Lenovo ThinkPad Edge E130 a vylomené panty

24. 7. 2018 | 3

Vylomil se vám pant na ThinkPadu E130? Popisujeme původ problému a navrhujeme fikané preventivní řešení problému!

Notebooky jsou dnes běžným spotřebním zbožím, o modelech nižší cenové kategorie to platí dvojnásob. Konstrukční nedodělky ale někdy přesto zamrzí, tím spíš, pokud notebook leží drtivou většinu svého života doma na stole.

Náš Lenovo ThinkPad Edge E130 toho v životě příliš nezažil. Většinu času strávil na stole, popř. v posteli na umělohmotné podložce (na můj zákaz se nikdy nesetkal s peřinou), v brašně za dobu své existence cestoval asi pětkrát. Dalo by se očekávat, že s takovým využitím vydrží takzvaně na věčné časy. Nestalo se a docela mě to překvapilo.

Řada ThinkPad Edge na trhu vyplňuje místo mezi levnějšími multimediálními IdeaPady a dražšími ThinkPady řady L, T a X. Modely Edge mají plastovou konstrukci levnějších notebooků, z ThinkPadu zase přebírají kromě designu velmi slušnou klávesnici s TrackPointem a lepší možnosti zabezpečení. Ve většině případů tak jde o slušně vyvážené notebooky, kde se prolínají funkce dražších modelů s velmi zajímavou cenou, díky čemuž jsou na českém i světovém trhu velmi oblíbené. ThinkPad E130 ale narazil – dnes bude řeč o pantech.

Panty (nebo závěsy, chcete-li) jsou obecně jedna z nejchoulostivějších částí každého notebooku. Musí být dostatečně pevné na to, aby udržely displej ve zvolené poloze, zároveň ale dost volné na to, aby při otevírání displeje nedocházelo k přílišnému namáhání základny. ThinkPad E130 bohužel není notebookem, kde by se tyto faktory povedlo sladit do funkčního celku. Panty jsou ukotvené v rozích základny na plastových výstupcích, chybí jakékoliv vyztužení. V plastové vaně jsou po obou stranách v bezprostřední blízkosti pantů otvory konektorů, které celý díl oslabují, takže v těch místech dochází k popraskání bočnice. Samotný mechanismus pantů je navíc velmi tuhý, takže je na základnu při pohybu s obrazovkou vyvíjen enormní tlak.

Celý proces vytržení pantů má následující průběh:

  • nejprve se rozšíří spára mezi základnou a rámečkem okolo klávesnice v zadních rozích počítače
  • dochází k postupnému popraskání základny u konektorů poblíž pantů
  • s každým pohybem víka lze zřetelně pozorovat, jak se rohy základny hýbou společně s displejem (jako by byly „gumové“)
  • následuje definitivní rozlámání základny v místě ukotvení pantů, popř. jejich vytržení

Asi se nedá očekávat, že by notebook s cenovku 15 tisíc Kč vydržel zázraky, ovšem s přihlédnutím k tomu, jakým způsobem byl využíván, mě překvapilo, že došlo k vylomení pantu. Fakt, že notebook má za sebou léta „lehkého“ provozu potvrzuje řada diskuzí napříč fóry, kde si uživatelé stěžují na stejný jev už po roce (!) používání. V tomto kontextu se jeví vylomení pantu po pěti letech jako slušná trvanlivost, kolik lidí má ale notebook jen doma na stole?

Oprava takového poškození vychází na cca 1000-1700 Kč (cena spodní vany) v případě, že ji provedete svépomocí za použití originálních dílů.

Celá operace ovšem vede k jistému cíli: notebook je totiž vybaven panty s nastavitelnou silou! Panty lze tedy povolit, díky čemuž při vyklápění obrazovky není kladen na základnu takový tlak. Pokud tedy budete měnit spodní díl základny, doporučuji notebook celý rozebrat a povolit mechanismus pantů. V mém případě jsem je povolil asi o 1/3 otáčky (levý pant byl navíc tužší než pravý). Mějte na paměti to, co jsem zmiňoval výše: příliš volné panty neudrží vyklopenou obrazovku. Pokud máte k dispozici momentový klíč, tím lépe pro vás. Při opětovné montáži víka obrazovky si dejte pozor na použití správných šroubů (mně se povedlo do místa pro ukotvení pantů našroubovat šroubky delší, než měly v tom místě být, takže vnější stranu obrazovky „zdobí“ plastové boule).

To ale není celé. Ačkoliv panty povolíte tak, aby šlo obrazovkou hýbat přirozenou silou, stále je z boku vidět, že notebook nemá v místě ukotvení pantů žádnou podporu vůči stolu. Gumové nožičky, na kterých počítač stojí, jsou umístěné příliš daleko od rohu notebooku, takže při hýbaní s obrazovkou nadále dochází k prohýbání přístroje a tím i zbytečnému namáhání křehké základny. Řešením je na zmíněné místo přilepit kus gumy či něco podobného. Tím se síla, která na základnu působí shora při otevírání obrazovky přenese do stolu a dále nekroutí základnu počítače. Sám jsem použil původní gumové nožičky z rozlámané základny (stačí je vyloupnout a přilepit napříž, popř. seříznout na nižší výšku).

Ukotvení pantů a konstrukce základny není na ThinkPadu E130 není ničím jiným než ukázkovou nekompetentností týmu, který měl tento produkt na starosti. Extrémně tuhý mechanismus pantů, ukotvení v křehké základně a nedostatečné vypodložení notebooku jsou faktory, které zub času rozhodně neprověřil!

Co říct závěrem? Při výběru notebooku vždy dbejte na způsob uchycení obrazovky. Příliš tuhý mechanismus v kombinaci s plastikovou základnou může být předzvěstí nepříjemných problémů!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky