vybirame-notebook-wireless

Vybíráme notebook 7 – Bezdrátové připojení

28. 7. 2018 | 0

Jedná se o prostředky pro bezdrátovou komunikaci. Wi-Fi se zpravidla používá pro bezdrátové připojení k internetu, Bluetooth ke komunikaci se zařízeními, jako je například mobilní telefon.

Důležité parametry

Rychlost Wi-Fi

Písmena u parametrů Wi-Fi karty označují maximální rychlost, např. Wi-Fi a/b/g/n/ac, případně 802.11a/b/g/n. Verze „g“ (případně „b/g“) je dnes naprostý základ, který podporují prakticky všechna zařízení. Rychlejší verzí je „n“ a nejrychlejší je „ac“.

Bluetooth a jeho verze

Bluetooth můžete využít pro komunikaci s mobilními zařízeními nebo pro připojení bezdrátového příslušenství jako myš, klávesnice nebo sluchátka. Čím vyšší generace Bluetooth (2.0, 2.1, 3.0, 4.0, 4.1, 5.0 apod.), tím bude technologie úspornější a rychlejší.

Další bezdrátové technologie

NFC

NFC je technologie používaná pro komunikaci na velmi krátkou vzdálenost, denně ji používáte, když platíte bezkontaktní platební kartou. V noteboocích je NFC spíše doplňkem Bluetooth, protože pomocí NFC můžete spárovat zařízení pouze tak, že se jím dotknete notebooku v konkrétním místě (opět podobně jako bezkontaktní platba, kde se kartou dotýkáte konkrétního místa platebního terminálu).

 

LTE či WWAN

Některé notebooky jsou vybaveny LTE adaptérem (též WWAN). Po vložení SIM karty se pomocí mobilního operátora můžete připojit k internetu podobně jako na tabletu nebo mobilu. Notebooky, do kterých můžeme tyto adaptéry dokoupit, se obvykle označují jako „WWAN-ready“.

Doporučení

Pokud plánujete využívat notebook k základním pracovním úkonům, jako je prohlížení webových stránek, vyřizování e-mailů nebo stahování souborů na domácí síti, nemusíte si s bezdrátovým připojením lámat hlavu. V dnešní době jsou totiž všechny notebooky dostatečně vybavené. Pokud jste často na cestách a být neustále připojen je pro vás nutností, zvažte model s LTE modemem. Jste-li náročnější nebo máte-li specifické požadavky na bezdrátové technologie, případně se připojujete do speciálních sítí třeba ve firmě, je dobré poradit se se správcem sítě.

Aktualizace: 6. 10. 2018

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky