IMG 20180508 145007

YOGA Y730-15: 2v1 nové generace (první dojmy)

16. 5. 2018 | 3

Rok se s rokem sešel a máme tu novou generaci notebooků YOGA, konkrétně vyšší třídu 730 s 15″ displejem. V dnešním článku shrnu její specifikaci a výbavu. V příštím článku vám následně přinesu praktické zkušenosti z dlouhodobějšího používání. Teď se ale pojďme podívat na to, co na nás čeká!

Specifikace

CPU: i7 8550U
GPU: nVIDIA GTX 1050
RAM: 16GB DDR4
SSD: 1000GB (Samsung)
Konektory: USB 3.0 (3x), USB-C, 3,5mm audiojack, nabíjecí zdířka
Displej: 4k, kapacitní

V případě notebooků YOGA se jedná o celokovový kousek. Tělo i kryt displeje jsou tvořeny elegantním hliníkem. Kromě klávesnice a displeje, tu můžeme plast hledat marně. Notebook působí velmi elegantním dojmem z každého úhlu pohledu. Podívejme se na to, s čím se na nás tento rok YOGA chystá.

 

Klávesnice, touchpad a displej – prostě YOGA

Standardní notebook nabízí většinou dva ovládací prvky: klávesnici a touchpad. ThinkPady přidávají trackpoint a v USA je možnost použít hlasovou asistentku Cortanu. V posledních letech ale přišly na trh s notebooky nová zařízení nabízející další populární ovládání – dotykovou obrazovku. YOGA 730 nabízí neuvěřitelně jemný 4K displej podporující dotykové ovládání a režim tabletu.

Začnu ale u klasiky a toho důležitého: klávesnice. YOGA nabízí povedenou klávesnici s podsvícením. Klávesnice má poměrně příjemný zdvih a praktické uspořádání. Horní řada kláves je od základu nastavena na multimediální a praktické zkratky a funkční tlačítka je potřeba mačkat společně s tlačítkem Fn. Dvouúrovňové podsvícení je také příjemný bonus. Nejenže notebook vypadá velmi luxusně, ale především plní dobře svoji úlohu.

Pod klávesnicí je tradičně umístěn touchpad. Oceňuji jeho praktickou velikost. Je dostatečně prostorný, ale ne zbytečně veliký.

Přejdeme tedy k další metodě zadávání: dotykovému 15″ displeji, jehož rozlišení 4K zní docela slušně. Jeho reakce jsou okamžité a přesné. Trochu zamrzí fakt, že díky dotykovému displeji má YOGA lesklou povrchovou úpravu displeje místo matné, to je ale dáno dotykovou vrstvou, takže se s tím nic moc nedá dělat.

2v1 – Je libo tablet?

Asi nejzákladnějším poznávacím znamením řady YOGA je možnost otočit obrazovku o 360° a začít používat zařízení jako tablet. Je to jednoduché a zařízení samo pozná otočení přes 180° a automaticky aktivuje nebo deaktivuje klávesnici. To se docela hodí, protože si pak člověk nemačká klávesy při držení v režimu tabletu.

YOGA se pyšní kvalitním 4K displejem a k tomu přidává svou polohu klávesnicí dolů a displejem nahoru (režim stojánek) – ideální na filmy, když nechcete z nějakého důvodu vidět klávesnici. Pro tento režim je YOGA vybavena dvěma praktickými výstupky u pantů, které mají za úkol chránit krásný povrch okolo klávesnice v momentě, kdy využíváte tuto filmovou polohu. Bohužel se tyto gumové výstupky nepodařilo z estetických důvodů dostat i na spodní stranu zařízení (strana u touchpadu), tak se musí počítat s postupným poškrábáním přední hrany.

 

Displej – Krása střídá nádheru

Displej jsem už zmínil v několika předchozích bodech (pozn. editora: zřejmě opravdu oslnil!), proto tady pouze shrnu informace. Jedná se o 4K dotykový panel s lesklou povrchovou úpravou. Lenovu se nádherně povedlo využít úzkých rámečků nahoře a po stranách, a to i za cenu poněkud většího rámečku pod displejem. Ten působí trochu větším dojmem, než jaký doopravdy je.

Velmi potěšil i rozsah jasu: je dostatečně silný pro denní používání, ale i dostatečně mírné pro používání v noci. Co je ale docela silné negativum, je už zmíněná lesklá úprava displeje. Ano, souvisí s dotykovou obrazovkou, ale bohužel vede k tomu, že se neustále vidíte v odrazu a na slunci je potřeba nastavit maximální jas a pohrát si s úhlem, pod jakým displej sledujete a pod jakým na něj svítí slunce. Tím se dostávám k pozorovacím úhlům. Ty jsou v tomto případě velmi výborné. Dříve, než dojde ke zkreslení barev, se nám tu opět projeví lesklá úprava a uvidíme více odraz než zobrazovaný obsah.

Baterka – Opravdu 13 hodin?

Výdrž má YOGA bezesporu výbornou. Běžná praxe vypadá následovně: ráno vypojím z nabíječky při 100% nabití. Přes den využívám okolo 6 hodin na internet a běžnou kancelářskou práci a večer si pustím na dvě hodiny film. Notebook večer dávám do nabíječky s 10% stavem baterie. To celkově odpovídá výdrže baterie okolo 9 až 10 hodin. To je docela pěkný výsledek, nejedná se ale o inzerovaných 13 hodin výdrže na jedno nabití.

Výkon – i7U, je opravdu jenom Ultra?

Donedávna znamenal přídavek „Ultra“ u CPU veliký kompromis, co se týče výkonu. Většinou se jednalo o silně ošizené čipy a ve většině případů pouze o dvoujádrové provedení. S osmou generací „Coffee Lake“ přinesl ale Intel čtyřjádrové procesory i do ultrabooků. YOGA tak dostala 4 fyzická jádra a celkem 8 virtuálních. Jádra nedosahují takových frekvencí jako jejich „dospělí“ sourozenci z desktopů, ale už dokážou podávat dostatečný výkon i pro náročnější práci. Proto je kombinace tohoto procesoru a zvolené grafiky (GTX1050) docela síla. Připomínám, že se jedná o lehké, přenosné a tenké zařízení.

GTX-1050-FutureMark

GTX-1050-FutureMark

i7-8550U-FutureMark

i7-8550U-FutureMark

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky