How the ThinkPad Changed the World: zpověď A. Naitoha

22. 10. 2018 | 3

Notebooky ThinkPad se postupem času staly ikonou, předmětem článku ale není počítač. Chtěl bych vám nabídnout příběh těch, kteří jej stvořili. Arimasa Naitoh je tím, kdo společně s Richardem Sapperem a Davidem Hillem dali základ nestárnoucím notebookům, které jsou letos již 26. rokem na trhu. ThinkPad představuje významnou část jejich života. Naitoh nakonec ve spolupráci s kolegou Williamem J. Holsteinem přenesl své vzpomínky do knižní podoby. A právě tu si dnes představíme.

Titul: How the ThinkPad Changed the World

  • Autoři: Arimasa Naitoh, William J. Holstein
  • Počet stran: 180
  • Vydavatelství: Skyhorse Publishing
  • Rok vydání: 2017
  • ISBN (knížka): 978-1-5107-2499-0
  • ISBN (ebook): 978-1-5107-2500-3

Arimasa Naitoh se narodil během druhé světové války do japonské rodiny inženýra a učitelky jazyků. Od malička ho zajímala elektronika, a je to z textu hodně znát. Naitoh začíná vyprávění svým dětstvím, které ho vlastně předurčilo k jeho budoucímu povolání. Po vystudování vysoké školy nastoupil do IBM Japan. Jeho prvním úspěchem bylo vyřešení táhlého problému se znaky japonské abecedy, jejíž náročnější znaková sada zabírala dvojnásobek operační paměti, s čímž se tehdejší počítače jen obtížně vypořádávaly.

Léta úspěchů mu postupně přinesla místo nejen vedoucího vývojové kanceláře IBM Japan, později byl odpovědný také za vývoj mnoha výrobků v PC segmentu IBM a později Lenova.

Počítačové vyprávění vůbec není tak nudné, jak by se kdekomu mohlo zdát, obzvlášť, pokud jsou pro vás notebooky ThinkPad obecně něčím víc než jen kusem železa, které po třech letech v kanceláři zmizí kdesi v zapomnění chřtánu leasingové společnosti. Příběh notebooků ThinkPad nesestává z pouhopouhého chronologického výčtu faktů. Jádro Naitohova příběhu tkví v koncepci, kterou on a jeho tým v noteboocích ThinkPad viděli. Kniha tak čtenáři otevírá dveře k tomu, aby se dokázal vžít do role designéra, člověka, který nevytváří výborný notebook, ale vždy jej žene snaha posunout výrobek zase o kus dál. Je to právě výzva přenést myšlenku do hotového výrobku, včetně zvládnutí technických potíží, která dovoluje vytvořit něco speciálního.

Naitoh ale nemluví pouze o technických problémech. Jeho vyprávění obsahuje řadu zajímavostí i krátkých historek o potížích, se kterým se jeho tým musel potýkat při vývoji, a ne právě všechny byly technického charakteru. Celé části knihy také věnuje svým pocitům, které v průběhu let prožíval nejen on sám, ale i jeho nejbližší. I on se třásl při masivním propouštění, které předcházelo konečnému odprodeji divize osobních počítačů od americké IBM k čínskému Lenovu.

Věděli jste, že koncept konvertibilních notebooků Lenovo Yoga se začal v laboratořích diskutovat již krátce po převzetí Lenovem? Víte, jak vznikl nápad zakomponovat do notebooku Bluetooth? Co stálo za snahou dělat ThinkPady stále odolnější? Co vedlo techniky v IBM tomu, že začali ThinkPady mučit až do jejich úplného zničení? Proč vlastně vznikl ThinkPad X300? Zajímá vás příběh o unikátním ThinkPadu 701C Butterfly? A proč si vlastně NASA vybrala pro své posádky právě černé hranaté krabice s červeným čudlíkem uprostřed klávesnice?

Autor si u mě získal značný kredit i otevřeným hodnocením ve vztahu ke konkurenci. Skeptický čtenář by mohl očekávat, že kniha bude plná samochvály a zcela vytržená z kontextu trhu a konkurenčních výrobků. Není to tak, a je to moc dobře. Místo se našlo i pro věci, které Naitoh s odstupem času nepovažuje za úplně dobré.

Historie notebooků ThinkPad je doslova protkaná prvenstvím. Naitohovo vyprávění připomíná příběhy těch, kteří viděli smysl v notebooku, který je neobyčejný. A ačkoliv mě nikdo nepřesvědčí o tom, že je rozložení kláves na šestiřadé klávesnice lepší než původní sedmiřadé, dovedu zase o něco lépe pochopit smysl změn, kterými ThinkPad za poslední roky prošel.

Kniha je velice čtivá, psaná nepříliš náročnou angličtinou. Není určená pro absolventy elektrotechnických fakult, její jazyk i styl jsou přístupné všem, kteří mají byť jen trochu vztah k počítačům. Dvousetstránkový formát je dostatečně dlouhý na to, aby vám osvětlil nejdůležitější milníky v historii ThinkPadů, obsahově vyvážený pro běžného čtenáře i „ThinkPad ultras“ fanouška, jímž je má maličkost. Rozhodně stojí za přečtení, a pokud se vám doma na poličce kupí sbírka Téček, iXek a eRek (dobře, možná nejsem až takový „ultras“), bylo by hříchem tento titul přejít bez povšimnutí.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky