Lenovo ThinkPad X230 a sedmiřadá klávesnice

16. 6. 2018 | 7

Sedmiřadá klávesnice v ThinkPadech 30. generace? Žádný problém!

Kdo sleduje ThinkPady už delší dobu, ten si bude pamatovat rozčarování, které si pro nás Lenovo nachystalo v roce 2012. Tradicionalistům, konzervám a praktikům (jako já) nachystal výrobce dost nemilé překvapení. Čekajíce prostě jen další obměnu modelů jsme spatřili novou šestiřadou klávesnici, která se do té doby objevovala jen v modelech s přídomkem Edge. To s sebou přineslo zásadní problém: část uživatelů prostě „zamrzla“ právě na ThinkPadech 20. generace. Chytré hlavičky (a šikovné ručičky) kdesi za velkou louží ale přišly s malou kompenzací: podařilo se jim nacpat sedmiřadou klávesnicovou modlu do ThinkPadů 30. generace.

K čemu je to vlastně dobré? Mezi ThinkPady 20. a 30. generace není mnoho rozdílů.

Vezměme si takové ThinkPady X220 a X230. Konstrukce notebooku a použité díly se vyjma samotné klávesnice liší jen v detailech (např. konektorovou výbavou). Přesto se občas jedná o věci, které jsou pro jistý komfort v roce 2018 tak nějak klíčové:

  • USB 3.0 ve všech konfiguracích (X220 měla jediné USB u nejdražšího modelu s procesorem i7)
  • novější procesor s neznatelně menší spotřebou a poměrně znatelně silnější grafickou kartou
  • menší Mini DisplayPort je praktičtější a nezabírá tolik místa
  • v režimu spánku vydrží novější model o něco déle

Za normálních okolností by to nebyl až takový důvod k upgradu. Čas ale hraje proti nám a ThinkPady 20. generace jsou podle mě zcela nevyhovující především z pohledu pomalých USB portů. Někdo tedy může nabídnout, že stačí sehnat model 20. generace s procesorem i7, neboť takové konfigurace měly jedno rychlé USB 3.0. Inzerenti jsou ale většinou poměrně natvrdlí a argumentujíce lacinou frází „Tohle je ale přece i7!“ nabízí takové modely za nesmyslně vysoké ceny (teď v zimě 2017 kdosi ze Slovenska za X220 s procesorem i7 požadoval asi 15 tisíc Kč, s takovými „obchodníky“ tudíž vůbec nemá smysl ztrácet čas). Pakliže jste tedy podobně jako já zaseklí na sedmiřadé klávesnici a nemáte v plánu nějakému troubovi dát za 7 let starý notebook i o dost víc než 10 tisíc korun (opět odrbaná fráze: „Tohle je přece i7!“), může být novější model X230 dostupnou alternativou za pár korun. Modely T430, T530, X230 či W530 lze totiž sehnat za velmi zajímavé ceny a je pořád z čeho vybírat.

Pokud výhodně nakoupíte (např. X230 a nutné díly navíc) a dobře prodáte (např. X220), celé vrtošení může ve výsledku stát méně než 2500 Kč. Za pár USB portů a několika dalších vylepšení to sice není zrovna málo, pokud se ale (jako já) nehodláte vzdát sedmiřadé klávesnice, pravděpodobně jako já dospějete k názoru, že „lépe už nebude“.

Možnost takové úpravy se týká ThinkPadů T430, T530, X230(T) a W530.

Je úprava náročná?

Základ je poměrně snadný. Rozebrání notebooku (X230) je otázkou několika chvil. Nad rámec X230 je třeba disponovat:

  • sedmiřadou klávesnicí
  • rámečkem klávesnice z X220
  • palm restem z X220

Sedmiřadou klávesnici je třeba před instalací upravit, což znamená demontovat zařízení TrackPointu, sundat plastovou lištu u ovladačů hlasitosti a izolovat tři piny v plochém přívodním kabelu (viz odkaz níže). Pak stačí nacvakat rámeček klávesnice s palm restem z modelu X220 a nakonec vložit upravenou klávesnici.

Dále je to těžší. Klávesnice jako taková funguje, mnoho jejích kláves má ale jinou funkci. Pro doladění je třeba upravit tzv. řídící EC firmware, který je součástí biosu. K tomu potřebujete:

  • bootovací flash disk
  • Linux (např. jako virtuální jednotku) a znalost práce s ním
  • trpělivost

Komunita vytvořila nástroj pro úpravu biosu. Pomocí toho se do biosu vloží upravený kód, který vrátí většině kláves tu funkci, jakou mají mít.

Funguje klávesnice přesně stejně jako na modelu X220?

Základ je plně funkční. Všechny základní klávesy fungují jak mají. Je zde pouze několik drobných nedostatků:

  • nefunguje dioda Caps locku
  • některé klávesové zkratky nefungují (Fn+F3, Fn+F8, Fn+12)

Stojí to za to?

Zdali má pro vás taková úprava reálný smysl už musíte posoudit sami. Osobně vložených prostředků nelituji, byla by ale hloupost nalhávat si, že je přechod z ThinkPadu X220 na X230 nějaký větší rozdíl. Novější modely (jako X250, T450s atd.) se dnes už dají pořídit za dobrou cenu a byť nejsou výkonově až o tolik dál, mají lepší výdrž na nabití, vyšší rozlišení displeje, mají menší hmotnost atd. Pokud ale skutečně lpíte na sedmiřadé klávesnici (a nechcete investovat nemalé prostředky do téměř nesehnatelného ThinkPadu 25), je pro vás podobný upgrade vrchol toho, kam se lze v rámci notebooků ThinkPad posunout.

Kam dál?

Keywords pro případnou další rešerši:

  • ThinkPad T430/X230/W530 keyboard mod, EC firmware mod, installing classic keyboard, ThinkPad keyboard mod

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky