Motorola Moto Z2 Play (recenze)

13. 1. 2018 | 2

Dnes přinášíme recenzi poměrně luxusního, příjemného smartphonu Moto Z2 Play, který se řadí mezi dostupné prémiové modely a podporuje doplňky Moto Mods. Nedělá ale příliš mnoho ústupků, aby docílil atraktivnější cenovky?

Technická data

  • Procesor: Snapdragon 626 (osmijádrový)
  • RAM: 4GB
  • Úložiště: 64GB (uživatelsky využitelné: 45GB) + SD až 128GB
  • Displej: 5,5 (1920 x 1080) OLED
  • Baterie: 3000 mAh
  • Fotoaparát: 12MPx + 5MPx
  • Konektivita: podpora LTE, USB-C, jack 3,5mm
  • Funkce: čtečka otisku prstu, přední kamera s bleskem, rychlonabíjení (TurboCharge),
  • MotoMods konektivita, dualSIM + SD karta
  • Rozměry: 156 mm x 76,2 mm x 5,99 mm
  • Hmotnost: 145 g

Moto Z2 PLAY

Provedení

Dostal jsem příležitost vyzkoušet smartphone Moto Z2 PLAY. Jak se ještě několikrát zmíním už v průběhu recenze, jedná se o pokračovatele řady Moto Z, který vyšel v červnu tohoto roku. Tato řada nabízí unikátní funkce v podobě dokoupitelných doplňků MotoMods (o tom taky ještě několikrát utrousím pár slov), které slibuje zpětnou kompatibilitu pro několik generací. To znamená, že již zakoupené zařízení neztrácí význam při přechodu na novější generaci. Tímto získává naše dnešní hvězda plusové body za originalitu.

Telefon se prodává ve dvou barevných provedeních – černém a zlatém. ,,Z Dvojka“ nepatří do aktuálního trendu mizících rámečků okolo displeje. Pravdou je, že z důvodu kompatibility již zmíněných MotoMods ani konstruktéři neměli moc prostoru dělat veliké změny. Navíc můj osobní názor je takový, že tomuto telefonu jeho stávající rámečky docela sluší.

Celkovým dojmem míří telefon do vyšších vrstev. Celokovové provedení, ultratenké tělo (když nepočítáme výrazný fotoaparát), fullHD super AMOLED displej, 64GB úložiště a věhlasné jméno. Jako hlavní zbraň zůstávají již zmíněné MotoMods. Podíváme se na to, jak je Moto Z2 Play připraven na porovnání s konkurencí na trhu.

První dojem – Tak trochu atyp už od začátku

První setkání s telefonem přichází po otevření krabičky. Motorola si pro nás nachystala mírně atypické, avšak podle mě vkusné řešení tohoto detailu. Krabička se sice skládá ze dvou částí – primární část obsahující samotný telefon a veškeré ostatní věci se vysouvá do boku.

Krabička Moto Z2 PLAY s bočním otevíráním.

Po otevření krabičky na nás vykoukne, v mém případě, bílý telefon. Dále zde najdeme rychlonabíječku (3A) s USB-C kabelem a také jehlu na otevírání šuplíčku na SIM karty a SD karty. Velice oceňuji zachování možnosti používání SD karty zároveň s dualSIM. Mezi netypický obsah krabičky patří dva magnetické kryty na záda telefonu. Dále se nalézá v krabičce jen návod a záruční list.

Obsah balení. (telefon, nabíječka s kabelem, magnetický zadní kryt, jehla na otevírání šuplíku pro karty, návod a záruka)

Telefon je celokovový – jedinými výjimkami jsou čelní strana s displejem a nerušivá plastová místa pro antény. Ze zad docela nezvykle výrazně vystupuje kruhovitý výstupek s fotoaparátem a bleskem. Tento výstupek je znatelný při používání telefonu bez krytu. Za použití přidaného krytu (v balení jsou dva) přibere telefon nějaké ty milimetry, ale fotoaparát již téměř nevystupuje.

Klasická trojice tlačítek. Vrchní dvě shodné tlačítka slouží jako ovládání hlasitosti, spodní vroubkované tlačítko slouží pro zamykání/odemykání a vypínání/zapínání telefonu.

Horní strana telefonu. Vlevo je šuplík na karty (2x SIM a SD) s možností používat dualSIM zároveň s SD kartou. Uprostřed je vidět plastový proužek pro anténu. Na pravé části je zase jeden ze dvou mikrofonů.

Levý bok telefonu.

Spodní strana. Uprostřed je moderní USB-C konektor. Napravo pak sluchátkový 3,5mm jack.

Zadní strana telefonu. Materiál je hliník. Nejvýraznějším prvkem je modul s fotoaparátem a LED bleskem. Pod ním se nachází logo Motoroly. Dalším prvkem je už jen plocha s piny pro připojení MotoMods.

Díky zaobleným hranám se telefon příjemně drží a díky kovovému provedení působí luxusním dojmem.

Android a uživatelské prostředí – Potisícé a přece jinak

Operační systém je Android 7.1.1. Motorola sází na jeho co nejčistší provedení a tento krok se dá považovat za správný. Všechny aplikace jsou v menu, takže pracovní plochy mohou být využity jen aplikacemi, které tam člověk opravdu chce. Pro uživatele Androidu je vše na známých místech a i nový uživatel je schopen se velmi rychle zorientovat, co a kde hledat.

Nějaká specialita zde však přece jenom je. Čtečka otisku prstu je umístěna pod displejem. Toto řešení je však použito u více zařízení (Lenovo P2, Huawei P10,…), takže to není moc nezvyklé. MOTO Z2 PLAY však využívá čtečku jako náhradu za tlačítka. Je nabita funkcemi, se kterými se seznámíte v aplikaci MOTO. Pohybem a podržením prstu se dostanete na plochu, otevřete multitasking menu, vrátíte se zpět, zamknete telefon, otevřete aplikaci Google,…  Zpočátku to chce cílené používání, po pár minutách to již ale člověk dělá automaticky a přirozeně.

Při testování tohoto zařízení jsem využil přesunu dat z telefonu do telefonu. A to tak, jak to nabízí telefon ihned po zapnutí. Žádné jiné nástroje. Google v tomto odvedl kus práce. Telefon si během pár minut změnil i tapetu a nainstaloval aplikace z mého telefonu. Jediné, co bych ještě uvítal, by bylo i přihlášení do nainstalovaných aplikací (Messenger, WhatsApp, kalendář,…), ale to je již drobnost.

Domovská obrazovka

Motorola sází na klasické menu, ve kterém budete hledat stránky zbytečně. Pohyb ulehčuje fakt že, aplikace jsou seřazeny abecedně a je možnost pomocí řady písmen při pravém okraji rychle přecházet.

Přesun pomocí posuvníku.

Zajímavostí jsou použitá gesta. V předinstalované aplikaci MOTO si můžete aktivovat použití gest, nebo například skrýt softwarová tlačítka, což je podle mě dobrá varianta. Mezi gesta patří například spuštění svítilny dvojitým švihnutím telefonu nebo dvojitým otočením zápěstím se dá rychle spustit fotoaparát. Zvláštní, avšak podle mne zajímavá a použitelná funkce, je naprosté skrytí tlačítek a jejich přesun do gest na čtečce otisku prstu. Při zapnutí této funkce se vše dá ovládat na čtečce umístěné pod displejem.

Úvodní obrazovka, která vás přivítá hned po zapnutí. (na fotce jde vidět čtečka otisku prstu a také mikrofon, který je na bílém pozadí docela vidět. U černé varianty nejde tak vidět.)

Displej – tak trochu duhová víla

Zobrazovací panel je v případě Z2 PLAY 5,5″ OLED displej s FullHD (1920×1080) rozlišením. Displej podává pěkné barvy a opravdu černou černou. Velikost 5,5″ může už někomu připadat příliš veliká. Na ovládání jednou rukou je trochu přerostlý, ale při troše šikovnosti to je možné.

Každopádně se jedná o krásně jemný displej, kde bychom jednotlivé pixely hledali velmi těžko. Také na dotyk reaguje dle očekávání. Automatická regulace jasu funguje správně a při manuálním nastavení nabízí displej veliké rozmezí mezi nejsvětlejší a nejtmavší možností, to je také plus.

Problém nastává u pozorovacích úhlů. Při mírném náklonu zařízení nedochází ke znatelnému zkreslení barev. Při středním náklonu se již ale objevují přelivy modré a zelené. Při větším už displej hraje všemi barvami. Pro samotné používání telefonu se nejedná o nic omezujícího. Problém může nastat v případě, že chce člověk ukázat cokoliv na displeji telefonu druhé osobě. Té se s velkou pravděpodobností dostane pohledu na zkreslené barvy.

Kromě tohoto neduhu se však jedná o velmi povedený displej.

Baterie – 3000 mAh stačí, když tě optimalizace tlačí

Údajem 3000 mAh v akumulátoru nikoho tento telefon neoslní. Zajímavý je i fakt, že minulý model MOTO Z Play měl 3500 mAh.

Baterií se tedy řadí papírově mezi průměr. Překvapivý je však výsledek testu v AnTuTu testeru, kde Moto Z2 Play získává 17 859.

Antutu batery tester

Papírové hodnoty se tedy docela vyrušily. Podívejme se tedy na to, jak to vypadá v praxi.

V běžný den telefon večer vypojuji z nabíječky okolo 23:00 se 100 % baterie. Přes noc klesne baterie na 95 %. Přes den používám telefon velmi často (mobilní data, WiFi a GPS jsou stále zapnuty, na pozadí běží aplikace na měření kroků, průběžný chat a případná hra) večer se telefon dostává na nabíječku okolo 21:00 s krásnými 35 % procenty. Nabíjení do 100 % ale doopravdy trvá okolo 2h, což není zrovna málo. Každopádně přes den nebudete určitě potřebovat tahat s sebou powerbanku nebo hledat někoho ochotného s nabíječkou.

Stav baterie při běžném používání. (WiFi, mobilní data zapnuté po celou dobu. Surfování po internetu a chat.)

Když člověk myslí na baterii, je možné dostat se večer třeba na 45 %. Stále to není na celé dva dny, avšak s úsporným režimem nebo šetrným zacházením by se i to dalo zvládnout snadno.

I při náročném používání, je problém baterii vybít během jednoho dne. Spíše se dá počítat se dvou denní výdrží při mírném šetření.

Mezi slabiny řadím nabíjení. Zmiňované Turbocharge není nějak výrazně rychlé. Telefon se nabíjí okolo 2h a dost se u toho zahřívá.

Fotoaparát – laser, ohrožený druh

Jak nadpis napovídá, fotoaparát je posilněn laserovým a fázovým zaostřováním (PDAF). Pod čočkou samotného fotoaparátu, která se nachází ve vystouplé části zad telefonu, je umístěn dvoutónový blesk. Vedle čočky pak již zmíněný PDAF systém. Světelnost 1,7f je velice pěkné číslo na poli telefonů (pyšní se jím například Samsung galaxy S7 nebo LG G4). Rozlišení 12Mpx je v dnešní době standartem. Fotoaparát nabízí funkce automatika, profesionální (nastavení ISO, času uzávěrky, světelnosti,…), panorama, pomalý pohyb (zpomalený záběr) a běžné video (2160p 30fps, 1080p 60fps, 720p 120fps).

Nelze si nevšimnout, že fotoaparát ze zad vystupuje více než u jiných telefonů. Hlavní důvod je již zmíněna kompatibilita s doplňky MOTO MODS, z toho důvodu si nemohla Motorola dovolit radikální změnu konstrukce. Druhým důvodem je optická stabilizace, která potřebuje trochu více prostoru. A u ultra tenkého stroje, kterým Moto Z2 Play určitě je, to jde poznat.

Fotky dělá telefon opravdu krásné. To i za zhoršených světelných podmínek (ráno, večer, umělé světlo…).

Ukázková fotka s automatickým nastavením.

Video umožňuje až 4k video s 30fps a fullHD video s 60fps. Nebo základní HD se 120fps. Díky tomu umožňuje nahrávat slowmotion videa (a to i na selfie kameru).

Umělé světlo.

Zaostřeno na mraky.

Stejná fotka, zaostřená na dům.

V dnešní době je samozřejmostí i kvalitní selfie kamera. Z2 PLAY nabízí i přisvětlovací LED diodu.

Zvuk – Dolby by neuškodil

Telefon přehrává zvuky přes pouze jediný reproduktor. Ten je umístěn nad displejem. Slouží tedy jak pro přehrávání hudby nebo notifikací, tak zároveň i pro telefonní hovory.

Přehrávání hudby je však ta slabší stránka telefonu. Výšky a středy jsou podané kvalitně, s basy však u tohoto telefonu nepočítejte. Reprodukovaný zvuk je hlasitý, avšak absence basů a nástup mírného zkreslení zvuku okolo 80 % hlasitosti kazí celkový dojem.

Se záznamem zvuku si však Motorola poradila značně lépe. Dva mikrofony zajišťují čistý zvuk při telefonování i záznamníku či u videa.

V případě, že chcete použít sluchátka, vám Moto Z2 Play nabízí využít 3,5mm jack. Tento výstup nabízí vysokou kvalitu zvuku, takže bude záležet na tom, jaké sluchátka používáte. Při častém používání mobilu jako zdroje zvuku hlasité hudby, se jeví jako dobré řešení reproduktor MotoMods JBL Soundboost.

Výkon – 6 není více než 8

Srdcem telefonu se stal osmijádrový Snapdragon 626, který je podpořen 4GB RAM. Při testu v Antutu dostal okolo 67 694 bodů, ve 3DMarku 466 bodů. Výsledky řadí telefon do střední třídy, čemuž ale moc neodpovídá cena. 11 800kč je už docela dost, a proto si myslím, že se zde už mohl objevit procesor vyšší řady (Snapdragon 8xx).

Antutu benchmark

3dMark

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pojďme se ale podívat do praxe. Telefon běží krásně. Animace i náročnější aplikace zvládá bez zadýchání. U hraní her narazíte pouze u graficky náročnějších titulů na maličkosti, například u hry DriftLegends šly vidět mírné záseky při větším množství dýmu na obrazovce. Telefon se ale při zátahu v podstatě nezahřívá.

Z uživatelského pohledu, běží vše přesně tak, jak má. Přepínání aplikací je plynulé a rychlé, aplikace se díky velké paměti RAM na pozadí nevypínají.

Využití RAM.

Úložiště 64 GB umožňuje naprostou svobodu v ukládání fotek a videí. Místa je požehnaně a v případě, že by už docházelo, dá se rozšířit o SD kartu (až 128GB). Já osobně jsem vyzkoušel svoji 32GB kartu a načítání dat z ní nebo zapisování probíhalo bez problému. O místo tedy nouze není.

Interní paměť je 64GB.

Přehled využití úložiště

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky