vybirame-notebook-periferie

Vybíráme notebook 9 – Periferie

11. 8. 2018 | 1

Existují další součásti notebooku, na nichž záleží. Patří mezi ně reproduktory, klávesnice a polohovací zařízení, která v notebooku nahrazují myš.

Klávesnice, polohovací zařízení, reproduktory

Klávesnice

Notebooky mají klávesnici vestavěnou v těle. Liší se počtem řad kláves a samostatným numerickým blokem (část klávesnice vyhrazená pouze číslům, matematickým znakům a v případě české klávesnice i diakritickým znakům). Obecný standard je 6 řad, v té horní se nachází klávesové zkratky pro ovládání speciálních funkcí notebooku. Některé notebooky nabízí klávesnici s vyhrazeným numerickým blokem, který usnadní zadávání čísel např. při tvorbě tabulek nebo účetnictví. Daní za pohodlí jsou větší rozměry notebooku a fakt, že vám odsouvá ruce vlevo, tedy mimo střed obrazovky. Klávesnice může být pro práci v šeru a tmě vybavena podsvícením.

Polohovací zařízení

Pod pojmem „polohovací zařízení“ se skrývají zařízení nahrazující v notebooku myš. V drtivé většině případů se jedná o touchpad, dotykovou plochu, pomocí níž ovládáte prstem kurzor myši. U některých, převážně pracovních, notebooků se setkáme s TrackPointem. Jedná se o miniaturní gumový joystick (pákový ovladač) umístěný uprostřed klávesnice, který nabídne pohodlné ovládání kurzoru, aniž by muselo dojít k přehmatu rukou z klávesnice.

Reproduktory

Reproduktory jsou nedílnou součástí výbavy každého notebooku. Většina notebooků je vybavena dvěma základními, malými reproduktory, které slouží pro běžnou práci, ale multimédia (filmy, hudba, hry) si s nimi příliš neužijeme. Některé notebooky jsou vybavené kvalitnějšími, značkovými reproduktory (např. od společnosti JBL, Harman Kardon či Bang & Olufsen). Ty už dokáží uspokojit i milovníky hudby a filmů, či fanoušky počítačových her. Společně s technologií Dolby Home Theater může notebook nabídnout prostorový a kvalitní zvuk, který nebude mít potíže ozvučit celou místnost.

Dotykové displeje

S příchodem operačního systému Windows 8 a následně i Windows 10 rapidně vzrostl počet notebooků, které nabízí dotykové displeje. Běžně tak podporují 5 až 10 dotyků zároveň a navíc zvládnou také pokročilá gesta. Díky dotykovému displeji můžete zařízení ovládat přirozeněji a přijde vhod například při prohlížení obrázků, čtení dokumentů, nebo při hraní her. V takovém případě se ale poohlédněte po konvertibilním zařízení v řadě Yoga.

Psaní pomocí pera

Ruční zapisování poznámek, náčrty, nebo dokonce i umělecká díla – to vše je možné vytvořit díky podpoře psaní perem na displeji zařízení. Tato funkce přináší navíc možnost rozeznání široké škály úrovní tlaku, a tak jsou výsledné poznámky přirozené, jako na běžném papíře.

Doporučení

Pokud často pracujete s čísly, doporučujeme klávesnici s numerickým blokem, která vám usnadní a zrychlí práci. Notebooky jsou standardně vybaveny touchpadem. Polohovací zařízení TrackPoint je vhodnou volbou pro každého, kdo zejména při psaní na notebooku nechce ztrácet čas přesouváním rukou z klávesnice na touchpad pokaždé, když potřebuje pohnout kurzorem myši. V případě, že často posloucháte hudbu či sledujete filmy, doporučujeme vybírat z notebooků, které mají kvalitní, značkové reproduktory.

Aktualizace: 6. 10. 2018

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky