IMG 20180506 105356-1

Lenovo Legion Y920 – první pohled

11. 5. 2018 | 0

Když jsem dostal nabídku otestovat herní počítač Lenovo Legion Y920 Tower, rád jsem ji přijal. Nejsem sice náruživý hráč, který by hrál hodiny denně, ale mám vlastní sestavený herní desktop, na kterém relaxačně hrávám onlinové hry jako CS:GO a PUBG, takže mě přirozeně lákalo srovnání obou strojů. Určité zkušenosti mám také s hrami s otevřeným světem jako jsou Fallout, GTA nebo Elder Scrolls. Držím se spíše ověřených klasik a staších her. Moje recenze tedy odpovídá zkušenosti bežného uživatele, nikoliv herního profíka a jako takovou ji, prosím, chápejte.
IMG 20180506 105356
Y jako Legion

První dojmy

Když mi prišla domu krabice s Legion Y920, měl jsem dvojnásobnou radost, protože jsem měl o zábavu postaráno nejen já, ale i můj dvouletý synek, který si v obří krabici zřídil domeček. Legion Y920 je totiž vážně obrovský a v dobře vypolstrovaném balení připomíná spíše menší pračku než počítač. Je to plnohodnotný tower připravený pojmout ty nejvýkonnější karty. Z jedné strany má prosklený bok, kterým se můžete kochat jeho útrobami. Vzhled je typicky herní, což, přiznávám, není úplně můj styl. Jako puberták bych z něj byl asi nadšený, ale s přihlédnutím k ceně zařízení je zřejmé, že tahle krabice cílí spíš na dospělé hráče, kterí mají na svou zábavu slušný budget. A i když každý chlap má v sobě kluka, tenhle přístup „udeláme si z desktopu kosmickou lod“ mi přijde poněkud dětinský. Ale spoustě lidí to asi vyhovovat bude, takže proti gustu žádný dišputát.
Druhá věc jsou LEDky. Z nějakého důvodu dnes výrobci herních zařízení – Lenovo nevyjímaje – do všeho cpou LEDky. Možná je to důsledek nějaké nostalgie po vánočním osvětlení, nevím, opět nejsem dvakrát velký fanda. Legion Y920 je také osvícený, ale naštestí to není večerka blikající všemi barvami. Podsvětlení se dá v aplikaci nastavit a případně i úplně vypnout. Světýlka najdeme jednak na předním panelu, kde je logo Legionu ve tvaru velkého Y a dvou „očí“ (ano, opravdu tomu v nastavení říkají „oči“). Dále najdeme diody uvnitř prosklené case. Co se portové výbavy týče, ta dává mé ironii výrazně méně prostoru. Hromada portu vzadu doplnuje lišta zástrcek vpředu, kde jsou snadno a pohodlně dostupné. Kosmický design tedy neznamená jen těžší manipulaci, což je pro Legion Y920 jistě velké plus. Krom pěti USB (z nichž jedno je rychlonabíjecí a jedno USB-C) je zde HDMI a zdvojený jack na sluchátka i mikrofon. Je tu všechno, co můžete potřebovat, aniž byste museli vždycky stěhovat celý tower. Stejně tak je vpředu zapínací tlačítko, zakrytovaná DVD mechanika a praktické madlo, takže když se rozhodnete vyrazit s Legion Y920 na LAN párty nebo jen tak na víkend k babičce, budete mít jak ho pohodlně čapnout a přenést.

Hardware

A teď to podstatné: hardwarová výbava. Design je věc, která může potěšit či netěšit, ale Legion Y920 si kupujete jako plnohodnotný desktop především kvůli tomu, co je uvnitř. A v případě Y920 to věru není zlé. Bez zbytečných komentářů jasná čísla.

 

Procesor: Intel Core i7-7700K

RAM: 16 GB

Grafika: Nvidia GTX 1070

HDD: 2 TB 7200 RPM

Co mě trochu překvapuje je absence SSD. Opravdu inženýři z Lenova zapomněli do takové mašiny namonovat SSD? Nezapomněli, jsou k dostání sestavy s SSD, ale z důvodu pořicovací ceny je dostupná i sestava s klasickým HDD, což je v případě takového výkonu určitě škoda. Jistě, ať je 3.5“ HDD ve výbavě kvůli datům a hromadám starých, málo hraných her, ale narovinu, pokud budete šetřit na SSD, bude vás to mrzet až budete stárnout u načítání map i startu prohlížeče. Jeho nepřítomnost by se dala vyargumentovat snad jen tak, že desktop kdykoliv umožnuje upgrade snadný upgrade, a vy tak máte možnost si vybrat SSD podle vyšich představ.

IMG 20180411 085750

Krabice, co bez problémů pojme kluka i s jeho opicí. Právní poznámka: Společnost Lenovo nenese odpověnost za vaše případné rozhodnutí strkat malé děti do krabic. :-)

Celkem vzato

Obecně se dá vybavení Legion Y920 zhodnotit jako high-end téměř minulé generace. Namísto architektury Kaby Lake se nyní už do nejnovějších počítačů této třídy montují čipy Coffe Lake a stárnoucí GTX 1070 každým dnem očekává svého nástupce. Pořád je to ale sestava, která ostudu rozhodně neudelá a minimálně na 1080p si s ní užijete všechny současné hry na maximální nastavení a skvělý framerate.

Já mám 1440p monitor, takže jsem zvědavý, jak výkonově obstojí. Za čtrnáct dní se opět ozvu s plnohodnotnou recenzí. Zatím se opatrujte, ať si můžete příště přečíst více.

IMG 20180411 090053

Jdu do toho zapojit kabely.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky