lenovo-smart-display-10-gallery-01

Lenovo Smart Display: domácí asistent s displejem

25. 7. 2018 | 0

V dalším hovoru s Mattem Beredou z Lenova jsme dostali možnost podívat se a popovídat si o zařízení Lenovo Smart Display, domácího asistenta včetně obrazovky. Co jsme se dozvěděli?

Z online setkání s Mattem Beredou se postupně stává pravidlo a zdá se, že budou plánována jednou za měsíc pro Lenovo Insidery. Minulé „číslo“ bylo o nové řadě Lenovo Legion, což bylo mimochodem velmi zajímavé. Tentokrát jsme se zaměřili na svět domácích asistentů. Popravdě mě tato problematika nikdy nebrala, ale po ukázce potenciálu, který technologie má, zvlášť v podání Lenova, které uvádí první zařízení svého druhu se systémem Android Things a asistentem Google Assistant, začínám postupně měnit názor…

Takto, není úplně pravda, že mě problematika nebrala. Byl jsem (a stále jsem) obrovský příznivce chytrých virtuálních asistentek. Taková Siri udělala mnoho znatelných kroků vpřed a funguje velmi dobře. Mojí oblíbenkyní však vždy byla Cortana a už v roce 2013, kdy byl uveden Xbox One s hlasovým ovládáním, jsem technologii propadl. Jenže i dnes, po pěti letech, narážíme na stejný problém – těžit z funkcí virtuálních asistentek mohou pouze velké, rozvinuté trhy, které mluví některým z velkých jazyků (samozřejmě ideálně USA s angličtinou) a zároveň mají dostatek sesbíraných dat v cloudu, která asistentku podpoří. Ta totiž nemůže pouze rozumět (což v Čechách kvůli našemu složitému jazyku je už samo o sobě velký problém), ale musí chápat kontext, souvislosti. A to je právě ta zásadní komponenta, která v malých zemích chybí – jednoduše velké země mají logicky přednost a ty menší si budou muset ještě počkat. A asi to potrvá…

Lenovo Smart Display

Zpět však k Lenovo Smart Display… Co je to? Jak to vypadá? Jak to funguje? Na čem to běží? Ale hlavně: proč bych to měl chtít? Pojďme si k tématu něco říct!

Inu, základní myšlenku a princip Lenovo Smart Display jsem již zmínil v úvodu – ve době, kdy každý prominentní výrobce elektroniky musí mít svého hlasového asistenta, narůstá počet zařízení, kterým já říkám „chytré reproduktory“ – jedná se o reproduktor s mikrofonem, ve kterém je vestavěna některá z virtuálních hlasových asistentek, se kterou komunikujete hlasem a ona vám stejně tak odpovídá. Také Lenovo nabízí takové zařízení s názvem Lenovo Smart Assistant. Smart Display však přidává prvek obrazu – namísto pouhého hlasu tak na displeji podobném tabletu ukáže, o čem mluví.

Lenovo Smart Display existuje v 8″ (menší) a 10″ verzi. Obě verze se od sebe liší pouze velikostí a stylem rubové strany, v ostatních ohledech (hardware, výbava) jsou shodné. Na pohled vypadají jako rámeček na fotky se stojánkem, který je tvořen masivním výběžkem na zadní straně. Díky němu dokáže zařízení stát buď otočené na šířku (obvyklý režim), nebo na výšku (pro videohovory).

Zmínil jsem styl zad – 8″ verze má bílá, plastová záda, zatímco 10″ nabízí elegantnější bambusový styl, který vypadá skutečně elegantně a spíš než elektroniku mi připomíná moderní bytový doplněk z Ikey (to je poklona, pokud to tak nevyznělo).

Vedle displeje, který je, jak jsem zmínil, dotykový (8″ verze nabízí HD rozlišení 1 280 × 800, 10″ verze 1 920 × 1 080), najdeme za mřížkou silný 10W reproduktor, který má skutečně solidní kvalitu zvuku. Samozřejmě nechybí mikrofony rozeseté různě po stranách tak, aby byl asistent schopen zachytit váš hlas ze všech stran a také z několikametrové dálky.

Pro vyznavače soukromí bude asi pozitivní informací, že zařízení nabízí hardwarové přepínače jak mikrofonu, tak webové kamery. A v odpočinkovém módu displej ztmavne a nezobrazuje kromě času nic, takže je zařízení použitelné i v noci v ložnici.

Zařízení nabídne 2 GB RAM a 4GB eMMC úložiště. Nenabízí slot na karty ani jinou formu připojení, což ovšem dává smysl – nejedná se zařízení pro ukládání obsahu, ale pro získávání a streamování aktuálních dat z internetu, kvůli čemuž je Smart Display vybaven dvoupásmovou Wi-Fi a Bluetooth. Dodám, že zařízení nemá vestavěnou baterii, musí být neustále připojené k elektrické síti, což sice smysl dává, ale stejně bych očekával alespoň malou baterii pro např. hodinovou výdrž, když chci zařízení přenést z obýváku do kuchyně a naopak.

Lenovo INsiders on Twitter

Carly just used the Smart Display to pull up a strawberry cake recipe on the Smart Display. Perfect hands-free use case in the kitchen.

Zásadní je zmínit, že chytrý displej od Lenova běží na platformě Android Things s hlasovým asistentem Google, kterého jednoduše aktivujete (podobně jako na telefonu) slovy „Hey Google“. Sluší se o systému něco říct. Inu, Android Things není běžný Android, jak jej znáte. Liší se především tím, že nenabídne tradiční obchod s aplikacemi, tudíž do něj ledajakou aplikaci ani nedostanete. Smysl to má takový, že do ekosystému se dostanou pouze schválené, prověřené a speciálně navržené aplikace. V základu se však můžete spolehnout na všechny tradiční aplikace Google (včetně hudby, videa, obrázků, počasí nebo zpráv), nechybí velmi povedená aplikace na recepty, která vás provádí jednotlivými kroky včetně fotografií a hlasového doprovodu. Lenovo Smart Display ale dokáže spolupracovat se všemi zařízeními s podporou Google asistentu, jako jsou i světla Philips Hue, termostaty Nest, různá jiná řešení pro chytrou domácnost a také má vestavěnou funkci Chromecast pro streamování.

Lenovo nám ukázalo hlasové pohodlné ovládání, zařízení dokáže rozpoznat váš hlas a některé příkazy jednoduše bez ověřeného hlasu neprovede (např. přístup ke kontaktům nebo hovory). Počasí nebo zprávy nejsou problém, stejně tak hovory např. přes Google Duo. Jak jsem zmínil, opravdu mě uchvátila aplikace receptů – asistentka recept vyhledá a pak vás jím krok za krokem proveden včetně fotografií.

Lenovo Smart Display se začne prodávat ještě tento měsíc v USA. Menší 8″ verze dostala cenovku 199 USD (odhadem našich cca 6 000 Kč), větší 10″ model zase 249 USD (odhadem našich cca 7 000 Kč), kde zůstane zhruba tři měsíce. Poté, na základě ohlasu, se bude rozšiřovat dál do světa. Lenovo plánuje spolu s Google zařízení dostat do co největšího počtu zemí, díky otevřenosti Google a podpoře mnoha jazyků to ani není nereálné, ale hlasové ovládání, celé prostředí a hlavně uzpůsobené aplikace pro náš region popravdě nevidím moc reálně, ale budu rád, když mě Lenovo s Google překvapí!

Co na Lenovo Smart Display říkáte vy? Dejte nám vědět v diskusi!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky