vybirame-notebook

Vybíráme notebook 1 – Potřebuji notebook?

16. 6. 2018 | 0

Z notebooku se stal fenomén doby a někdo trvá na jeho nákupu i přesto, že jej ve skutečnosti nepotřebuje, protože není pro jeho potřeby vhodným řešením. Popřemýšlejte tedy nad tím, zda pro vaše potřeby nebude lepší tablet nebo klasický stolní počítač. Ten nabízí lepší pohodlí při práci, vyšší výkon a lze jej pohodlně vylepšovat snadnou výměnou součástek. Existují také tzv. počítače „All-in-One“ („vše v jednom“), což je kompletní počítačová sestava vestavěná v monitoru. Šetří místo, energii a nemusíte se trápit s kabely.

Dalším zajímavým typem stolních počítačů jsou tzv. pracovní stanice, které se více hodí, jak již název napovídá, pro pracovní nasazení. Pracovní stanice nabízí širokou škálu konektivity, vysoký výkon, často také technické uzpůsobení pro provoz ve náročných podmínkách, pohodlné nástroje pro správu a nastavení a navíc prémiové služby, jako je například oprava technikem do druhého pracovního dne.

Jak často jej budu přenášet?

Notebook je přímo určený k přenášení. Je ovšem velký rozdíl mezi každodenním cestováním a pěti cestami na chatu za rok. Dobře proto zvažte, jaké upřednostníte rozměry a váhu.

Nejprodávanější jsou 15,6″ notebooky, které jsou ideální, pokud s notebookem cestujete jen málo, protože nabízí velkou obrazovku, vyšší pohodlí při práci a plnohodnotnou klávesnici včetně numerického bloku. Existuje ale mnoho variant: od základních modelů pro internet, e-maily či dokumenty, až po notebooky s vysokým výkonem určené pro hraní her, úpravy fotografií a střih videa.

Ideálním kompromisem mezi pohodlím, výkonem a rozměry jsou 14″ notebooky, které nejsou příliš velké ani těžké pro cestování, nabízí dostatek výkonu, ale zároveň se s nimi dá plnohodnotně pracovat. Pro časté cestování jsou stvořené 13″ (případně 12,5″) notebooky, které jsou obvykle lehčí a tenčí, nabídnou také výborný poměr výkonu a výdrže na baterii.

Na trhu jsou dostupné i velké notebooky (obvykle 17″), které jsou vhodné jen na výjimečné přenášení, zato disponují vysokým výkonem a velkou obrazovku pro pohodlnou práci. Na druhé straně nabídky stojí velmi malé notebooky (12″ nebo 11″), které obvykle nabízí výkon dostačující pouze pro základní činnosti, jsou však velice skladné a lehké, a tak je můžete nosit s sebou prakticky neustále. Výjimkou mohou být malé 12“ pracovní ultrabooky, které mohou dosahovat stejného výkonu jako jejich větší sourozenci.

Co mi může nový počítač nabídnout?

Nové technologie do oboru IT přicházejí obrovskou rychlostí a stejně rychle se také vyvíjejí, zdokonalují a zlevňují technologie již zavedené. Vězte, že pokud je váš stávající počítač starší více než tři roky, pak je zastaralý. Technologie v oboru udělaly od té doby velký krok kupředu a nové počítače mohou nabídnout celou řadu vlastností a funkcí, díky kterým bude práce s nimi podstatně produktivnější, snazší a pohodlnější.

Nové počítače například startují několikanásobně rychleji. Dnes už není výjimkou, že se počítač dostane z vypnutého stavu do kompletního načtení systému v čase pod 10 sekund. U přenosných zařízení pokročil také vývoj baterií, které dnes běžně zvládají napájet notebook okolo 7 hodin, což je hodnota dříve naprosto nemyslitelná. U pracovních notebooků dnes navíc není nereálná hodnota přesahující až 20 hodin na jedno nabití.

Poslední generace procesorů udělala také obrovský krok kupředu. Kromě nárůstu výkonu dosahují také nižší spotřeby a produkují méně tepla. Velký posun je také vidět v oblasti displejů. Pomalu z notebooků mizí displeje s technologií TN a objevují se displeje s technologií IPS. Díky tomu mají notebooky věrné podání barev a téměř neomezené pozorovací úhly. Společně s dalšími funkcemi se tak může stát nový notebook multimediálním centrem vaší zábavy.

Dalším současným trendem je zeštíhlování a odlehčování notebooků. Extra tenké a lehké notebooky můžete najít pod označením Ultrabook. Hmotnost těchto zařízení může být i o několik kilogramů nižší, než byla běžná hmotnost notebooků jen před pár lety. A ještě nesmíme opomenout cenu. Díky masovému rozšíření a vývoji technologií dnes koupíte nový a podstatně výkonnější počítač za cenu, která je nižší než investice do vašeho posledního zařízení.

Kam dál?

Teď už víte, jaký druh notebooku hledáte, můžete se proto začít zabývat jeho parametry a výbavou. V dalších dílech seriálu vás jimi jednoduše provedeme.

Aktualizováno: 6. 10. 2018

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky