho se do volného světa dostává také SDK pro helmu AR Mirage.

První ukázky aplikací pro AR jsou na světě – třeba tradiční aplikace, která skrze brýle s rozšířenou realitou promítá pracovní postup (v tomto případě příklad s údržbou či opravou proudového leteckého motoru včetně vzdálené podpory, kdy kolega „na drátě“ může pracovníkovi na místě přímo ukazovat – třeba z tabletu – co a kde má dělat).

Chytrá zařízení

Lenovo se (zatím jen) v Číně angažuje na poli chytrých zařízení pod značkou Lecoo. V nabídce nechybí chytré zámky, úklidoví roboti nebo čističe vzduchu, přičemž chytrá PC, tablety, mobilní telefony, reproduktory s hlasovými asistenty, chytré obrazovky nebo AR/VR zařízení jsou dostupné i v našich končinách. Lenovo se ale zaměřuje i na to, jak z „hloupých“ zařízení udělat zařízení „chytrá“ pomocí různých miniaturních IoT doplňků – typickým příkladem budiž moduly do automobilů. Představena byla také bezdrátová sluchátka OLA, která nabídnou vestavěnou eSIM pro data, hovory, ovládání funkcí hlasem (zprávy, hudba), ale také měření tepu třeba při běhání.

OLAheadphones

OLAheadphones

Chytré aplikace

Cloud a superpočítače Lenovu pomáhají také v tom uvádět své vlastní učící se (či chytré) aplikace. Tentokrát Lenovo hovořilo o aplikaci umožňující kategorizaci a chápání obrazových dat, neboli fotek – aplikace Lenovo Smart Album dokáže analyzovat vaše fotografie, rozpoznat kontext a obsah těchto fotografií a následně umožní uživateli přirozené vyhledávání – místo prodírání se skrze dat a často nepřesných štítků hledáte stylem „snídaně na pláži v roce 2017“. Samozřejmě takhle daleko ještě úplně nejsme, ale sympatické je, že se tam jednoznačně blížíme.

„V placu“ ale už je celkem běžná aplikace Lenovo Lens, která umí na fotkách rozpoznat dokumenty, a tak slouží fakticky jako scanner.

Jedno zařízení do zasedaček

Po právu Lenovo připomnělo svůj ThinkSmart Hub 500, což je kompaktní a integrované zařízení na bázi počítače s dotykovou obrazovkou, které v konferenčních místnostech zastane funkci prezentéru, komunikačního zařízení, překladače, záznamníku, poznámek z meetingu a následného sledování průběhů plnění úkolů.

lenovo-thinksmart-hub-500-hero-v2

lenovo-thinksmart-hub-500-hero-v2

…jako služba

Co jsem zmínil na začátku, že se Lenovo chce ubírat směrem kompletních řešení, jasně potvrzuje vize a – pro Lenovo – nové obchodní modely, jako jsou zařízení jako služba, obsah jako služba, připojení jako služba, software jako služba nebo celá platforma jako služba. Namísto starosti o to, jaké zařízení, jaký software a jaký ekosystém budete budovat, využijete služby s pravidelnými platbami a o vše se již bude starat někdo za vás.

TechWorld team

TechWorld team

To je ostatně aktuální trend, na který přechází mnoho společností – hry, hudbu, filmy, aplikace, ale často ani zařízení si už nekupujeme. Namísto toho platíme obvykle měsíční předplatné, oproti kterému nám partner tyto výdobytky poskytuje tak dlouho, dokud platíme. Já osobně na tento trend celkem rád a poměrně plošně přecházím, nicméně konzervativnější hlasy namítají, že člověk pak vlastně nic nevlastní – když poskytovatel zavře dveře, nezahrajete si, neposlechnete si, nezhlédnete a tak dále.

Co říkáte na novinky a vizi budoucnosti, kterou Lenovo v Pekingu nastínilo? A jaký máte vztah k modelu „cokoliv jako služba“? Podělte se s námi v komentářích!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky