vybirame-notebook-bluray

Vybíráme notebook 6 – Optická mechanika

21. 7. 2018 | 0

Optická mechanika slouží ke čtení nebo zápisu optických disků CD, DVD nebo moderních Blu-ray. Dnešní notebooky jí však již běžně vybavené nejsou.

CD, DVD, Blu-ray

Disky CD a DVD

Disky CD mají dnes již malou kapacitu 700 MB (čti megabajtů) a používají se především jako nosiče hudby. Univerzální disky DVD mají řádově vyšší kapacitu 4,7-9 GB (čti gigabajtů – 1 GB = 1024 MB), proto se využívají jako nosiče filmů, ale také např. počítačových her, fotografií a jiných dat.

Disky Blu-ray

Stejně jako CD a DVD je i Blu-ray typem optických disků. Oproti DVD nabízí ještě vyšší kapacitu v řádech desítek GB, v současné době se nejčastěji používají jako nosiče filmů ve vysokém rozlišení.

Důležité parametry

Čtení a zápis

Všechny optické mechaniky v dnešních noteboocích umí číst i zapisovat („vypalovat“) CD a DVD disky. Podpora čtení a zápisu Blu-ray disků je stále ještě nadstandardní, nicméně postupně se stává běžnější.

Jak se v mechanikách vyznat

Notebooky vybavené DVD vypalovačkou mají označení DVD-RW, případně DVD SuperMulti. Přehrát Blu-Ray disky můžete na noteboocích označených Blu-Ray nebo BD-ROM, u vybraných notebooků se můžete také setkat s označením Blu-Ray combo. To znamená, že je zařízení schopno číst Blu-Ray disky a rovněž vypalovat DVD.

Notebook bez optické mechaniky

Dnešní notebooky jsou kvůli úspoře místa a upadající relevanci optických médií pro přenos dat (snáze sáhnete po USB flash disku či externímu pevnému disku) často bez optické mechaniky. Můžete k nim však dokoupit externí optickou mechaniku, kterou připojíte pohodlně pomocí USB konektoru.

Doporučení

Pokud je notebook vybavený optickou mechanikou, bude zcela jistě schopen číst i zapisovat CD a DVD disky. Nadstandardní záležitostí je Blu-ray mechanika, která přijde vhod, pokud vlastníte sbírku HD filmů na těchto nosičích a chcete si je pouštět na notebooku. Najdete ji však většinou u drahých strojů. Notebook bez optické mechaniky můžete vybavit mechanikou externí.

Aktualizace: 6. 10. 2018

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky