Klávesnice

ThinkPad T480s: první pohled

6. 9. 2018 | 3

Letošní rok přinesl řadu nových strojů ThinkPad. Dneska se podíváme na firemní notebook ThinkPad T480S. Podíváme se rovnou na špičkovou konfiguraci, která nabízí procesor řady i7, dedikovanou grafickou kartu od nVidia, 16 GB RAM a SSD úložiště od Samsungu.

 Konfigurace

  • CPU –  i7 – 8650U 1,9GHz
  • GPU – NVidia GeForce MX150
  • RAM – 16GB
  • Úložiště – 512GB SSD M.2 SSD / PCIe NVMe, PCIe 3.0 x 4, 32Gb/s (Samsung SSD PM981 MZVLB512HAJQ-000L7)
  • Displej – 2560 x 1440 pixel, 210 PPI (matný)

 

Zpracování a design

Vzhled a celkové provedení notebooku je ta první věc, které si každý všimne. ThinkPady jsou docela stálice v konzervativním, osvědčeném ale pro někoho nudném designu. Ať se na notebook podíváme z jakéhokoliv úhlu pohledu, tak je to prostě další tenký ThinkPad. Oblíbená klávesnice, červený TrackPoint, jednoduchý čistý vzhled – prostě zapadá do rodiny.

Pár věcí je ale přece jen jinak. Za zmínku stojí určitě pevná konstrukce, která navíc zase trochu zhubla. Notebook je tak velmi pevný i při nošení za roh a to i při tenčím designu a nižší hmotnosti než předchozí generace. Na ThinkPad je navíc docela netradiční stříbrná barva.

Další změnou je umístění výdechu chlazení na druhé straně než bylo zvykem (přesunul se z levého boku na pravý). Horký vzduch je tak posílán uživateli na jeho pravou ruku. Konektory se tak ale přesunuly na levou stranu.

Další zvláštností jsou panty, respektive jejich kombinace s víkem displeje. Notebook je možné otevřít do roviny. V určitém bodě ale nastává problém, že se spodní hrana víka dotkne podložky a notebook pak stojí na víku a při otevírání/zavírání se posunuje.

Výkon

O pokyny uživatele se stará procesor od Intelu (i7- 8650U), 16 GB RAM a o grafické záležitosti se stará grafika od nVidia (GeForce MX150) . Jedná se tak o silný pracovní stroj, který se jen tak nezadýchá. Potěší i prostorné úložiště (M.2 SSD Samsung 512GB) . V recenzi – která bude následovat – doplním o různé benchmarkové výsledky jak úložiště, tak výkonu.

Displej a baterie

Displej nabízí technologii IPS v rozlišení 4K a matnou úpravou. Pozorovací úhly jsou docela veliké a barevné podání příjemné a živé. Život má ulehčovat automatická regulace jasu (funguje i na podsvícení klávesnice).

Nad displejem se nachází klasicky infračervená webkamera (720p), která zvládá i rozpoznání obličeje. Bohužel se zde nenachází novinka ThinkShutter (ThinkShutter).

Konektivita

Moderní trend odebírání konektorů se dotknul i tohoto zařízení. Ve výbavě zůstalo: 2x USB 3.1HDMI, EthernetnanoSIMčtečka SD karetUSB-C (1st gen.)USB-C (2nd gen.) + Thunderbolt a smartcard reader. Na dnešní poměry se jedná o nadprůměrnou výbavu, osobně bych ale uvítal více klasických USB konektorů.

A jak na mě T480S působí po prvním seznámení? Je lehký, malý a stylový. V následující recenzi přinesu bližší a rozsáhlejší informace o tomto kousku.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky