lenovo-ifa2018

IFA 2018: Vylepšený Yoga Book a další

2. 9. 2018 | 0

Letošní ročník berlínského veletrhu elektroniky IFA 2018 je v plném proudu a my se dnes podíváme na tři největší novinky, které zde Lenovo představilo – vylepšený Yoga Book se dvěma displeji, prémiová Yoga C930 a ThinkPad X1 Extreme. Je se na co těšit!

V minulých letech Lenovo veletrhu IFA nepřikládalo až takovou váhu – klíčový byl hlavně CES v Las Vegas a, co se Evropy týče, MWC v Barceloně. V prvním kalendářním kvartále jsme si tak „odbyli“ většinu novinek. Letos ale Lenovo zamířilo i do Berlína ve velkém stylu a přivezlo s sebou hned trojici velmi zajímavých zařízení, která zásadně překračují očekávání a namísto pouhých „refreshů“ přináší skutečně významné změny. Pojďme se na ně podívat!

Yoga Book C930: když jeden displej nestačí

Původní Yoga Book vyvolal poprask – jednalo se o kompaktní konvertibilní zařízení, které slibovalo nekonečné možnosti díky kombinaci dotykového displeje, 360° Yoga pantů a univerzální plochy, která pokrývala celou plochu základny a mohla posloužit buď jako dotyková klávesnice, nebo velký tablet, který bylo díky přesnému peru možné použít jak na psaní poznámek a následnému převodu na běžný text, tak pro kreslení a jiné (nejenom) grafické aktivity. V balení nechyběla ani koncovka pera se skutečným inkoustem a blok, který se magneticky přichytil na samotné tělo zařízení. Více se o původním Yoga Booku můžete dočíst zde.

Lenovo Yoga Book C930 Product Tour

World-class craftsmanship meets dual display productivity in Yoga Book C930, a premium 2-in-1 designed to get all your work done. A dynamic E Ink screen is built in that morphs to your every need, whether that’s typing out an e-mail or report, taking handwritten notes with the Precision Pen, or reviewing documents in E Ink format.

Letos se Lenovo rozhodlo jít ještě dál – kromě toho, že je nový Yoga Book v podstatě ve všech ohledech lepší, modernější, výkonnější, nezůstává u pouhého vestavěného digitizéru, ale kombinuje jej s e-ink displejem. Znamená to, že zařízení nabízí dvě obrazovky – klasický dotykový QHD displej ve víku a velkou e-ink snímací plochu, která funguje s dodávaným perem a dokáže se opět proměnit v dotykovou klávesnici, kromě toho ale slouží jako displej s několika režimy (klávesnice, kreslení nebo psaní poznámek a čtečka dokumentů), který má sice díky e-ink technologii pouze černobílé zobrazení, ale má zároveň minimální spotřebu energie.

Specifikace:

  • Displej: 10,8″ QHD (2 560 ×1 600 bodů) IPS, dotykový, podpora pera
  • CPU: Intel Core i5-7Y54 (1,2-3,2 GHz)
  • GPU: Intel HD 615
  • RAM: 4 GB LPDDR3
  • Úložiště: až 256GB SSD + až 512GB MicroSD
  • Baterie: až 8 hodin
  • Rozměry: 179,4 × 260,4 × 9,9 mm, 775 g
  • Konektory: 2x USB-C, MicroSD

Zařízení to zároveň dává schopnost plochu kompletně přizpůsobit – to, co kreslíte či píšete, vidíte přímo na samotné ploše, odpadá tak dřívější zvláštní pocit, kdy jste kreslili na jedné ploše, ale výsledek se zobrazoval na jiné. Klávesnici je nyní možné plně přizpůsobit a zařízení je plně univerzální – v Čechách zobrazíte české rozložení, v Americe anglické. A to ani nemluvě o tom, že můžete Yoga Book využít jako čtečku elektronických knih s tím, že klasický displej je vypnutý – e-ink displej je totiž nejenom příjemnější očím, ale má také násobně nižší spotřebu (resp. při zobrazení statického obsahu nespotřebovává energii vůbec, proto je tak vhodný pro čtečky elektronických knih).

Dva další detaily, které stojí za zmínku, jsou jednak čtečka otisků prstů (infračervená technologie) vestavěná v základně nad samotným e-ink displejem, čili v místech, kde mají jiné Lenovo notebooky vypínač – nevím jak vy, ale já si už notebook (ani telefon nebo tablet) bez čtečky otisků představit neumím (ačkoliv začínám čím dál tím víc přicházet na chuť rozpoznávání obličeje). Druhou příjemnou novinkou je usnadnění otevírání displeje – Yoga Book je velmi tenké zařízení a původní model dokázal občas namíchnout tím, že se displej těžko otevíral – jednoduše nebyl za co uchopit. Letošní Yoga Book C930 na to jde chytře – když na víko poklepete, odskočí od základny, abyste mohli displej snadno otevřít. Chytré!

Předprodukční kousek, který je k vidění v Berlíně, vzbuzuje nadšení, protože má obrovský potenciál, nicméně ještě mu chybí nějaký ten pátek vývoje především na straně software. Bojím se jen, aby Lenovo dokázalo zařízení doladit a nenastaly podobné porodní bolesti jako u původního Yoga Booku. Jednu velkou obavu mám ale z ceny, která atakuje 1 000 € – už původní Yoga Book ve Windows verzi mnoho lidí považovalo za drahý špás a tady jsme ještě výše, čili Lenovo se bude muset opravdu hodně snažit, aby dokázalo zákazníky přesvědčit, že nový Yoga Book C930 za to stojí!

Yoga C930: čistý zvuk stále s vámi

Nejvyšší „devítková“ řada konvertibilu Yoga se ustálila v nabídce s každoročním refreshem. Podobně jako u Yogy 730 se tak očekával příchod mírně modernizované, avšak jinak veskrze stejné novinky. Lenovo ale i v tomto případě šlo o notný kus dál a ukázalo prémiové vícerežimové zařízení s pár zajímavými, chytrými změnami.

Yoga C930 Tour

Crafted from premium aluminum and stacked with innovative features built directly into a sleekly redesigned lightweight chassis, every component of the Yoga C930 is engineered for a better user experience. Enjoy ultra-immersive entertainment with the Flex180 Sound Bar with Dolby Atmos; charge a garaged pen in the body of your Yoga C930, and more.

Specifikace:

  • Displej: 13,9″ Full HD, nebo 4K UHD IPS Dolby Vision, dotykový, podpora pera
  • CPU: Intel Core i5-8250U, Intel Core i7-8550U
  • GPU: Intel UHD 620
  • RAM: 8 / 12 / 16 GB
  • Úložiště: až 2TB SSD NVMe
  • Baterie: až 14 hodin (Full HD), až 9 hodin (4K UHD)
  • Rozměry: 320,2 × 226,7 × 14,5 mm, 1,38 kg
  • Konektory: 1x USB 3.1, 2x Thunderbolt 3 (USB-C), audio

Yoga C930 opět nabízí 14″ displej v 13″ těle, což přeloženo z marketingové řeči do té naší, běžné znamená, že zařízení nabídne skutečně tenký rámeček displeje. Nezapomnělo se ani na obdobu ThinkShutteru – webová kamera nabízí stínění fyzickým posuvníkem. Jenže displej samotný se nám taky vylepšil – v nejvyšší variantě se jedná o 4K obrazovku s podporou aktuálně nejpokročilejší HDR technologie Dolby Vision (ano, Netflix už ji podporuje). Obrazovka je samozřejmě dotyková, k tomu ale nabízí i podporu aktivního pera, které se nyní konečně schová do těla zařízení samotného (sláva!).

Druhou, rovněž multimediálně zaměřenou novinkou je zcela nové provedení pantů – pryč jsou panty v podobě kovového řemínku od hodinek (to jsem trochu oplakal), nově mají tradičnější podobu, díky čemuž však obsahují vestavěné reproduktory. Lenovo neumístilo soundbar s podporou Dolby Atmos do mechanizmu pantů pro nic za nic – dřív se museli inženýři, kteří zařízení navrhovali, vypořádat s tím, kam reproduktory umístit tak, aby byly slyšet v různých režimech použití, což vždy vyžadovalo do menší či větší míry kompromisní řešení. Nyní se reproduktory otáčí spolu s panty a displejem, čímž je zajištěno, že vždy směřují ven, hrají směrem k uživateli (nebo do místnosti) a v žádném z režimů nejsou přidušené.

Lenovo Yoga C930 banner

Lenovo Yoga C930 banner

Nové procesory Coffee Lake, Thunderbolt 3 porty, obrovskou porci RAM a SSD úložiště, čtečku otisků prstů, hlasovou asistentku nebo tenké a lehké provedení netřeba zmiňovat – to jsou samozřejmosti a stálice prémiové řady. Cena by měla začínat na 1 500 €.

ThinkPad X1 Extreme: bestie v rouše beránčím

Uznávám, že začít text o ThinkPadu s přirovnáním k beránkovi, je trochu odvážné, ale tak berme jej jako „černou ovci“, ovšem v tom nejlepším slova smyslu. Dost už ale přirovnání, ze kterých se nevymotám, jsme tu kvůli něčemu jinému – říct si, co vlastně ThinkPad X1 Extreme je.

Pokud si vzpomínáte na nedávné pompézní představení ThinkPadu P1, nejkompaktnější mobilní pracovní stanice, kterou kdy Lenovo vyrobilo, v podstatě víte skoro vše také o X1 Extreme – jedná se totiž o stejný notebook (stejné šasi, tedy i vzhled a rozměry), avšak s jiným zaměřením, a tak rovněž jinou výbavou.

Specifikace:

  • Displej: 15,6″ Full HD, nebo 4K UHD IPS Dolby Vision, volitelně dotykový s podporou pera
  • CPU: čtyř- a šestijádrové procesory Intel Core i5 a Core i7 Coffee Lake
  • GPU: Intel UHD 620 + nVIDIA GeForce GTX 1050 MaxQ Ti (4 GB GDDR5)
  • RAM: až 64 GB DDR4 (dva sloty)
  • Úložiště: až dvojice SSD NVMe disků
  • Baterie: až 14,9 hodin, RapidCharge
  • Rozměry: 361,8 × 245,7 × 18,4 mm, 1,7 kg
  • Konektory: čtečka karet, 2x USB 3.1, 2x Thunderbolt 3 (USB-C), HDMI 2.0, mini ethernet, audio, volitelná čtečka čipových karet

ThinkPad X1 Extreme nenabídne procesory Xeon určené do pracovních stanic, čili nenabídne ani ECC RAM, přesto jsou v nabídce jak čtyř-, tak šestijádrové procesory Coffee Lake. Dva sloty pro operační paměť zajistí až 64 GB RAM samozřejmě v dvoukanálovém zapojení, podpora až dvou NVMe SSD disků zase obrovské a bleskově rychlé úložiště.

V oblasti grafiky je to kombinace vestavěného jádra v procesoru (Intel UHD 620) a přepínatelné dedikované grafiky nVIDIA GeForce GTX 1050 Ti MaxQ – to už je poměrně schopný čip, který zvládne i náročná multimédia a nějakou tu moderní hru (ačkoliv v 4K rozlišení určitě ne). Jen mě trochu mrzí, že Lenovo (zatím?) nenabízí variantu pouze s integrovaným čipem – jsem si totiž jistý, že by notebook přilákal více potenciálních kupců, pokud by bylo možné mít v tenoučkém a lehkém 15″ provedení jen integrovanou grafiku.

Nejvyšší 15,6″ obrazovka nabídne volitelné dotykové ovládání, podporu přesného aktivního pera, 4K rozlišení, ale hlavně velmi solidní kontrast, svítivost a podporu HDR Dolby Vision. Dodám jen, že i s dotykovou vrstvou bude displej antireflexní (jako jsme to už dřív viděli o jiných ThinkPadů).

Ve výsledku se tak ThinkPad X1 Extreme zdá být notebookem pro někoho, kdo potřebuje jedno zařízení na vše – umím si představit, že je to notebook pro manažera, možná i kreativního ředitele (při cenovce téměř 1 900 USD to asi níže nepůjde), který tráví spoustu času na cestách, cestuje po projektech a od týmu k týmu, nechce s sebou tahat dva notebooky, takže potřebuje spolehlivý pracovní stroj (i z pohledu firemního IT oddělení), na kterém bude většinu času pracovat, bude lehko přenosný, protože se takový člověk nezastaví, zároveň mu ale nabídne dostatek výkonu a multimediálních schopností na Netflix nebo nějakou tu hru večer či o víkendu na hotelu.

Zase nové pojmenování produktů, tentokrát Yoga

A je to tu zase – stejně jako se můžeme každé ráno spolehnout na to, že vyjde slunce, je jasné, že aspoň jednou za rok Lenovo pozmění pojmenování produktů. Tentokrát se týká řady (či rodiny) Yoga. Ta dříve znamenala „konvertibilní“ nebo „vícerežimové“ zařízení, které se dokázalo proměňovat, transformovat. Yoga si však vybudovala tak dobré a silné jméno, že se z ní stala vlastně vedle ThinkPadu nejznámější značka pod křídly čínského giganta, a tak se Lenovo rozhodlo její pozitivní vnímání ze strany veřejnosti využít.

Yoga tak už nebude označení pouze pro vícerežimová zařízení, Yoga bude nově prémiový „brand“ v rámci nabídky Lenovo. Vedle konvertibilních zařízení, která dostanou předponu „C“ („convertible“ – viz výše představené Yoga Book C930 nebo Yoga C930), se budeme moci setkávat i s klasickými notebooky „S“ („slim“ – běžný notebook), v plánu je už nyní také řada „D“ („detachable“ – odnímatelný tablet).

Na jednu stranu mi samozřejmě změna pozicování smysl dává, ale přijde mi, že se názvosloví produktů Lenovo mění příliš často. Nehledě na to, že název Yoga přestává dávat tak docela smysl.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky