vybirame-notebook-gpu

Vybíráme notebook 5 – Grafická karta (GPU)

15. 7. 2018 | 0

Grafická karta neboli GPU, je speciální čip, který vytváří obraz displeji. Každý notebook musí být grafickou kartou vybavený.

Důležité parametry

Integrovaná nebo dedikovaná

Existují dva základní druhy grafických karet: integrované (tedy jsou součástí procesoru) od společnosti Intel (např. Intel UHD 620), které jsou úsporné, ovšem méně výkonné. Jsou ale naprosto dostačující na běžné činnosti jako prohlížení webových stránek, práci s dokumenty nebo sledování filmů, dnešním integrovaným grafickým kartám nedělají problém ani vysoká rozlišení (Full HD nebo 4K). Dále existují dedikované grafické karty (tzv. vyhrazené, „diskrétní“) od společností NVIDIA a AMD, které mají vyšší výkon, ale také spotřebu. Tyto dedikované grafické karty ocení především hráči počítačových her a také ti, kteří pracují s počítačovou grafikou, videem, nebo fotografiemi. Některé programy totiž podporují akceleraci výpočtů pomocí grafických karet.

Na hry nebo práci?

Existují dva druhy dedikovaných grafických karet: herní (pro zábavu a hry) a profesionální (pracovní, např. pro grafiky, architekty nebo konstruktéry). Výrobci uvádějí jednotlivé druhy pod různými názvy: zábavní jsou NVIDIA GeForce a AMD Radeon, profesionální NVIDIA NVS, NVIDIA Quadro a AMD FirePro.

Technologie nVIDIA Optimus

Běžně dnes notebooky nabízí technologii nVidia Optimus. To znamená, že má notebook dvě grafické karty – jednu integrovanou a druhou dedikovanou. Pokud vykonáváte nenáročné činnosti je dedikovaná karta vypnutá a vy šetříte energii. V okamžiku, kdy si chcete např. zahrát hru, tak počítač dedikovanou kartu automaticky zapne pro vyšší výkon.

Technologie AMD Switchable Graphics a Dual Graphics

Tato technologie je ekvivalentem technologie NVIDIA Optimus a nabízí stejné vlastnosti. Navíc umožňuje souběžnou spolupráci integrované a dedikované grafické karty a tím nabízí ještě vyšší výkon, než při použití samotné dedikované grafické karty.

Paměť grafické karty

Dedikovaná grafická karta má navíc svou vlastní paměť, takže nezatěžuje operační paměť počítače, a tudíž dochází k urychlení její práce, protože dedikovaná grafická paměť je typicky také výrazně rychlejší. Běžně je důležitá pouze přítomnost této paměti, její kapacita až v případě, že hrajete počítačové hry. Běžné hodnoty jsou 2 až 4 GB (čti „gigabajt“), pro hry samozřejmě platí čím více, tím lépe.

Doporučení

U notebooku, který budete využívat k základním činnostem jako prohlížení webových stránek, vyřizování e-mailů, psaní textů, poslouchání hudby či sledování filmů, pohodlně vystačíte s integrovanou grafickou kartou. Pokud si rádi občas zahrajete počítačovou hru nebo pracujete s náročnými grafickými programy, pak bude vhodná dedikovaná karta nejlépe s technologií NVIDIA Optimus, nebo AMD Switchable Graphics a Dual Graphics.

Aktualizace: 6. 10. 2018

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky